Skocz do zawartości
bartek123_1

Perfekcyjne parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jest wiele postów o prawidłowych parametrach wody. Jednak są one bardzo ogólne. Wiele osób twierdzi, że nie da się w jednym akwarium mieć ładnych twardzieli i miękasów, bo co dobre dla SPSów to nie koniecznie dla LPSów i miękkich. Chodzi mi o wzorcowe parametry wody dla poszczególnych grup. Tj jakie są idealne parametry dla miękkich, jakie dla LPSów, a jakie dla SPSów? Czytałem ale nigdzie nie mogłem znaleźć dokładnej odpowiedzi. Jeśli było coś takiego, a jakoś to pominąłem to proszę o link.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Nie ma czegoś takiego jak idealne parametry i dlatego nie mogłeś znaleźć odpowiedzi.

W naturze nie istnieje coś takiego jak "ideał".

Z drugiej strony skład chemiczny wody w oceanie też się zmienia w zależności od miejsca, głębokości, pory roku itd...

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale chyba są jakieś granice prawidłowe, korzystne dla każdej z grup. Wiele osób twierdzi, że potrzebują różnych parametrów dlatego nie da się hodować wszystkich. Chodzi mi właśnie o te parametry.

Tak, a w oceanie w jednym miejscu żyją i miękasy i spsy, mimo iż niby potrzebują czego innego

Edytowane przez bartek123_1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj sobie na zagranicznych forach baniakow miesiąca. Sam się zdziwisz jak różne ludzie tam mają parametry i jak piękne korale trzymają.

Musi być stabilnie i to jest podstawa.

Ocean to inna para kaloszy tam przeciez ciagle sie cos dzieje wiec idzie dogodzic kazdemu. W baniaku masz przeciez skromny obieg i ewentualne toksyny czy inna chemia nie ma gdzie sie "wymoczyc" :)

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to jest z tym no3 i po4? Niektórzy ciągną do uzyskania zer, a niektórzy próbują podbijać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie z tego także powodu przeszukaj googla wpisując np. "reef aquarium tank of the month". Zobaczysz jak różne ludzie też trzymają te całe NO3 i PO4.

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli patrzeć co pasuje koralom i to utrzymywać? To wgl jest sens robić testy? Narazie mam tylko no3 i po4, i czy jest sens kupować inne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest sens. Stabilne wszystkie parametry to podstawa a nie jakieś tam zera i inne. Warto dbać o zasolenie, kH, Ca, Mg, K i NO3 wraz z PO4. To powinno być stabilne.

Wymyśl sobie jaką metodą chcesz prowadzić baniak, ustaw parametry i staraj się je utrzymywać.

Edytowane przez Prospero (wyświetl historię edycji)

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym się nie oszczędza.

Uważam, że Ca, Kh, Mg, Po4, No3 to podstawa. Ja robię jeszcze No2, Si, NH4 (Ph, temp, Redox i zasolenie mierzy mi profek).

Idealne Parametry to stabilne parametry.

Edytowane przez cop909 (wyświetl historię edycji)

c63ba191b16df5b9f04b687b9ed94668u295a276.png

730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie! O pH i temperaturze zapomniałem :)

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli NO3, PO4, kH, pH, Mg, Ca? Wszystkie najlepiej z saliferta? NO3 mam z zooleka, zmienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po4 najlepiej Hanką mierzyć ale salifert dla mnie jest najlepszym wyborem, od początku robię testy salifertem.

730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od Saliferta warto wziąć kH, Mg, Ca i K ew. pH. PO4 i NO3 olej. To jakaś kpina. Do PO4 (i NO3) warto kupić Hankę.

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanka to nie na mój obecny budżet. NO3 i PO4 Salifertu olać czy ogólnie mierzenie? Jak nie salifert to co? Zostawić tego zooleka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj sobie na zagranicznych forach baniakow miesiąca. Sam się zdziwisz jak różne ludzie tam mają parametry i jak piękne korale trzymają.

Musi być stabilnie i to jest podstawa.

Ocean to inna para kaloszy tam przeciez ciagle sie cos dzieje wiec idzie dogodzic kazdemu. W baniaku masz przeciez skromny obieg i ewentualne toksyny czy inna chemia nie ma gdzie sie "wymoczyc" :)

masz racje stabilne parametry

tutaj zalaczam zdjecie prowadzone bez podmiany wody

post-24294-0-87364800-1417980898_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanka to nie na mój obecny budżet. NO3 i PO4 Salifertu olać czy ogólnie mierzenie? Jak nie salifert to co? Zostawić tego zooleka?

NO3 może być z Salifierta,ale na PO4 jest trudny do odczytania choć niektórzy sobie jakoś radzą.Zooleka bym sobie darował,w morskim się nie sprawdza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Po4 polecam jednak mala hanke -mozesz kupic juz za ok 200PLN albo testy REDSEA na No3 i Po4 -sa ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zoolek to mi został jeszcze po słodkich. To kupię wszytkie wymienione wyżej z Salifertu. A jak są problemy z tym PO4 to jest dobry jakiejś innej firmy? I co do parametrów, to starać się iść z NO3 i PO4 na 0? W zbiorniku mam briareum, xenię, parazoanthusy, zoanthusy, anthelie, euphyllie paraancora, acanastree, montipory, seriatoporę caliendrum, montipore capitate, seriatoporę hystrix. Miałem caulastree ale po 3 dniach się przestała pompować I straciła kolory w 90%. Hystrix i capitata od kilku dni też bardzo słabo pokazują polipy. Za to montipory i seriatopora caliendrum ładnie rosną. Tak jak reszta LPSów i miękkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po4 saliferta jest chyba najlepszy z kropelkowych.

Zaoszczędź na Hankę, choć na necie już za ok 200 zł są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zoolek to mi został jeszcze po słodkich. To kupię wszytkie wymienione wyżej z Salifertu. A jak są problemy z tym PO4 to jest dobry jakiejś innej firmy? I co do parametrów, to starać się iść z NO3 i PO4 na 0? W zbiorniku mam briareum, xenię, parazoanthusy, zoanthusy, anthelie, euphyllie paraancora, acanastree, montipory, seriatoporę caliendrum, montipore capitate, seriatoporę hystrix. Miałem caulastree ale po 3 dniach się przestała pompować I straciła kolory w 90%. Hystrix i capitata od kilku dni też bardzo słabo pokazują polipy. Za to montipory i seriatopora caliendrum ładnie rosną. Tak jak reszta LPSów i miękkich.

no3 1-3

po4 0,04-0,08

bedzie dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki. I o taką informację chodziło mi od początku ;) napisałem o wymogach dla poszczególnych grup i chciałem wyciągnąć jakąś wypadkową, a tutaj od razu ;) możecie polecić jakiś sklep gdzie najtaniej kupię te wszystkie testy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki. I o taką informację chodziło mi od początku ;) napisałem o wymogach dla poszczególnych grup i chciałem wyciągnąć jakąś wypadkową, a tutaj od razu ;) możecie polecić jakiś sklep gdzie najtaniej kupię te wszystkie testy?

ja posiadam z kazdej grupy korale i utrzymuje takie parametry

zasolenie 1,024-1,025

kh 8-10

ca 420-460

mg 1300-1400

potas 380-420

stront 8-10

boor 3,5-4,5

jodide 0,06

fe 0,02

no3 1-3

po4 0,04-0,08

wszystkim korala pasuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki ;) będą się na tym wzorował :) a mógłbyś polecić jakiś sklep?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki ;) będą się na tym wzorował :) a mógłbyś polecić jakiś sklep?

nie pomoge ci bo mieszkam w holandii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.