october_rust Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2014 nic dziwnego, że masz niski poziom no3 i po4 skoro konsumują je glony. jesli to nie bryopsis to chyba jest gha. https://www.google.pl/search?q=gha&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=aZKAVLv1NNGo8wfcxoIg#rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&q=green+hair+algae Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2014 jutro zrobię zdajcie i wrzucę , a jak pozbyć się glonów gha ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
october_rust Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2014 w najwiekszym skrócie: dbaj o niski poziom no3 i po4 i sam znikną. U mnie sprawdziła się sklepowa wersja vodka method czyli PO4NO3X czy coś w tym stylu firmy Red Sea. Najpierw myślałem że to bryopsis ale po uzyciu magnezu kenta przez jakiś czas nie znikało. Dodatkowo pomógł mi przejęty od kolegi borsuk. Powodzenia, bo zwalczenie tego cholerstwa wymaga konsekwencji. Ja korzytałem z doświadczeń z anglojęzycznych forów - z linka. Bodajże link z 1 lub 3 pozycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2014 czyli niski poziom NO3 I NO4 ? z tego co mi wiadomo w moim baniaku mam nie wykrywalne NO3 I PO4 , po borsuka pojadę do erybki ale to dopiero po 10 grudnia , kupiłem salariasa mam go 3 dzień może on tez da rade ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
october_rust Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2014 zapewne masz niewykrywalne bo wszystko konsumują glony. Jak duże masz akwarium? Specem nie jestem - salarias chyba jje glony niższe - nie jestem tego pewien, więc nie mogę powiedzieć czy będzie Ci to jadł. Prawdopodobnie te glony je borsuk i zakładam, że pokolce. Przy czym w małym akwa borsuk będzie się strasznie stresował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2014 (edytowane) widziałem na youtube jak salarias wcina glony , a akwarium mam 200l a do tego używam purigen Edytowane 4 Grudnia 2014 przez mars79 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
october_rust Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2014 Jak pisałem wyżej - nie jestem pewien czy salarias zjada te glony. ) Osobiście nie jestem fanem usuwania skutków. Wolę posiedzieć i pomysleć nad usunięciem przyczyn. Nad problemami z no3 i po4 napisano tutaj setki, jeśli nie tysiące postów. I to jest Twój problem - glony to tylko skutek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2014 to to czeka mnie lektura na temat N03 I PO4 , zacznę od tego że nie będę pukał mrożonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2014 witam co sądzicie o metodzie vodka , naczytałem się tego i stwierdzam ze mógłbym wlewać 2ml vodki na 200l akwarium i zobaczyć czy glony zaczną znikać , chyba ze się mylę /? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 witam jeszcze raz i mam pytanko , czy może się opóźnić dojrzewanie? Baniak mam od 10-01-2014 zawsze jak czytałem posty o dojrzewaniu zbiornika to każdy miał pełno glonów.Ostatnio czytałem ze może coś takiego być , przy moim dojrzewaniu żadnych glonów nie miałem obsadę wpuściłem po 3 miesiącach i tak to idzie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawulon Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Zamiast dokładać kolejne życie pracuj na parametrami, bo z tego co widać to nie są ok. Cytuj New project 75×60×60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 wiec to robię,mierze testami saliferta i jest ok , wiec pytam czy mogło się opóźnić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawulon Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 No nie jest ok. Ale po kolei: -co lejesz do baniaka -czy lejesz bakterie -jakiej soli uzywasz -jaki wynik pokazuje tds -jakie jest ph -jak dużo karmisz Cytuj New project 75×60×60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 a mianowicie jest tak do baniak leje -kent pro buffer dkh bakterie -korallen-zucht zeobak sól reff crystals tds pokazuje 000, wczoraj wszystko wymieniłem karmie raz dziennie ph 7.9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lisek_92 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 mam ten sam problem od prawie 4miesięcy, kupiłem dolabelle połaziła z 10dni po akwarium i zdechał... (zjadła tylko "trochę" glonów) Ogólnie mam już ich mniej ale nie mogę się ich pozbyć do konca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2015 witam wszystkich proszę o wytłumaczenie o glonach ponieważ czyszczę skalę i dalej rosną , zmieniłem sol na IO , mam automatyczną dolewkę próbuje utrzymywać parametry a dalej rosną co ja takiego robię ze te glony są , niech ktoś pomoże może ma jakiś sposób na te glony ? z tego co widzę i czytałem są to since Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach