Aktualizacja: zrezygnowałem ze świetlówek aktynicznych. Pomimo fajnego wyglądu i ciepłych barw koralom wyraźnie brakowało światła. Widmo aktyniki jest jednak chyba zdecydowanie zbyt wąskie dla potrzeb korali. Całkowicie stanęły przyrosty. Kolory też ostatnio zrobiły się jakieś wyprane. Inna kwestia, że korale zaczęły również marudzić ze względu na zdecydowanie zbyt czystą wodę. Mała hanka na fosforany pokazuje 0. To samo jest z azotanami. Trzy acry zaczęły bieleć i lecieć od dołu. Od kilku tygodni dozuję więc codziennie azotan sodu (tak by utrzymywać NO3 na poziomie ok. 0,5). STN się zatrzymał, ale rewelacji na razie nie ma. Ryby (9 sztuk) karmione są trzy razy dziennie, korale również codziennie, ale to i tak zbyt mało by odpuścić sztuczne dodawanie NO3. By nie było zbyt czysto zrezygnowałem też z dozowania Biomate. Zeovit ma ogromną siłę. Zdecydowanie zbyt dużą. Spadła również zauważalnie konsumpcja ballinga. Zobaczę za jakiś czas czy zmiana światła pomogła. Jeśli nie to robię ICP i coś może będzie widać. Zastanawiam się już nawet czy może nie jest to czasami wina przedozowania mikro i jakichś metali ciężkich bo dozuję już całkiem sporo jak na 3,5 miesięczny zbiornik (SP, CV, Xtra, CB, PIF, BB etc., do tego SBS w ballingu). Korale też karmione codziennie reefpearlsem lub wrotką. Wydaje mi się jednak, że tak szybko by coś takiego nie wystąpiło. Dodatkowo najpierw powinny wyskoczyć plagi. System chłonie wszystko co wrzucę, a kolory i tak dosyć sprane. W międzyczasie padło również 5 z 6 tectusów. Wydaje mi się, że z głodu, ale niczego już nie jestem pewien. Zbiegło się to z rozpoczęciem dozowania azotanu sodu. Może ktoś mądrzejszy podpowie czy możliwa jest tu jakaś zależność? Tak czy inaczej żyją wszystkie strombusy i nassariusy oraz rozgwiazda piaskowa, która powinna być zdecydowanie najwrażliwsza z całego tego towarzystwa. Wykluczam więc raczej sprawy typu miedź (np. z BB) etc. Dodatkowo wykluczam wpływ BB na pojaśnienie korali, gdyż zacząłem go dozować już po wystąpieniu wszystkich problemów. Tak jak wspominałem może ICP coś powie. Wszystko wskazuje jednak na to, że to wszystko po prostu z głodu czyli wypranej wody oraz zbyt słabego światła. Dodam jeszcze, że nie przesadzam ani z ilością kamieni, ani z ilością węgla. Przepływ przez kamienie nawet mniejszy niż zalecany. Jeszcze odnośnie aktualnej konfiguracji światła (od przodu):
BluePlus
CoralPlus
BluePlus
PurplePlus
BluePlus
CoralPlus
Jest dosyć ładnie, kolorowo i w miarę naturalnie. Przed przygodą z aktyniką były 4 niebieskie, ale było tak trochę zbyt dull. Mam nadzieję, że to ostatnia konfiguracja i najlepszy kompromis jeśli chodzi o potrzeby i korali i oglądającego.