Skocz do zawartości
pawel_jaw

RENOWACJA FORUM

Rekomendowane odpowiedzi

Pawle myśle że wiemy na co się porywamy w końcu trochę mamy lat (przynajmniej część z nas :) )

co do działalności na rzecz moża Bałtyckiego to w pałni się z tym zgadzam - w końcu to nasze morze wiec warto o tym myśleć. Ja co prawda mam chyba bliżej do śródziemnego niż bałtyku ale co mi tam.

Jest na naszym forum kilka osób zajmujących sie biologią, chemią czy fizyką zawodowo i można by to połączyć i wykorzystać w stowarzyszeniu.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ja może z innej mańki: wydaje mi się że pomysły wyżej przedstawione są godne uwagi i warto dążyć żeby je zrealizować (szczególnie jestem pod wrażeniem wizji Kraszana - Kraszan jakby co to mogę być jednym z pierwszych który zapłaci składkę :)), ale mam wrażenie że topic został załozony trochę w innej intencji. Obserwując inne fora, brakuje mi u nas fajnej opcji listy postów niczytanych od ostatniej wizyty, albo listy topiców założonych osobiście. To taka uwaga techniczna, ale o wiele bardziej brakuje mi dyscypliny na forum, w porównaniu z innymi. Nie zauważyłem np. zamykania topiców przez moderatorów, przenoszenia wątków zgodnie z ich grupą tematyczną, nie specjalnie przyznawane są ostrzeżenia choć czasem niektórym sie należą (można np. założyć licznik ostrzeżeń typu do 3 razy sztuka), irytuje mnie tochę wklejanie duzych zdjęć do galerii lub do wątków. Znam fora gdzie nie wolno wstawiać fotek większych niż np. 800x600, dzięki temu nic się potem nie rozwala i łatwiej jest czytać. To są w sumie sprawy które możnaby zmienić bez specjalnych nakładów :)

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eeeee...... a ja myslalem ze jestesmy fajni bo nie banujemy.... :)

Alex za to na forum panuje doskonala samodyscyplina. Takiej kultury dyskusji to nie ma na zadnym forum w Polsce, przynajmniej ja takiego nie spotkalem, no i naturalnym odruchem moderatorow jest w tym przypadku nieingerowanie lub ingerowanie w stopniu minimalnym. "Nie ingeruje sie w dobrze dzialajacy system" :) Na tym forum sie nie przeklina, nie wyzywa, nawet niewinnych zlosliwosci jest bardzo niewiele wiec IMO nie ma co "przykrecac sruby", na bana to nie pamietam zeby ktos kiedykolwiek zasluzyl, sa moze z 2-3 takie osoby ale ostatnio na szczescie sa w ogole nieaktywne.

Staramy sie takze zamykac niepotrzebne watki oraz przenosic watki "nie_na_temat" - sam ich juz kupe przenioslem, ale jest tego niewiele - jak napisalem powyzej - wspaniala samodyscyplina forumowiczow i nie powinno sie za bardzo ingerowac w ten doskonale dzialajacy ekosystem :)

Natomiast co do ograniczenia wymiarow przesylanych zdjec to jestem jak najbardziej "ZA"!

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mie potrafie poprostu zamykać albo przenosic (albo nie mam takich uprawnien ???, choć jak AquaManiac ma to chyba ja też :) )

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zdjec zgadzam sie, moze jest mozliwosc zrobienie tego automatycznie? Tzn zdjecie nie moze byc szersze niz ramka forum.

Moderatorzy - nie raz byly tu klotnie i inne jazdy.

Modow powinno byc wiecej, albo powinny zajmowac sie tym osoby, ktore maja na to czas, checi i jakiekolwiek pojecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuba mozesz zamykac watki, blokowac, przenosic i przyklejac. Natomiast nie mozemy nikogo banowac :)

Kmati byly tu czasami klotnie ale IMO kiedy zaczynaly przybierac niepokojace rozmiary to chyba zawsze ktos ingerowal? Wiele watkow zostalo zamknietych, czesc nawet pokasowanych.

Moze i modow powinno byc wiecej ale wtedy to by naprawde nie mieli co robic: bluzgow tutaj nie nie ma, flejmow zadnych praktycznie tez nie ma, spamu jak na lekarstwo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja was wszystkich serdecznie pozdrawiam. Jakby co to pisze sie na wszystko. Będe się brał za nową nano z panelem z pcv i światełkim, porobie zdjęcia to może jakiś artykuł da sie z tego wyklepać. A pomysł z powołaniem Stowarzyszenia uważam za słuszny. Warto popatrzeć na PKMD, w całej Polsce o nich głośno, jakieś wystawy, konkursy itp.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak ta propozycja bedzie widziana ale spotkalem sie z forum, gdzie w dziale "dla nowicjuszy" odpowiedzi moga pisac osoby posiadajacy akwarium przynajmniej rok czasu.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stani sam pomysl jest jak najbardziej godny pochwaly natomiast nie bardzo widze to w praktyce: powiedzmy ze rzeczywiscie odpowiedzi moga dawac tylko "doswiadczeni":

1. Kto decyduje o tym czy dany osobnik jest "doswiadczony"? Jesli ktos mial np. 3 lata zbiornik, zlikwidowal go z jakis powodow i zalozyl nowy 3 miesiace temu to czy on jest "doswiadczony"?

2. Zadaje pytanie "poczatkujacy". Kilku "doswiadczonych" odpowiada ale te odpowiedzi nasuwaja "poczatkujacym" nowe pytania ale w tym watku nie moga oni ich zadac bo pisac moga w nim tylko "doswiadczeni"! No i czesto jakis "poczatkujacy" moze lepiej wiedziec niz "doswiadczony" bo pytanie dotyczy specyficznego sprzetu czy rzadkich zwierzakow a akurat "poczatkujacy" ma z tym doswiadczenie, nieawzne ze np. tylko pol roku, zawsze to lepiej niz "doswiadczeni" ktorzy akurat nie uzywaja takiego sprzetu czy tez nie hoduja danych zwierzakow. Ale nie moze pomoc innemu "poczatkujacemu" bo sam jest "poczatkujacy"!

Tak wiec sam pomysl dobry ale nie wiem czy sprawdzilby sie w praktyce.

@Przemek

"z wirtualnymi jest akurat najmniejszy problem - ot choby kraszana pikorafka

www.kraszan.nano-reef.pl

Tyle ze bez sensu imho jest zakladac wirtualkę do każdej galerii - czasem to sa pojedyncze zdjęcia - lepiej jeśli ktoś będzie miał swoją "główną galerię" - i do niej bezproblemu moge taką subdomene dodac - musze jedynie dostac info na priva"

O to mi wlasciwie chodzilo :) Najlepiej jesli kazdy bedzie mial swoja "glowna galerie" a w niej moze miec juz nawet 100 "podgalerii". To ograniczy juz nam nieco ilosc linkow w dziale "galeria" ale i tak IMO strona bedzie sie za dlugo przewijac i trzeba by to jakos rozwiazac.

A subdomeny to rzeczywiscie na zyczenie, czy ktos bedzie chcial do galerii czy do dziennika... Przyjmijmy ze to mamy juz zalatwione bo Przemek obiecal ze na zyczenie kazdemu da subdomene w domenie nano-reef.pl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może słowa kluczowe do galerii np. foto214-morze6.jpg

mogło by być opisane:

aiptasia, ukwiał, polip dzięki temu mażna by zrobić wyszukiwarke zdjęc po słowach kluczowych (tak to się robi w bankach zdjeć) i jak ktoś szuka jakiegoś gatunku żeby np. porównać czy to co on ma to to samo to ma łatwiej bo wyskakuje mu lista zdjeć z takim opisem u wszystkich autorów.

Może można by jeszcze dorobić listę "przykazań" dla nowych np. właśnie o nie wklejaniu duzych rysunków czy o "nie dopuszczalnym" słownictwie. Albo mechanizm który by dawał znać moderatorom eśli w jakimś wątku pojawiają sie wyrazy powszechnie uważane ze nie cenzuralne - przecież nikt nie czyta chyba wszystkiego a tak moderator ma automatycznie listę wątków na które musi popatrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka "lista przykazan" moglaby sie pojawic juz podczas rejestracji deliwenta, osoba musialaby potwierdzic fakt przeczytania owych Przykazan, bylby to warunek pomyslnej rejestracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jeszcze mam pytanie, do mocno zaawansowanych w kodzie forum. Czy dużym problemem byłaby personalizacja "color theme" przez każdego usera?

Nie będę opisywał dlaczego mi na tym zależy, bo się będziecie śmiać :)

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pasuje ci do oczu :) ? czy koszulki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, widzę, że muszę wyjaśnić.. :)

Korzystam z laptopa. Jest lato. Wstaję sobie wczesnie rano, papierosek, kawka i forum. Wystawiam więc się z całym majdanem na taras. Problem w tym, że matryca jest średnio widoczna w dziennym świetle a jak już zaświeci słońce to d...a. Czarne literki na fioletowo-niebieskim tle są prawie niewidoczne. Zrobiłbym sobie białe na czarnym i coś bym widział :)

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skiny to naprawde maly problem bo to przeciez tylko css-y i pare linii kodu w JavaScripcie. Z personalizacja juz jest nieco trudniej ale da sie to zrobic z tym ze pisania bedzie wiecej chociaz mozna wykorzystac jakichs gotowy, darmowy skrypt.

No ale to nie ja pisze kod tej strony wiec moze niech sie webmaster wypowie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze warto zalozyc nowy dzial pod tytulem "Plagi" ?

Tam bysmy pisali o rozach, glonach, nieproszonych gosciach a tak troche miotamy sie miedzy chemia a koralami itp.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o stowarzyszenie to chętnie mogę pomóc. Niestety nie mam czasu zajmować się samym funkcjonowaniem stowarzyszenia na codzień, ale jestem w stanie zająć się wszelkimi sprawami formalno - prawnymi przy rejestracji jak i później.

Jeśli idzie o stowarzysznie to trzeba się zdecydować czy ma być ono:

a) stow. sensu stricte - posiadające osobowość prawną i mogące prowadzić działalność gospodarczą i w ten sposób pozyskiwać pieniążki na działalność statutową (np. produkcja i sprzedaż dla członków i nie tylko gadżetów, prowadznie odpłatnie np. szkoleń z zakresu akwarytki itp

:) stowarzyszenie zwykłe - nie posiada osobowości prawnej, nie podlega obowiązkowej rejestracji w KRS utrzymuje się wyłącznie ze składek własnych członków.

Procedury rejestracyjne są różne, jak wiadomo pierwsza bardziej skomplikowana i droższa, druga prosta jak budowa cepa: komitet organizacyjny, uchwalenie statutu, wysłanie (zaniesienie) do wojewody zgłoszenia i jeśli ten się nie sprzeciwi to można działać.

Tak więc koszty założenia stow. zwykłego to koszt jednego znaczka poczotwego lub wycieczka do urzędu wojewódzkiego na własnych nogach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem zdecydowanie za ograniczniem wklejania zdjec wiekszych niz 800x600 i tu moja prosba (jesli da sie to technicznie zrobic) zeby automatycznie po wklejeniu zdjecia robila sie linijka przerwy bo tu na forum problemem sa nie tyle wielkie zdjecia co tasiemce zdjeciowe nie oddzielone "ENTERem" - boze ile ja sie napoprawialem postow z tasiemcami zdjeciowymi ktorych po prostu nie da sie czytac

Co do przenoszenia postow to robie to jesli jest taka potrzeba (choc przyznam sie ze czasem przez miesiac nie zagladam na forum jak mam kociol)

banowac - czy ja wiem - faktycznie ze 3-4 osoby zasluzyly u na bana, ale podejrzewam ze jakby stosowac bany to by niczego nie zmienilo. Po prostu raz na jakis czas robi sie tu post z "chlewem" ktory trzeba szybko zamknac i usunac i po sprawie. Choc jakies żółte kartki by sie przydaly (np. licznik pod nickiem z ostrzezeniami)

Co do zablokowania mozliwosci odpowiedzi na forum dla nowych to ja nie popieram tego. Pamietacie jaki byl mlyn jak nie bylo dzialu dla nowicjuszy? W kazdym temacie te same pytania na okolo. A tak jest (dosc ruchliwy ostatnio) dzial dla nowicjuszy i maja tam wszystko w jednym miejscu.Trzeba kontrolowac od czasu do czasu co tam wypisuja nowi-nowym i

"interweniowac" jak trzeba ale przyznacie ze nie jest zle. A dzieki temu reszta forum jest faktycznie juz na konkretne tematy i problemy.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.