Skocz do zawartości
darekkuku

Koralle , ryby oraz inne zwierzaki prafie za friko :-)

Rekomendowane odpowiedzi

WSZYSTKO SUPER ALE Z NIEMIECKIEGO ZNAM TYLKO.... NICHT SZISEN:)

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co tu duzo mowic, jest to totalnie niesamowite, skimmer tunze 3110 na tej stronce 414 zl, a w Polsce 600 i w gore, naprawde rece mi opadly...

szkoda tylko, ze nie wiem czy wysylaja do Polski, ile koszty wysylki, czy liczy sie gwarancja i 10000 innych rzeczy, po prostu napisze maila

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ogladajac te stronke i ceny (znalazlem lampe Geismanna za 8500 zl, ktora w Polsce kosztuje 14000) zastanawiam sie jak to jest mozliwe, ze w Polsce akwarystyka morska jest "taaaaka popularna" i jak ciagle slysze: "akwarystyka morska drogim hobby jest" ;-) ale czego tu oczekiwac, jesli ceny w Polsce sa ciagle stale mimo, ze takie Euro w ciagu 4 miesiecy stanialo o 10%, na polskie sklepy takie detale jakos nie dzialaja, po prostu zarabiaja o 10% wiecej :-)))

ale kazdy twierdzi, ze robi wszystko by bylo tanio i popularnie

PS ale i tak ciesze sie, ze nie mieszkam w Rosji lub Afganistanie :-))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ktos chce kupic koralowce to polecam rowniez osoby prywatne, ktore sprzedaja przez siebie wychodowane odrosty.

Dla przykladu:

www.macriff.de

www.miniriff.de

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam ale ceny trochę księżycowe. No moze te poniżej 20 $ do przyjęcia ale to i tak za 4 cm szczepkę. Co prawda teraz jest mała posucha na acropory, ale w momentach gdy są duże dostawy ( a bywały takie i niedługo znowu się zaczną) za 180 - 200 zł można kupić krzaczek co najmniej 3 razy większy i z 8-10 gałęziami.

Prawdą jest ( to gwoli wyjaśnienia dla upierdliwych) że większość acropor sprzedawane jest znacznie drożej (220-350 zł - piszę o sobie) ale są to duze piękne krzaki z których takich szczepek -kurdupli możnaby zrobić 15 do 20 - rachunek jest chyba prosty.

Gdzie tu więc ten odlot - niech mnie ktoś uświadomi?

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swoja droga nie wiem jaki sens w kupowaniu wielkich korali, dla mnie radocha to wyhodowac cos ze szczepki, kupowanie duzego korala jest bez sensu, za chwile przerosnie akwarium i jest problem

A sklepy sprzedaja wlasnie tylko duze okazy. i to dlatego ze sa drogie. Do glowy im nie wpadnie ze np po pocieciu sarcopythona za 200zl na 20 malych kawalkow moga go sprzedac je po 30zl/szt i sa dodatkowe 200zl do przodu...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Tomasza:

przejedz sie do niego i zobaczysz co i za ile bedziesz mogl kupic. Ja kupilem okazy w przedziale od 5Euro do 25Euro. Wydalem 120Euro a kupilem 11 sztuk. Jeszcze jedna rzecz w Polsce mozliwe iz koralowce sa tansze. W Nimeczech niestety za wszystko trzeba slono w Euro placic.

Jednak jesli dasz mi jakis namiar na dobry sklep w Polsce gdzie dostane w takich cenach szczepki i tak utrzymane i wybarwione jak na macriff albo miniriff to bedzie naprawde super. Wyboire sie tam w grudniu tego roku bo wtedy planuje nastepne zakupy twardzieli... jesli wszystko dobrze pojdzie.

Pozdrawiam

Arek

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Arcadio: swoją ocenę opieram na tym co widziałem na stronie i na cenniku z tejże. Przyślę Ci foto gdy będę miał dostawę acropor to sobie obejrzysz kolory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jestes handlowcem?!

Jesli tak to nigdy sie nie zrozumiemy co do cen. Ty musisz na tym zarobic a dla mnie to jest hobby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem handlowcem. Koralowce dostaje z pierwszej ręki gdyż mam takie źródło. To że sprzedaję nadwyżki po np. 250 zł a w sklepie są po 400-500 zł to chyba dobrze dla kolegów morszczaków prawda?

Zarabiam po prostu na swój zbiornik i chyba nie chce mi się z Tobą rozumieć.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, ze jestes taki chojny.

Cieszy, ze chcesz pomoc innym rozwijac zbiorniki.

Kiedy zejdziesz do ceny 30Euro za ladna sztuke daj znac na forum.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w rafa.pl najdrozszy koralowiec kosztuje 170zl, nie wiem z ktorego sufitu jest to 500

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego sympatyczny, ceny kolorowych (fiolet, niebieska, pomarańczowo-różowa)acropor w wymiarach XXL zaczynają się od 350 zł i to w hurcie. I nie mówie tu o 8-10 cm tylko o ładnych rozgałęzionych krzakach. Może kiedyś doczekasz takich w swoim zbiorniku.

Ceny miękasów nie przekraczają natomiast (a jeśli już to za np 40 cm sarkophyton glaucum - 160-180 zł) 100 zł (najcześciej 80-90)

I z którym sklepem chcesz to porównywać?

Za przykład postawiłem acropory gdyż od tego zaczęła się rozmowa.

Macie więc koledzy pole do popisu: hodowla. Jest to wyzwanie właśnie dla hobbystów. Zobaczcie skąd biorą się te szczepki w Niemczech - myślicie że facet mnoży je drogą płciową? Dokładnie pokazuje na swojej stronie że jedzie małą piłką duże krzaki, pędzi potem chwilę na Ballingu i po przyroście 2-3 cm sprzedaje Polakom a ci się cieszą że tak tanio. W pierwszym moim poście przeliczyłem mniej więcej jakie jest przebicie nie umiesz liczyć?

Do Arcadio: co nazywasz ładną sztuką? te ułomki z niemieckiej strony? Jak kiedyś w zyciu zobaczysz prawdziwą acroporę to daj znać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx-dyskusja toczy sie tutaj glownie wokol acropor, to po pierwsze, po drugie spojrz jeszcze raz wlasnie na ceny tychze w wymienionym przez Ciebie sklepie - cena 380-420 zl, zatem sufit jest jak najbardziej polski :)

tomasz-szkoda, ze albo dostajesz je tak rzadko, albo omijasz kolegow-morszczakow na tym forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomasz-po co ten protekcjonalny ton? badz co badz hobbysta moze rozdawac-sprzedawac szczepki, ale na taka "produkcje" trzeba miec czas i srodki (chocby po to by zalozyc akwarium do hodowli, a ze widzialem takie to wiem jakiej sa wielkosci:D) mialem okazje ogladac duze i male akropory, w roznych kolorach, widzialem tez szczepki z 1 lub 2 galazkami (te podobaly mi sie najbardziej), wiec nie wiem skad milosc akwarystow do nich i nie wiem skad takie posty typu: jak zobaczysz prawdziwa akropore to daj znac? po co psuc tutaj atmosfere?

PS mniej nerwow, wiecej szczepek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały poprzedni rok zamieszczałem ogłoszenia i wielu kolegów mnie zna i było u mnie. Teraz wyprzedałem wiekszość twardych (łącznie ze swoimi) gdyż przeprowadziłem zwierzęta z 240 do 800 litrów i po prostu trochę się bałem o te bardziej wymagające. Jak już pisałem na razie raczej posucha, ale od września importy ruszą pełną parą u kilku ludzi w Polsce (u mnie też się coś znajdzie) więc każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisaliśmy chyba równocześnie posty. Dla mnie acroporaa jest pięknym koralowcem na którego się chucha i dmucha więc widząc takie ciecia i łamania dostaję trochę gęsiej skórki. Od początku piszę o całych i duzych krzakach więc jak gość rzuca 30 euro (cena za kilkucentymetrowego paluszka) i robi łachę to mu "grzecznie " odpisuję.

Masz rację. Jest przy tym trochę pracy, ale bez pracy nie ma nic. Tak jest juz ten świat urządzony. Co do wielkości zbiorników i kosztów to nie demonizujmy. Są duże i małe fermy. Nie trzeba przecież zaczynać od 2000 litrów.

Zaraz ktoś więc napisze: jak więc założysz to daj znać, po 30 euro kupię chętnie. Na pewno byłyby tańsze to raz a dwa to to że na pewno nie założe. Żyję na szczęście z czegoś innego a do zbiornika wolę włożyć od razu dużą, nie ćwiartując jej na 30 części. Każdy ma wiec swoje podejście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomasz-

1. 800 litrow - co tu gadac ZAZDROSZCZE!!!

2. tak przez ciekawosc, to skad jestes? nie moge tego znalezc w Twojej wizytowce

3. i jak niedaleko to mam nadzieje na spotkanie z Toba i szcepkami:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem z Częstochowy. Byłem niedewno (2 tyg temu) w Sopocie. Posiedzieliśmy trochę z Arturem Furtakiem - moim serdecznym kolegą i było bardzo sympatycznie. Odwiedziłem Aquariusa, Rafę - były raczej pustki - sezon ogórkowy. W Aquariusie bardzo dobrze odebrałem właściciela. Oceanarium mnie raczej rozczarowało.

Pozdrawiam i zapraszam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czestochowa, bylem i widzialem, mialem kumpla na studiach :)

Artur - mialem od Niego 2 pierwsze koralowce, super akwa, nigdy niestety nie milismy okazji usiasc razem na kawe i pogadac, szkoda, bo wydaje mi sie bardzo sympatycznym czlowiekiem

co do Oceanarium i Aquariusa 100% racji, tu i tu pustki, w Aquariusie sympatycznie, Witek - wlasciciel - to moj dobry znajomy, mnostwo ciekawych pomyslow i podejscie prawdziwego hobbysty

mimo, ze mieszkamy daleko to moze kiedys sie spotkamy, swiat to w koncu globalna wioska :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ktos chce zakladac hodowle to prosze

http://reefs.org/library/farmertodd/

:)

Niestety w reefshopie aktualnie nie ma zadnych twardzieli, stad nieporozumienie.

A moze dla bardziej ambitnych

http://www.reefland.com/forum/showthread.php?t=6763

Osobom kupujacym acropory (swoja droga wcale mi sie te korale nie podobaja az tak bardzo...) po 500zl zazdroszcze ... kasy :)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przylaczam sie do Marxa, tylko kasy pozazdroscic.

Za przeproszeniem to myslisz, ze jak na farmach rozmnaza sie koralowce?

Moze pozwala im sie produkowac zarodniki w obiegu zamknietym tak aby nie uciekly w sina dal?

Spojrz tutaj prosze:

http://mars.reefkeepers.net/Articles/CoralFarm/CoralFarmUS.html

I tak jak powiedzialem przejedz sie do Goslar lub do Menig lub do Rüsselsheim. Moge jeszcze kilka miejsc wymienic i zobacz jak ludzie robia z niczego cos. Tam tez bedziesz mogl kupic ladne "krzaczki" i dokladnie za ile.

Ja niestety nie mam kasy aby isc na latwizne i nie jest to moim celem. Lubie patrzec jak cos rosnie i sie rozwija i wiem wtedy, ze to moja zasluga a nie ludzi z Indonezji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.