Skocz do zawartości
Przemek

Mątwy, ośmiornice na sprzedaż - dla zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z zaciekawieniem śledzę wątek o mątwach - dziś zobaczyłem na stockliscie u dostawcy od którego czekamy na dostawe w przysżłym tygodniu taki oto gatunek:

Sepia officinalis - dorasta w niewoli do 25cm-30cm(sprzedawany ma ok. 12-15cm), zwierze niezwykle inteligentne, drapieżca. Na rafę się nie nadaje. Jeśli ktoś byłby zainteresowany - musiałbym wiedziec do piątku rano - cena ok. 220zł

To samo z ośmiornicą (przyjdzie jedna w dostawie dla nas - tak poza tym to tylko na zamówienie

Jesli ktoś byłby zainetersowany to gatunek Octopus sp. - cena 160zł

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemku spóźniłeś się, Adiemu najwidoczniej już znudziło się morskie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemek kiedy bedzie mozna zerknac na ta osmiornice ?

Dom bez szumu odpieniacza jest dla mnie za cichy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemek, jak duże akwa potrzebuje ta mątwa?, czy ma specjalne wymagania żywieniowe, oświetleniowe itp.

Podaj, proszę kilka podstawowych informacji o hodowli tych zwierzaków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przemek :

Witam

Z zaciekawieniem śledzę wątek o mątwach - dziś zobaczyłem na stockliscie u dostawcy od którego czekamy na dostawe w przysżłym tygodniu taki oto gatunek:

......Pozdrawiam

Przemek

Cześć

Kurcze a nie było krewetek pistoletowych (symbiotycznych) jak juz takie zwierzaki są to juz szok

Mam nadzieje że nie sprzedaż tej ośmiorniczki ;)

ze miesiąc będe jechać do Gdyni i bym sie pojawił tam zobaczyć sobie , oczywiście jak by można było to bym jeszcze zdjecie zrobił ;)

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Octopus sp. to niewiele mówi ;)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz skąd to Octopus sp. bo Sepia Officinalis rozumiem że z morza śródziemnego, jeśli ośmiornica też to chyba to Octopus Vulgaris ;) czyli brzydka brązowa ośmiornica ale kogo to obchodzi ;)

a i mątwy z tego co znalazłem w necie nie żywią się koralami więc jakoś nie wiem czemu miałaby nie być z nimi akwa.

@olek, morskiego sobie nie odpuściłem ale od jakiegoś czasu akwa stoi puste, ale nie zaglonione i względnie zadbane. A ośmiornicy i tak bym nie kupił bo nie mam miejsca i kasy na żarcie dla niej ;););):p

PS: kiedy będzie do kupienia hapalochlaena lunulata? ;);)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doczytalem post do:

"a i mątwy z tego co znalazłem w necie nie żywią się koralami więc jakoś nie wiem czemu miałaby nie być z nimi akwa."

Spojrzalem na nicka i wszystko zrobilo sie jasne :-)

Dla ciekawskich.

Blue ringed octopus (Hapalochlaena lunulata) chodzi po okolo 30$ za oceanem.

Takze, dosc tanio jak na tak sliczny gatunek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ja bym nie mogła hodować mątwy ani ośmiornicy bo obawiam się, że szybko wylądowała by na talerzu...;)

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak krótko - mątwy są cholernie trudne w aklimatyzacji, jednak jak już się uda - są to bardzo agresywne zwierzęta - nie ma możliwości aby w akwairum poza mątwami utrzymac jakieś inne, mniejsze od nich ryby - chyba że będą do pary z ośmiornicami. Gatunek mątw o którym pisze - dorasta do ok. 35cm długości, wymaga akwairum z duża ilością kryjówek, światło słabe. Powinny by żywione żywymi rybkami - jeśli jedzenia nie będą miały wystarczająco dużo, trzymane w grupie mają tendencje do kanibalizmu.Podobnie jak ośmiornice - maja tendencje do opuszczania nie przykrywanych zbiorników - druga z "nieciekawych" właściwości jest fakt, że lubują się w takiej zabawie, podnoszenia małych skałek(czasem po kilka kilo) i rzucaniew siebie(a raczej spuszczania na siebie) wzajemnie. Czasem ich celem moze by szyba w akwarium .... ;)

Przestraszone potrafią zabrudzi zbiornik atramentem - jeśli do tego dojdzie, trzeba podmieni dużą częśc wody - inaczej padną one i wszytsko co jest w zbiorniku.

Małe osobniki można także karmi mrożonkami.

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.