Skocz do zawartości
Beowulf

Odpieniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie mam mały problem otóż do tej pory czyli z 2 miesiące mój od pieniacz chodził prawie bezszelestnie od 4 dni pompa daje nieziemskie wibracje i buczy . Teraz moje pytanie czy wirnik się zepsuł i muszę wymienić mam nowiu si jeszcze zamknięty a szkoda otwierać jeśli nie będzie takiej potrzeby odpieniacz stoi na 2 płytkach plexi pomiędzy szkłem a pleksi pierwszym są kołeczki gumowe na to znowu są naklejone kołeczki i nałożona plexi i na niej stoi odpieniacz z pompą . Co może być przyczyną tak głośnej pracy pompy ? została wczoraj przemyta dodam. I może jeszcze głupie pytanie ale mam tłumik i jakieś pokrętło z zaworkiem i za bardzo tez nie wiem jak podłączyć to bo do tej pory nie miałem tego podłączonego. odpieniacz to SKIMMER 400.

http://www.aquariumline.com/catalog/aquarium-system-instant-ocean-skimmer-p-4878.html?language=en

. a7f3bc6eb415c27ad9e2273b9a6081abu678a604.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do mycia wyjmowales wirnik ? Moze po prostu jest zle wstawiony ?

Jesli pompa wibruje, to ja wylacz i naprawiaj, bo moze jeszcze motor sie spali.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wyjmowałem wirnik było trochę syfu sprawdzałem kilka krotnie czy dobrze osadzony jest jak na razie bez zmian nadal pompa jak traktorek chodzi

szkoda mi nowego otwierać ale jak nic się nie uda wymyślać to sprawdzę jeszcze tak że go wymienię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wstawisz na chwile nowy i bedzie ok. to przynajmniej bedziesz wiedzial o co chodzi. :blushing:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłączyłem tłumik i jak by ciszej sie zrobiło choć wydaje mi się ze ten tlumik coś za mały jest do tego odpieniacza

Tak mnie jeszcze nurtuje czy pod pompę odpieniacza można podłożyć gumę mam taki kawałek 21/20cm grubości 0,5cm czy będzie to coś niedobrego dla akwarium ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.