Jedras102 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 Witam. Czy ma ktoś jakiś pomysł na wyciągnięcie rybki z komina. Kupiłem małego Pseudocheilinus hexataenia, który miał mi zjadać wirki. Po 2 dniach nie mogłem go znaleźć. Okazało się , że pływa w kominie. Komin mam o przekroju 20x10 cm. Rewizja sterczy, na dole sitko z odpływem. Nie mam pomysłu jak tą rybę wyciągnąć. Czy ona jest skazana na życie w odosobnieniu? Może ktoś z kolegów miał już taką przygodę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firefighter1 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 Mi jak Mandaryn zamieszkał w kominie to wyjąłem kratkę spływu i podniosłem poziom lustra tak, że miałem ponad 2 cm wody od lustra do krawędzi, ryba sama wypłynęła. Inna prosta metoda to siatka albo jak nie masz to z kubka plastikowego zrób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 Wylacz obieg. Jak woda splynie, to zostanie pare cm pod sitkiem. Siatka I wyciagasz... Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seba DG Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 w trakcie wymiany wody z komina wszystko zeszło i tak własnie wyciągnołem chrysusa innej opcji nie było. pozdrawiam i zycze cierpliwosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartol Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 Ja w takim przypadku zawsze obniżam poziom wody w kominie, następnie 1 siatka jak zastawka i druga mała do naganiania i naprzód, jedyny mankament to 3 rury w kominie co jest bardzo niewygodne, ale parę chwil i zawsze da się złapać. Cytuj Akwarium nr 1: 120/60/55 Akwarium nr 2: 90/50/50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 Wyłącz obieg, wyjmij sitko spływu, otwórz zawór na maxa, spuść wodę całkowicie z komina i rybka spłynie ci sama do sumpa, a tam ją sobie złapiesz w siatkę. Jak tak kiedyś zrobiłem jak mi kilka garbików przepłynęło do komina. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robas78 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2014 wyjąłem kratkę spływu i podniosłem poziom lustra tak, że miałem ponad 2 cm wody od lustra do krawędzi, ryba sama wypłynęłaRównież u mnie ta metoda sprawdza sie najlepiej. Cytuj 180x65x55 przestalo istniec 28-03-2015 PIKORAFKA 200x85x75 zaczyna zycie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jedras102 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2014 Również u mnie ta metoda sprawdza sie najlepiej. Dzięki za podpowiedzi. W sobotę będę przeprowadzał operację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robas78 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2014 Powodzenia i cierpliwości życze.W razie czego możesz sobie pomóc i po prostu delikatnie wygnać rybke z komina jakąś rurka jak by sama nie chciała wypłynąć. Cytuj 180x65x55 przestalo istniec 28-03-2015 PIKORAFKA 200x85x75 zaczyna zycie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danielgliwice Zgłoś Napisano 28 Listopada 2014 i jak dałeś radę z rybką ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jedras102 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2014 i jak dałeś radę z rybką ?? Niestety. Cały czas tam pływa i czuje się dobrze. Komin jest zbyt ciasny, żeby ją wyłowić siatką. Przeszkadzają rury. Niestety sitko spływu wkleiłem w przepust, więc spuścić z wodą do sumpa jej nie mogę. Pozostaje mi wyjąć grzebień i podnieść poziom tak, aby sama wypłynęła. Ale czy to się uda, tego jeszcze nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 28 Listopada 2014 Sitko masz na dole? Reke zmiescisz miedzy rury? Wylacz obieg, woda w kominie splynie I zostanie tylko troche pod sitkiem. Mala siatka (z przedluzka na uchwycie, jak nie mozesz wsadzic reki) I wyciagniesz bez problemu, bo ryba ma raptem litr wody Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jedras102 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2014 Sitko masz na dole? Reke zmiescisz miedzy rury? Wylacz obieg, woda w kominie splynie I zostanie tylko troche pod sitkiem. Mala siatka (z przedluzka na uchwycie, jak nie mozesz wsadzic reki) I wyciagniesz bez problemu, bo ryba ma raptem litr wody Na dnie komina została może szklanka wody a i tak on się chowa między zkrętkami od przepustów. Będę jeszcze próbował, przy następnej podmianie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jedras102 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2014 Na dnie komina została może szklanka wody a i tak on się chowa między zkrętkami od przepustów. Będę jeszcze próbował, przy następnej podmianie. No i niestety. Nie mam do tego cierpliwości. Wydawało mi się, że wyniesiona z modelarstwa, moja cierpliwość jest nieograniczona. ;-) Ale co innego walka z martwą materią balsy i sklejki, o co innego ze złośliwą i cwaną rybką, która, jak by wiedziała co chcę zrobić. Poddałem się. Teraz będę pewny, że w kominie wirków nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jedras102 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) No i niestety. Nie mam do tego cierpliwości. Wydawało mi się, że wyniesiona z modelarstwa, moja cierpliwość jest nieograniczona. ;-) Ale co innego walka z martwą materią balsy i sklejki, o co innego ze złośliwą i cwaną rybką, która, jak by wiedziała co chcę zrobić. Poddałem się. Teraz będę pewny, że w kominie wirków nie mam. Chciałem wszystkim podziękować za rady. Uparłem się i w końcu wyciągnąłem rybkę z komina. 2 siatki i kijaszek do przeganiania, i wygrałem. Raptem 30 min walki. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez Jedras102 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach