Skocz do zawartości
jerzyk

cyrkulacja 112l 80x35x40

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem na etapie wyboru cyrkulacji, w obecnej chwili mam jvp102 i jest duzo za mocna.

Akwarium będzie na miękko + lps, widoczne z 3 stron dlatego cały sprzęt mam nadzieje uda się zmieścić na 1 boku 35x40 który będzie oklejony na czarno.

Rozważam takie opcje:

- jebao rw-4 lub -8 ? czy rw-4 sama wystarczy ? a 8 nie bedzie za mocna ?

- jebao rw-4 + newa 1.6

- 2x new 1.6 - opcja chyba najbardziej interesująca pod względem poboru prądu.

Edytowane przez jerzyk (wyświetl historię edycji)

120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x Tunze 6025?

Kiedyś będzie 500L w obiegu na Deltec AP702, Giesemann Matrix II i Profilux 3.1A :]

Pytanie tylko kiedy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, chwilę również rozważałem taką opcję, jednak newa 2.7 bierze 2,8W a ma 2700 przepływ gdzie tunze bierze 6w i ma tylko 2500.

W obecnej chwili wybrałbym 2x newe 2.7, lub jebao rw-4 i newe 1.6 lub 2.8. Po weekendzie będę zamawiał więc jeszcze mogę zmienić zdanię.

120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 140l i cyrkulacja na jebao wp10 i koralia nano 900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem w 100% pewien czy Tunze zaniża ilość L/H ale gdzieś czytałem i ktoś mi napisał chyba, że Newa trochę zaniża... poza tym Newa chyba na przyssawce, a Tunze na magnesie... No i dizajn dla mnie ciekawszy :)

Kiedyś będzie 500L w obiegu na Deltec AP702, Giesemann Matrix II i Profilux 3.1A :]

Pytanie tylko kiedy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka nie dajmy sie zwariowac z ta cyrkulacja. Ja w 80x40x40 z spsami mialem tunze 6015 i koralie 2800 bylo w za duzo i czesto pracowal sam tunze oczywiscie zalezy tez ile masz skaly. Teraz mam te same szklo i obsada bedzie miekkie i lpsy. Mam tunza 6015 i nie zamierzam nic kupowac. Chyba ze bedzie brakowac to koralie 900. Pozdrawiam

Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wp-10 x 2 i spokojnie wystarczy

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej kostce 60x50x50 mam obecnie Tunze 6015 i IMHO jest wystarczająca do miękkich i ukwiałów. Spróbuj najpierw ze słabszą cyrkulacją, jak będzie mała to dołożysz (swoją drogą jak zaczynałem w maju 2008 roku to zalecana cyrkulacja dla miękkich to było 10x objętość zbiornika :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.