Skocz do zawartości
piotr7

Czy przykrywać akwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ponieważ to mój pierwszy post więc sie przedstawię:

mam na imie Piotr, mieszkam w okolicach Warszawy, lat mam sporo, doświadczeń hodowlanych rownież - ale nie morskich.

W tym temacie jestem dopiero na etapie czytania :-)

Ponieważ napewno zakończy się to kiedyś wlasną solniczką chciałem wyjaśnić pewną wątpliwość:

czy przykrywać akwarium morskie?

Wszystkie akwaria jakie miałem do tej pory mialy pokrywy lub szyby przez co mniej parowały i nie kurzyły się. Wiem, że przykrycie utrudni chłodzenie ale czy są inne przeciwwskazania?

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie. Wiele jest otwartych zbiornikow, a juz na pewno tych z HQI. Na pewno nie mozna nakrywac go szyba lub plexa, ktore po szybkim zkropleniu sie wody uniemozliwiaja przejescie swiatla do akwarium. Rybki raczej nie wyskocza :-)

Jezeli planujesz zbiornik oswietlany HQI to zakrycie go spowoduje zbyt szybkie nagrzewanie sie. Pozatym przykryty pokrywa tez powinien miec wstawione wiatraczki aby odprowadzac temperature.

Efekt wizualny jest sliczny przy otwartym zbiorniku :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pokrywe ze względu na sporo kurzu w powietrzu ,bo akwarium stoi w pracy:). W domu nie jest potrzebna pokrywa ,gdyż bedzie podnosić temperaturę. Rybki lubią skakać ,ale to można załatwic inaczej nie musi być pokrywa.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem zbiornik bez pokrywy a teraz mam z pokrywa i w zasadzie to i w zasadzie to rzecz potrzeb i gustu w obu przypadkach sa za i przeciw. poogladaj sobie galerie i poczytaj + zobacz ile masz miejsca na ustawienie zbiornika

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak akwa odkryte to IMHO koniecznie w przelewem, automatyczna dolewka, no i oczywiscie hqi:)

Co do wyskakiwania rybek to najczesciej wystarcza kolniez wokol akwa.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co innymi żyjątkami: ślimaki, ośmiorniczki, inne chodzące po szybach - nie wyjdą z akwa.

Słodkowodne ślimaki czasem wychodza.

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osmiorniczek raczej sie nie tzyma w baniaku towazyskim. Slimaczki czasem wychodza i trzeba je z powrotem plask:D

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miały być rozgwiazdy a wyszły ośmiorniczki :-)

P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewaznie jest tak:

-HQI - bez pokrywy

-T5 - wedlug woli

Powodzenia i witam!

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy hqi ciężko jest przykryć ale też można. Ja natomiast rozpocząłbym od innej strony - zapytaj sam siebie co bardziej Ci się podoba bo będziesz na to patrzył przez czas jakiś i tak zrób. Wszystko da się dostosować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy HQI można spokojnie też wykonać pokrywe . Sam mam taką z HQI i wentylatorami ale na 220 i wymiana ciepła jest narazie bez zarzutu. Jeśli nie ma wyraznej potrzeby by robić pokrywe to nie rób. Samo wyskakiwanie rybek to nie powód. Zrób kołnież wokół akwa i bedzie oki.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.