Skocz do zawartości
octavian

Wstępna przymiarka na 430L

Rekomendowane odpowiedzi

Rób 130 albo nawet 140 na 65 lub 70 i daj 54w t5. Mam zbiornik otwarty i bez wzmocnień bo chciałem uzyskać jak najlepszą estetykę, chociaż to tylko mój gust i każdy ma swój :) ale zrobiłem zbiornik 120 i całą estetykę szlak trafił bo mi 54w nie chcę wejść

Tworzac zbiornik stworz taki by w przyszlosci nie przerosly cie koszty jego utrzymania.A jak nie masz takiego problemu ,stawiaj wedle uznana ;-) Ja mam 120x60x60,swietlowki na koronie i nie wystaja po za akwarium.

teraz żałuje że nie mam chociaż tych 130...

Ale masz same świetlówki z mocowaniem a nie jakąś gotową lampę ?

Z chęcią bym postawił i 200 długi :) ale koszty :( No wlaśnie ale długość 120 a 130 koszty będą w sumie takie same bo lampy i tak wsadzę te same 54w i obieg ten sam... no chyba ze sie mylę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

120 czy 130 cm to nie będzie zauważalny koszt utrzymania. Ja mam nad morskim oprawkę + świetlówki i są na długość akwarium nad słodkim 300l mam lampę 4x54w która jest idealna jak akwarium.Ogólnie jeśli się wahasz to śmiało bież 130cm,10cm to zawsze ryby mają więcej miejsca do pływania.

Edytowane przez Robteos (wyświetl historię edycji)

Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

świetlówki maja różne wielkości zależnie od producenta zrób sobie zbiornik na 130 świetlówki dasz nisko w koronie a razora powiesisz troszkę wyżej dasz więcej mocy i będzie ok miałem 54 w 120 cm i to takie na styk

6808_7588.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki :) Czyli będę robił 130kę :)

Mam jeszcze pytanko o to czy robić komin zewnętrzny z waveboxem? Jest to sens? Rozumiem że przez waveboxa będę musiał mieć mniejszy poziom wody w akwa? Wp-25 nada się do niego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym odpuścił i zostawił zewnętrzny komin będziesz chciał zastawić skałą lipa bo pompy nie przestawisz a na magnesie przełożysz wszędzie

6808_7588.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym odpuścił i zostawił zewnętrzny komin będziesz chciał zastawić skałą lipa bo pompy nie przestawisz a na magnesie przełożysz wszędzie

Właśnie przez waveboxa myślałem o kominie zewnętrznym. Wtedy falownik byłby pięknie schowany :) Jak nie będzie waveboxa to zostanę przy kominie wewnętrznym. Komin zewnętrzny powiększa niepotrzebnie gabaryty akwarium i trzeba jeszcze jakoś zabudować..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybór jest twój , ja miałem i powiem tak jeśli miał bym możliwość to tylko zewnętrzny , zabudowa to nie problem a jaki komfort i o ile większa przestrzeń

6808_7588.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o *kominy* to jest wiele tematów i wiele opinii sam mam pierwszy raz w życiu akwarium z wewnętrznym po prawej stronie. Ja bym robił taki komin który będzie ułatwiać ewentualne prace w nim lub wyłapywanie z niego zwierząt.Bo niestety od czasu do czasu lubi coś tam wskoczyć :smilieA13: i pojawia się problem jak to wyłowić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz mi się zdarzyło przez rok że mi tam wskoczyła rybka, fakt ciężko ją było wyciągnąć :(

Bardziej się przekonuję do zewnętrznego a waveboxem... da radę to wp-25 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam WP-40 i przy odpowiednim ustawieniu idzie uzyskać dobre fale :evil: Aczkolwiek zawsze jeśli chcesz by bardzo bujało falami kupić WP-60 to już wtedy będzie przerost formy nad treścią :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam WP-40 i przy odpowiednim ustawieniu idzie uzyskać dobre fale :evil: Aczkolwiek zawsze jeśli chcesz by bardzo bujało falami kupić WP-60 to już wtedy będzie przerost formy nad treścią :shock:

O ile masz mniejszy poziom wody w akwa przez wavweboxa? Myślisz że wp-25 wogóle się nadaje do tego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile masz mniejszy poziom wody w akwa przez wavweboxa? Myślisz że wp-25 wogóle się nadaje do tego ?

WP-25 nie wiem nie używałem, ostatnio wdziałem ,że jest już nowa seria Jebao RW ale na jej temat się nie wypowiem bo jeszcze go nie mam ale po nowym roku jest plan zakupu RW-8 lub 15. Sam z początku trochę używałem waveboxa** ale niestety pompa buczała oddałem ją na gwarancje dali trochę cichszą ale nadal buczy zmieniłem na normalny ciągłe dmuchanie i cisza.Fal jakiś ekstremalnych nie robiłem myślę ,że takie koło 25% bo potem pompa była bardzo słyszalna 2 pokoje dalej... a wodą tak tylko lekko bujało B)

Takie buczenie jak tutaj :

A niestety akwarium jest w tym pokoju co śpię... :santa:

A co do serii RW to widzę ,że też za cicho nie jest...

Edytowane przez Robteos (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wp-25 faktycznie najcichsze nie są,jeśli chodzi o RW-8 to mam ją od ok1mieś i wydaje mi się ze jest cichsza o jakieś 20%.

RW-8 mają jeszcze jedną zaletę nie spada jej wydajność jak to bywało w przypadku poprzedniczek(mają większe przerwy w obudowie)

Polecam bardzo fajne - wydajne pompy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem rw-20 hm za***iscie mocna jest

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak chyba zostanę staroświecki i zrobię tylko komin wewnętrzny bez waveboxa... Szkoda mi miejsca na zewnętrzny komin i będzie mniej zabudowy..

Poszukuję pompy obiegowej do 468l. Wypatrzyłem takie coś -Jebao DC-6000. Niecałe 400 zł i niby ekonomiczna bo max 40w http://www.aquario.pl/pompy-obiegowe/2070-jebao-dc-6000-z-kontrolerem.html

Ma ktoś taką ? Warto ? Wystarczy do mojego akwa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jebao DC-6000 mogę polecić. Na początku trochę gwizdała, ale po kilku miesiącach się dotarła. Śpię przy samym akwarium i jest cicho.

Wysłane z mojego GT-I9300

Akwarium: 540 L + 100 L sump

Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03

Obieg: Jebao DCP10000

Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT

Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jebao DC-6000 mogę polecić. Na początku trochę gwizdała, ale po kilku miesiącach się dotarła. Śpię przy samym akwarium i jest cicho.

I faktycznie pożera tylko 40w jak ciągnie na maxa ? Jak ją podłączyłeś do obiegu ? Bo widzę że ma jakiś gwint...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zestawie są 2 lub 3 złączki o różnych średnicach. Potem wąż silikonowy do rury 25.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak dam powrót fi 25 to pompa nie będzie tłumiona ? Pracuje u Ciebie na maxa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak u mnie jest rura 25 i pompa może pracować na max. Tak wcześniej pracowała u mnie. Obecnie mam ustawione na przedostatnim ustawieniu max.

W tej pompie nie ma króćców schodkowych tylko zwykłe.

http://www.google.com/imgres?imgurl=http://img32.imageshack.us/img32/9563/qak9.jpg&imgrefurl=http://www.manhattanreefs.com/forum/general-discussion/150525-jebao-dc-6000-9000-12000-a.html&h=768&w=1024&tbnid=ia0rxPpIA2taSM:&zoom=1&q=dc-6000&docid=pnHLoHcKEF8LhM&ei=WS53VMr6O467PbuIgIAF&tbm=isch&client=ms-android-samsung&ved=0CC0QMygQMBA

Edytowane przez Lebcio (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jakimi rurami puścić powrót żeby ją nie tłumić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W komplecie jest złączka 30 mm 25 mm i 20 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lebcii ona sie nie do ciera tylko wez ja rozkrec i zobacz jak syfem wirnik zaszedl :) i ten syf ja wyciszyl troche

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.