Skocz do zawartości
danp

6-line wrasse, 4-line wrasse czy moze yellow wrasse?

Rekomendowane odpowiedzi

2-3 miesiace temu w mojej 190 litrowej kostce (link do kostki ponizej) pojawily sie jakies male, durne slimaczki. Czemu durne? Bo bestie co rano wlaza mi na szyby i boje sie ze pod czyscik wleza i porysuja szyby. Szczegolnie, ze one malutkie sa i latwo je przegapic pod swiatlo. Slyszalem, ze Pseudocheilinus hexataenia jest dobra na takie niechciane slimaczki, ale boje sie agresji. Niby Pseudocheilinus tetrataenia (4line) jest mniej agresywna, ale czy to prawda? A moze Halichoeres chrysus-boje sie jednak o moje krewetki bo slyszalem ze wiekszy okaz moze zlapac "okazje"? Poza tym ona chyba za duzo krazy po zbiorniku, by 60x60cm bylo dla niej ok.

Rafka 60cm na 60cm, jest piasek w razie czego dla chrysusa, moze byc jakby co przykrycie (wole wizualnie otwarty zbiornik) ale jakby co coz sila wyzsza i zostawie przykrycie zeby skoku na parkiet nie bylo.

To bylaby ostatnia dodawana rybka jakby co. Wszelkie opinie i doswiadczenia mile widziane, meczy mnie juz zrzucanie tych cholernych slimakow zanim zaczne czyscic moje szyby, i tak w kolko...

Edytowane przez danp (wyświetl historię edycji)

380l FOWLR sie robi, beda rybki...

190l kosteczka, na ledach, pare rybek, same lps i zoaski, sprobuje to zrobic jak nalezy tym razem...

link do kostki: http://nano-reef.pl/...ow/#entry656361

link do FOWLR: http://nano-reef.pl/topic/91587-380l-fowlr-nie-ma-jak-rybki/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chrysus jest aktywną i większą rybką lepiej hexe. U mnie chrysus wybił gniazda malutkich ślimaków te średnie oszczędził ale hexa lepsza dla ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.