Skocz do zawartości
jimi

Zbiornik na wodę RO+DI

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy zbiornik na wodę RO+Di musi być zaciemniony.Posiadam akwarium 10l na dolewkę koło sumpa w szafce.Mam w jednej komorze refugium i jest oświetlone.A wiadomo jak jest światło to potrafią się robić glony.Co tydzień sprawdzam TDSem stan 000.Ale po 3 miesiącach ścianki akwarium były obślizgłe i obudowa pompy a DTS mi wariował jak mierzyłem stan wody RO+DI w akwarium na dolewkę.Więc wylałem tą wodę bo się nie nadawała do użytku.Wyczyściłem akwarium i pompę i przepłukałem wodą RO.Obkleiłem folią samoprzylepną od zewnątrz całe akwarium na dolewkę i pokrywa z góry z spienionego PCV.Zalałem akwarium świeżą wodą RO+DI.Pomiar TDSem 000.Zostawiłem tylko pionową szczelinę nie obklejoną żeby widzieć stan wody.Co wy na to jakie sugestie? fotka na dole

post-22201-0-95705000-1416346079_thumb.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam samo szklo bez pokrywy. Swiatlo w nocy nad sumpem. Woda ma miec 000 po rodi, pozniej zawsze bedzie inaczej... 3 miesiace trzymales wode, czy chodzi Ci tylko o sam zbiorniczek?

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolewałem tylko wodę RO+DI co 5 dni i było Ok przez cały czas.Jeszcze w sobotę po podmianie dolałem do zbiornika na dolewkę wodę RO+DI i TDS pokazywał mi 000.A dzisiaj szok nie wiem co się stało może jak czyściłem sumpa w sobotę i wyłączyłem wszystkie pompy obiegowe to mi spadł wężyk od dolewki do sumpa i może zassał wodę do zbiornika na dolewkę z sumpa.Ale dlaczego są obślizgłe ścianki w zbiorniku na dolewkę po 3 miesiącach?

Edytowane przez jimi (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby zassal, to by wyssal ;) (jak zaciagnie, to juz leci).

Dlaczego tak jest? Nie mam pojecia :D

Nie jestes pewnie jedyny. U mnie kable z pomp wychodzace z odpieniacza pokrywaja sie biala pajeczyna (wasy jak plesn) I waz od dolewki rowniez . Widac w zbiorniku do jakiego poziomu leje ro, powyzej jest delikatny osad. Moze zla cyrkulacja powierza (choc uwazam ze jest ok-nic sie nie "poci"), a moze poprostu slona woda. Tak czy inaczej woda wychodzi czysta z filtrow, a pozniej jak "zbiornik" nie jest szczelny, to lapie z powietrza. Zrob sobie maly eksperyment: wlej 000 RODI do butelki po wodzie mineralnej I zakrec I wlej ta sama wode do jakiegos otwartego pojemnika. Sprawdz tds-em po 3-5ciu dniach, to sie zdziwisz ;)

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz ale ciekawa sprawa z tymi zbiornikami na dolewkę i dlatego go obkleiłem folią żeby w zbiorniku było ciemno.Zobaczymy po 3 miesiącach.Czy ścianki w wewnątrz zbiornika będą obślizgłe z pompą.Ja mam dobą wentylację 2 wentylatory w szafce i 2 w głównym akwarium połączone termoregulatorem ustawione na 26 stopni C.P.S Z tym zassaniem to się zgodzę że pewną ilość wody by wciągnął dokąd był wężyk zanurzony w sumpie ale ja zaraz praktycznie go wyciągnąłem z sumpa. :smiling:

Edytowane przez jimi (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.