Skocz do zawartości
mareczek232

Akwarium 96l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuje zalozenie zbiornika morskiego. Mały bo mały ale niestety nie moge pozwolic sobie na cokolwiek wiekszego (student+rodzinne mieszkanie). Czytam to forum juz jakis czas i dopiero teraz postanowiłem zalozyc konto i opisac swoj plan. Jest to raczej akwarium niskobudzetowe, bede wprowadzal do niego wprowadzal zycie po malutku, lecz pierw chce sie skupic na sprzecie.

Akwarium 80x30x40

Filtr kaskadadowy aquael versamax fzn-2

Odpieniacz resun sk-300

Cyrkulatory 2x jvp-01

Oswietlenie belka 3x24w 2x10000k 1xactic 15000k

Grzalka z termostatem 50w

Jak juz mowilem na samym poczatku chce zajac sie sprzetem,gdyz same skaly to jest troche pieniedzy nie mowiac o koralowcach.

Niestety z braku miejaca nie moge pozwolic sobie na sumpa a nie chcial bym jeszcze bardziej zmniejszac przestrzeni akwariowej.

Bardzo bym prosil o opinie, co sadzicie o takim secie i jak uwazacie czy uda mi sie pomyslnie wystartowac na takim sprzecie niskofinansowym. Pozdrawiam Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc. Co do Twoich planow:

- akwarium: jesli masz jakakolwiek mozliwosc to zrob cos glebszego niz 30cm

- filtr kaskadowy jest Ci niepotrzebny (ewentualnie dokupisz w przyszlosci cos z skimmerem zeby zamontowac na chwile i pozbyc sie filmu bakteryjnego z powierzchni)

- odpieniacz - ten resun to chyba za slaby na Twoj litraz. Lepiej poszukaj jakiejs uzywki na forum (tunze lub hydor jesli ma w miare dobrze wygladac wewnatrz akwarium)

- cyrkulator - wydaje mi sie ze 2xjvp110 wystarczy (a jak chcesz mocno dmuchac to jvp101 & jvp110, chociaz to juz za mocno wg mnie)

-oswietlenie 3x24w powinno starczyc dla miekasow i chyba wiekszosci lps, ale lepszy efekt bedzie przy dwoch swietlowkach niebieskich i jednej bialej (2x ati blue plus, 1x ati aquablue special)

- skaly bym dal jakies 10kg

powodzenia

POPRZEDNIE SZKŁO: tutaj

OBECNE SZKŁO: tutaj
* 150x55x55cm, sump120x40x43cm *
* ATI Sunpower 8x54W *
* odpieniacz DIY by Erni na pompie DC3000 "
* start na 20kg suchej Marco Rocks + 15l Siporax *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj szersze w tym nic nie włożysz 30 to strasznie wąskie.

Świetlówki tak jak kolega wyżej napisał

Kaskadę można wykorzystać np na węgiel lub jakieś absorbery.

Skały to nie pchają za dużo dojdzie potem ze szczepkami i będzie ciasno, w starej 60l miałem na początku 6kg jakoś upchalem ale miejsca na korale brakło i większą połowę wywaliłem.

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Ja również kompletuje sprzęt do podobnego wymiaru 80x35x40. Nie ukrywam że bardzo mi się podoba Twoje akwarium Blizzard, mam nadzieje ze moje tez tak będzie wyglądało.

Ja z góry zakładam że akwarium będzie dla miękasów lps i rybek.

Cyrkulacje na początek planuje właśnie 2x jvp110 z czasem wymienię na coś lepszego.

W domu mam z innego projektu jvp 102, i dla tego wymiaru jest duzo za mocna.

Grzałkę bym dał mocniejszą niż 50wat, chyba sie dobiera 1:1 wat do litrażu. Ja daje 200 bo taka mam po malawi.

Co do odpieniacza to może być za słaby, też długo myślałem nad fzn-3 + resun, ale ostatecznie jak blizzard chce wcisnąć koło 8 rybek i wole wybrać coś mocniejszego typu Hydor 250.65 lub poczekać na jakąś używkę mce600.

Oświetlenie planuje DIY na modułach led 3szt-> http://allegro.pl/dioda-led-10w-biala-niebieska-3-6-do-akwarium-i4835072990.html

Nad ledami długo się zastanawiałem miałem milion opcji ale ostatecznie do tego modułu skłoniły mnie zdjęcia w wątku użytkownika Jesion273, jednym modułem zasila połowę z naszego wymiaru. Zaletą jest brak potrzeby wymiany świetlówek + 3 szt led wezmą tyle prądu co 1 świetlówka.

120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje Wam bardzo za liczne odpowiedzi. Niestety nie moge pozwolic sobie poki co na wieksze akwarium. Z tego co zrozumialem nie ma potrzeby na poczatek zakladac filtra, wystarczy sam odpieniacz. Bardzo bym prosil o przyklady takiego urzadzenia aby spelnial sie w moim akwarium, nie zalezy mi za bardzo na jego wygladzie, bardziej chodzi mi o cene i funkcjonalnosc. Zależy mi też na tym, aby sprzęt był nowy, bo nigdy nie wiadomo jak to jest z uzywanymi. Jak juz skoncze za rok studia planuje to akwarium (96l) przeznaczyc na sumpa i zakupic cos wiekszego a w tym czasie poznac jak dziala w praktyce akwarystyka nano (akwarystyka slodkowodna bawie sie od kilku lat) i miec juz jakas podstawowa wiedze na ten temat przed wejsciem na glebsza wode.

Na sam poczatek myslałem o 5 kg zywej skaly, nastepnie po miesiacu dorzucic piasek i po kolejnym miesiacu zaczac kombinowac jakies korale i wedle uznania dokupowac skale . Rybek na razie nie planuje, nie chce ich meczyc w tak malym zbiorniku. Zaznaczam, ze bede zalewal akwarium z samej soli. Macie jakas godna polecenia sol uboga w mikro makro i te inne? Gdyż wszystkie jakie patrze sa reklamowane jakie te najlepsze i najbogatsze w te skladniki a czytalem, ze na samym starcie nie powinno tak byc.

Chciał bym skompletowac caly sprzet aby zaraz sie nie obudzic, ze musze dokupic cokolwiek. Czy filtr kaskadowy jest zbedny?Wystarczy zakupic sam skimmer bądź oba urządzenia?

Jerzyk, mowisz ze chcesz oswietlac swoje akwarium trzema takimi diodkami, powiedz mi czy barwa swiatla 10000k bedzie odpowiednia dla korali? Czytalem, ze powinno sie mieszac swietlowki 10000k razem z 15000k aby otrzymac barwe ~12500k, ktora jest dla nich odpowiednia, jak to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzyk, mowisz ze chcesz oswietlac swoje akwarium trzema takimi diodkami, powiedz mi czy barwa swiatla 10000k bedzie odpowiednia dla korali? Czytalem, ze powinno sie mieszac swietlowki 10000k razem z 15000k aby otrzymac barwe ~12500k, ktora jest dla nich odpowiednia, jak to jest?

Moduł który jest w linku to 3x10000k i 6 Royal Blue = będzie odpowiedni.

Tez jak widzisz jestem świeżak, zakładam 1 morskie akwarium, ale wydaje mi się że skoro nie chcesz żadnych rybek to chyba nie potrzeba odpieniacza ?? Co do kaskady, to myślałem o fzn-3 z resunem sk-300 jak ty ale ze zrezygnowałem z tego pomysłu na rzecz slim skima 250 i u siebie bede mial fzn-2 żeby absorbery były ładnie schowane a nie wisiały w głównym zbiorniku.

Edytowane przez jerzyk (wyświetl historię edycji)

120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to jest z moca oswietlenia w akwarium za pomoca LED? Czy w Twoim przypadku 3x10w nie bedzie za mala moca na taki zbiornik? Calkiem niezly pomysl z tym oswietleniem i przede wszystkim ekonomiczny hehe :) Orientujesz sie czy na sprzedaz sa jakies belki do akwarium aby estetycznie to wszystko wygladalo czy zrobisz cos na patencie? W jaki sposob podlacza sie tego typu ledy? Wystarczy sam zasilacz pod 10W i podlaczasz je szeregowo? Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to jest z moca oswietlenia w akwarium za pomoca LED? Czy w Twoim przypadku 3x10w nie bedzie za mala moca na taki zbiornik? Calkiem niezly pomysl z tym oswietleniem i przede wszystkim ekonomiczny hehe :) Orientujesz sie czy na sprzedaz sa jakies belki do akwarium aby estetycznie to wszystko wygladalo czy zrobisz cos na patencie? W jaki sposob podlacza sie tego typu ledy? Wystarczy sam zasilacz pod 10W i podlaczasz je szeregowo? Pzdr

http://nano-reef.pl/...mp/page__st__20

Jeżeli któs oświetla zbiornik 40 długi 1 taką diodą to dlaczego 3sztuki miały by nie oświetlić 80cm ?

u sprzedawcy z allego, którego diodę podałem jako przykład, masz również zasilacze.(1 dioda 10 wat = 1 zasilacz 10wat). Jeszcze widzialem cos takiego:

i nie ukrywam ze mam 2 stare zasilacze atx i zamierzam spr.

Patent na lampe mam taki że albo kupię najtańsze naświetlacze 10wat za około 15zł sztuka, wymienię diodę i zasilacz albo kiedys miałem radiator 50cm, może uda mi się go znaleść w piwnicy i zamontuje diody na nim i obuduje plexa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slim skima 250 nie wsadzisz do tego baniaka jest wysoki. Proponuję tunze 9004 o wiele wydajniejszy i mniejszy.

Grzałkę lepiej zostaw 50W chyba że w pokoju masz 15oC, jak się termostat wysypie w takiej 200W to zupa rybna na obiad gotowa.

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slim skima 250 nie wsadzisz do tego baniaka jest wysoki. Proponuję tunze 9004 o wiele wydajniejszy i mniejszy.

Grzałkę lepiej zostaw 50W chyba że w pokoju masz 15oC, jak się termostat wysypie w takiej 200W to zupa rybna na obiad gotowa.

Heh fakt, slim skim ma 45cm, tunze 9004 jest wydajniejszy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiem, swietny pomysl z tymi ledami. Chyba sam się nimi zainteresuje lecz wydaje mi sie, ze moc powinna byc troche wieksza, choc moze to byc moje zboczenie akwarystyki slodkowodnej. Zastanawiam sie aby zamontowac 5 takich LED'ow tylko po 20W na przemian niebieski-bialy-niebieski-bialy-niebieski i podczepic je do takiego odblysnika 90 cm ktory przerobie http://www.zoologiczny.sklep.pl/Arcadia_Odblask_do_swietlowek_44_150cm__25_44_51___375 dosyć ekonomiczna opcja . Jestem tylko ciekaw czy kąt padania swiatła nie bedzie "sciety" i swiatelko trafi tam gdzie ma, choć przy takiej szerokosci akwarium nie powinno byc problemow no i zawsze te same diody bede mogl przerobic do wiekszego akwarium w przyszlosci dodajac kolejne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tunze 9004 jest wydajniejszy miałem oby dwa i bez porównania lepszy.

Jak robicie lampki dajcie w proporcji jedna biała dwie niebieskie bo będzie kicha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko oprócz tego odbłyśnika musisz dać radiator jakiś porządny, one się grzeją.

Co do proporcji, to ja chce wykorystac 2RB + 1 14000k lub gotowe moduly 3CWx6RB.

Tylko chce dolozyc jakies diody 3wat purple albo 24wat T5 purple podobają mi się zbiorniki wchodzące w fiolet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.