Skocz do zawartości
Roman.P

Rozmiary ryb-ankieta

Oznaczenie rozmiaru ryb i innych zwierząt w handlu  

80 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy odpowiada Ci oznaczenie rozmiaru zwierz?t literami

2. 2. Czy chcesz ?eby sprzedawca podawa? rozmiar zwierz?t w cm

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem za centymetrami albo tzw. rozmiarówką jak pisze kolega pasek

szkło: 120*60*60, sump: 90*30*30, 2*120 W LED+2x54w t5, cyrkulacja: 2 x jebao rw15 + obieg jebao 3500, odpieniek: White Skim 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek.

Dobrze że są różne zdania i podejścia do każdego tematu.

Pytasz się kto kupuje ryby na odległość. Odpowiem. Np ja. Od kogo? między innymi w sklepie forumowym, tylko wtedy informacje były metryczne a nie brak informacji (ryby żyją od dwóch lat i mają się dobrze).

Dlaczego mam sobie zadawać trud w celu uzyskania informacji skoro to ja wydaję pieniądze. Sprzedający w ofercie powinien dać wszelkie informacje (precyzyjne). To jemu powinno zależeć na sprzedaży. A nie narażanie kupującego na dodatkowe koszty (telefon).

A wymiar zwierzaka, nie tylko ryby z tolerancją około ...cm. Nikt nie każe wyciągać zwierzaka i przykładać go do miarki.

I widzisz są ludzie którzy do sklepu z morszczyzną mają dużą odległość i właśnie rozwiązaniem problemu jest zakup przez internet.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roman robisz troche z igly widly. Zachecasz do rozmowy, ale moje zdanie Ci sie nie podoba. Nie wiem co wyjechales z tymi "idiotami"...

Patrzac na link ktory podales, rozwniez pokusil bym sie o rozmowe tel. z uwagi na to, ze jest napisane "prawdopodobnie dostepny"

Jestes klientem, ale Tobie rowniez zalezy na otrzymaniu upragnionego towaru.

Szkoda ze sklepy nie wysylaja ulotek do domu, tak jak markety, czy pizzerie- mozna by wtedy zaoszczedzic na internecie ;)

Tak czy siak albo zle mnie zrozumiales, albo nie akceptujesz czyjegos zdania.

Twoj temat, ja pasuje...

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roman ja też Cię popieram, wolę niezbyt dokładną informacje w cm niż jakieś literki.

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ankieta ciągle aktualna

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są sklepy, które podają rozmiar w dwojaki sposób, np.: Rozmiar M (ok 4-6cm)

I to jest chyba ten złoty środek, który zadowoli większość klientów. Kto chce literki ten ma, kto chce centymetry - proszę bardzo. Tylko niech już nikt nie wymaga jeszcze rozmiaru w calach albo innych wiorstach.

Start 25.02.2013

Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W

Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są sklepy, które podają rozmiar w dwojaki sposób, np.: Rozmiar M (ok 4-6cm)

I to jest chyba ten złoty środek, który zadowoli większość klientów. Kto chce literki ten ma, kto chce centymetry - proszę bardzo. Tylko niech już nikt nie wymaga jeszcze rozmiaru w calach albo innych wiorstach.

O taką właśnie informację chodzi.

Tylko które to są sklepy? I dlaczego nie wszystkie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientacyjna długość w centymetrach powinna byc zawarta w opisie, wystarczy że będzie 4-6cm czy 10-12cm, to mi w zupełności wystarcza do oszacowania wielkości ryby. A rozmiarówka literowa to takie swobodne gadanie, jeszcze S czy już M i wyższa cena.

Popieram Cię Romku :clap:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko które to są sklepy? I dlaczego nie wszystkie?

Jeden ze sponsorów forum na pewno stosuje takie opisy na swojej stronie. Chociaż ja i tak kupuję stacjonarnie. Nie wiem, jak pozostali sprzedawcy (szczerze: nie chce mi się sprawdzać).

Fakt, że nie wszystkie rybki mają tak podane rozmiary - jeszcze w wielu przypadkach jest "tylko" rozmiar w cm.

A dlaczego nie wszystkie? Może sprzedawcy nie do końca są świadomi potrzeb klientów w tej materii.

Edytowane przez kemoT (wyświetl historię edycji)

Start 25.02.2013

Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W

Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Pozwolę sobie dołączyć się do rozmowy jako że mój sklep był wymieniony w treści wątku.

Importując ryby dostajemy cenniki z rozmiarami S,M,L,XL itd. i bywa z tym bardzo różnie.

Czasem przysyłają hepatusa M który ma 3,5 cm a następnym razem on przychodzi jako S w tej samej wielkości.

Największe rozbieżności występują przy największych rybach, dla przykładu hepatus L może mieć 10 cm a hepatus XL 8 cm.....

Faktycznie macie rację że rozmiar powinien być podany w cm z dopiskiem OKOŁO gdyż tak dokładnie co do mm to nie zmierzymy.

Będzie to trudne do wykonania w przypadku małych rybek gdyż np. chromis M,L,XL nie różnią się więcej niż o 1 cm.

Niedługo naniesiemy odpowiednie poprawki w sklepie.

pozdrawiam !

Jadwiga

jm2.jpg.e25f92a1a94e753ace933b2d9bf6ea64.jpg

JadwigaMorska.pl ul. Gwardii 24 21-300 Radzyń Podlaski

tel. 503-157-847 email : jadwiga@jadwigamorska.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi sie podoba. Pani Jadwiga nie pozostaje obojętna na głosy klientów.

Myśle ze te poprawki dotyczyć bedą rownież rozmiarów korali?

Edytowane przez Lukasz Baczynski (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze proszę o podpowiedź czy mierzyć rybkę razem z ogonem ? Różne źródła różnie podają.

A koralowce będziemy fotografować z zatopiona linijką :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ryby mierzy sie do konca ogona, ale uwazam ze drobnice mozna sobie darowac bo co za roznica czy ma 3cm czy juz dorosla 4,5cm ;-)

Najwiekszy nacisk trzeba polozyc na ryby srednie i duze.

Fotografowanie korali z jakas skala tez jest dobrym pomyslem ;-)

Edytowane przez BSOD (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to trochę przesada, przecież jak kupujesz rybę przez internet to zazwyczaj i tak dzwonisz, żeby umówić się na pociąg czy busa więc co za problem spytać się przez telefon ile ma mniej więcej ryba długości.

Co innego z koralami, tu faktycznie przydałaby się fotografia na tle kratki rastrowej, bo ciężko określić wielkość korala jeśli ma nieregularne kształty.

Edytowane przez Olek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ankiecie patrząc 92% chciałoby rozmiaru w cm więc tak będziemy robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem przysyłają hepatusa M który ma 3,5 cm a następnym razem on przychodzi jako S w tej samej wielkości.

Największe rozbieżności występują przy największych rybach, dla przykładu hepatus L może mieć 10 cm a hepatus XL 8 cm.....

Czytając Hepatus XL bardziej bym się spodziewał takiego 25cm. Pewnie te rozmiary dotyczą ryb młodych, takich jakimi się handluje a nie całości populacji danego gatunku.

Jest to mylące.

było 450 l. (180x50x50).
jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ankiecie patrząc 92% chciałoby rozmiaru w cm więc tak będziemy robić.

Dziękuję Pani Jadwigo za reakcję.

Oby inne sklepy również wzięły do serca nasze potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie kupiłbym stadko do mojej nowej bańki, ale wszędzie daleko , wiec wchodzi w grę tylko wysyłka.Rozmiarówka w postaci liter odstrasza mnie skutecznie.Bardzo podoba mi się reakcja pani Jadwigi, która zdeklarowała zmianę oznaczeń literowych na centymetrowe.

Jeśli np.kupuje Białobrodego wolałbym bardziej podrośniętego niż 5zł, bo zawsze to jakaś większa szansa,że się zaaklimatyzuje w moim baniaku, a tak kupuje kota w worku , przepraszam..Rybkę.

Mądry temat Romek, No i nawet doczekał się odzewu. Czekam na ustosunkowanie się innych sklepów, bo jak nie to już teraz tylko zakupy u pani Jadzi,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.