31 minut temu, jacek_1970 napisał:Witaj
no widzisz u mnie sam Coral snow kiedys uzywalem i nijak nie wplywał na cyjano, tego drugiego nie znam. ale moze zastosuję na razie bede patrzyl jakis czas jak zmieni sie po tym NO3
on nie wpływa na No3 - wychwytuje Po4 - bo to węglany wapnia w proszku, wiążą po4 w fosforan wapnia - który jest zawieszony na tym pyle, pył ma być odpieniony przez odpieniacz, bo z fosforanu wapnia kiedyś ten Po4 mógł by wyjść ( to taki mechanizm jak wchłanianie Po4 przez żywą skałę - tylko skała zostaje w zbiorniku). Dobrze by odpieniacz był wydajny i cyrkulacja, bo jak Snow siądzie na piach to się robią depozyty fosforanowe "na później"
Taki sam proszek stosuje się w weterynarii na wiązanie fosforanów z jedzenia dla kotów bo jak mają problem z nerkami nie mogą jeść żarcia z fosforem. = to taka ciekawostka.
EDIT: Kiedyś to stosowałem, ale teraz nie mam zupełnie problemu z fosforanami bo podaję No3Po4 X od RedSea, a na cyjano i tak profilaktycznie raz na 3 dni daję bakterię od KZ - Cyano stop chyba się nazywają, kiedyś tawałem też ten Coral Snow plus - ale już nie podaje od dawna .