Skocz do zawartości
Kraszan

A jednak można...

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę bardzo - a jednak można mieć super akwarium bez ballinga, ozonatorów, komputerów, bez HQI i innych kosmicznych urządzeń. Wydaje się, że do sukcesu potrzebne będą: sól ReefCrystals, zasolenie 1.026 kilka T5, stary kubełek, UV-ka, dobra skala, troche zywego piachu, phosban reactor (to może jest klucz do sukcesu?) i gra!

A jak gra - oceńcie sami:

http://reefkeeping.com/issues/2006-06/totm/index.php

Jak dla mnie wzór do nasladowania - chciałbym miec też problemy tego goscia... najbardziej martei go fakt, że mu się koralowce przestają w akwa miescić...

Napisze do niego maila z prośbą o dokładne wyjasnienie co z tym Phosban Reactorem - moze tu jest pies pogrzebany?

A jak Wam sie podoba akwa?

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dlamnie super :)

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic dziwnego ze mu wszystko rosnie jak ma 3 male rybki na krzyz.

Ale korale ma przesliczne - czemu u nas do cholery nie mozna dostac takich pieknych ricordi florida??? To jedne z najefektywniejszych korali w akwarium rafowym. A te LPSy mmmmmmmm... zawsze mówiłem ze LPSy są nieporównywalnie piekniejsze od SPSów.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

b.ładne akwa

Co do korali to też tego nie rozumiem dlaczego u nas w kraju moga być tylko zielone lub brązowe skoro za zachodnią granica juz można wybierać a np: anglii jest prawie to samo co w US

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezaprzeczalnie piękny zbiornik. Super połączenie wszelkiej maści grzybków LPS-ów i zoantusów. Piękny zestaw.I zapytam jak poprzednicy dlaczego nie mozna tego w Polsce kupić .Przemek no czemu nie?

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Niemczech tez nie ma miodu jesli chodzi o Ricordee. Te najbardziej kolorowe sa naprawde rzadkie, jesli sa to tylko pojedyncze egzemplarze ktorych ceny czasami morduja!

80 Euro za JEDEN egzemplarz pomaranczowo-rozowej, tyle samo za niebieska,inne mniej egzotyczne odmniany chodza po 20-40 Euro za sztuke i jak napisalem sa rzadkoscia.

Zalozylem wlasnie baniaczek wylacznie na najbardziej kolorowe Ricordee :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolorowo ...............

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AquaManiac@ a ile dałeś za swoją pomaranczową?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

Szczerze watpie.. koles leje ballinga : B-IONIC lub KENTA.

cholernie droga sprawa, nie ma nic za darmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie narzekam na rioree bo ostatio kupiłem sobie taką rużowawą i taką sieląkawaą z jakrawo pomarańczowymi końcówkami.zostały jeszcze zielone (w am)

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie pilot ma racje, przy tylu twardych Kh spada szybciutko. Podmiany nie wystarczą, no chyba ze 10% co dwa dni:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B.ladne akwarium.

Kolory tak soczyste i intensywne, ze az rodzi sie podejrzenie o pewne cyfrowe funkcje specjalne samego aparatu.

Zartuje oczywiscie - bardzo ladne kolory.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bartek dalem 30 Euro, nie ma zmiluj :) ale warto bo zdjecie nie oddaje w zadnym stopniu tego jak fosforyzuje ta odmiana. Zamowilem jeszcze niebieska i zolta a takze chyba w poniedzialek kupie ta pomaranczowo-rozowa :)

przyczyna dla ktorych te korale sa tak drogie moze byc to ze na Karaibach i Hawajach sa pod czesciowa ochrona co oznacza m.in. ze mozna pozyskiwac WYLACZNIE egzemplaze NIE PRZYROSNIETE do skaly czyli bujajace sie wolno. Stad te ceny. W Indopacyfiku mozna je pozyskiwac jak sie chce ale te akurat odmiany nie sa specjalnie kolorowe, SMK ma chyba w swoim akwarium skalke porosnieta wlasnie Ricordeami z Indopacyfiku, sa ladne ale to nie to co niektore Floridy. Poczekajcie, ja nazbieram wszystkie najladniejsze jakie sie da w Niemczech, rozmnoze i pohandlujemy :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AquaManiac@ pisze się na wszystkie:) szkoda tylko, że tak wolno się rozmnażają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aquamaniac ma racje, mam w baniaku skalke z zieloną ricordią indonesis - ok 50szt ale delikatnie mowiac nie poraza pieknoscia. Mnozy sie tak ze spokojnie patrze jak krab "pluszowy misiek" zjada sobie czasem jedna (szybko rosna).

Mam tez śliczną czerwono, bordową ricordie kupiona ze 3 miechy temu za grosze w AM (skałka ma chyba ze 20-30szt i mnoza sie w tempie ekspresowym), ale to tez nie florida bo ma takie babelki tylko na obrzezach a nie na calej powierzchni grzybka. Szczerze mowiac nie wiem co to za ricordia, ale jest sliczna - cała kolonia wyglada z daleka jak ładny LPS. No i jeszcze od samego poczatku mam 2 ogromne grzyby różowo zielonej tez bardzo ladnej ricordii indonesis. Jednak to wszystko nic w porownaniu z Ricordia Floridą na którą poluje od kiedy tylko mam morskie. Bezskutecznie :)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baz uwazaj czego sobie zyczysz

mam taka identyczna ricordie (w sumie 2 szt ok 12cm srednicy kazda):

http://www.extremecorals.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=EC&Product_Code=mush_6-16-01&Category_Code=Ricordia

i zaplacilem za nia 50zl (a moze 70zl) a nie 99$!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o i jeszcze jedna - mam wielgachna skałe z 50szt takich:

http://www.extremecorals.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=EC&Product_Code=ric_6-05-05&Category_Code=Ricordia

i całość kosztowała 90zł - koszt skaly bylby wiekszy hehe wiec mozna powiedziec ze grzyby gratis a nie 70$/ jednego!

Boze moze otworze handel tymi zielonymi na rynek hamerykanski :) 50x70USD to 3500$ za skalke - mysle ze moglbym zniesc rozstanie z tymi paskudnymi zielonymi ricordiami za taka cene :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

te zielonkawe to nie takie brzydkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem czy taka fajna? Natchneło mnie do zrobienia kilku zdjec jak pojechalem nakarmic rybki przed chwila

Z bliska wyglada dosc ciekawie...

818-ricordia_green.jpg

...ale juz z daleka malo efektownie moze ze wzgledu na wyprany zielony kolor srednio fosforyzujacy...

818-ricordia_green2.jpg

...gdyby tylko swiecila tak jak ta montipora ultra green...

818-montipora_green.jpg

...albo clavularia lub trachophylia u góry...

818-green_corals.jpg

...duzo ladniejsza jest różowo-zielona ricordia indonesis tu akurat mocno napompowana wiec kolory nie sa takie soczyste jak gdy sie troche zlozy...

818-ricordia_pink_green.jpg

...ale najladniejsza ricordia u mnie w baniaku to ta czerwona - wyglada jak mieszaniec discosomy z ricordia, i nie mam pojecia co to jest. Mnozy sie za to bardzo szybko

818-ricordia_red.jpg

jednak to wszystko sie chowa przy kolorach ricordeii florida, i uwazam ze te grzybki sa warte wydania 30euro za jednego grzyba wiec aquamaniac nie zastanawiaj sie tylko kupuj puki sa u twojego dostawcy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem ładna ta twoja zielona ricordia nie jest taka bezpłciowa a to ostatnie to raczej nie ricordia tylko grzybek Tonoga Mushroom Bullseyes ale też b.ładny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.