Skocz do zawartości
Piotr Jan Rogalski

Swiatlo: mniej = lepiej

Rekomendowane odpowiedzi

Coz, musze powiedziec cos przeciwnego do tego, co do tej pory sadzilem.

Z ponad miesiecznej obserwacji mojego akwa 150l wnioskuje, ze otwieranie sie korali pod swiatlem 2x24W T5 aktynika jest nie gorsze (a czasem nawet lepsze) niz pod 150W HQI + 2x24W T5 aktynika.

Wysokosc slupa wody to ok. 48cm. z tym ze wiele zwierzakow na skalach jest znacznie blizej lustra wody.

Przed i po cyklu HQI tak jakby korale byly bardziej rozwiniete.

Nadmieniam, ze poprzednio gdy T5 byla jedna biala druga aktynika otworzenie korali bylo mniejsze.

Ten zarnik HQI (pacyfic sun) swieci od miesiaca, wiec korale sie juz przyzwyczaily do nowego swiatla.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to napewno uzasadnine koralami, które lubią mniej światła. Aczkolwiek są korale, które choćbyś im dowalił i 1000W hqi to by się i tak i tak nie otworzyły

star.gifTo,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mario-sz może by się nie otworzyły tylko czy napewno z braku światła :)

@Piotrze to jest może ich cykl życia dziennego ale jeśli chcesz zobaczyć czy im lepiej jest bez hqi to go nie włączaj i sprawdź czy cały dzień będą zachowywały sie podobnie. Często jest tak, że koralowce są aktywniejsze rano i wieczorem czyli lepiej otwierają polipy. Zaczynając i kończąc dzień aktynika dajesz im do zrozumienia, ze to rano i wieczór czyli symulujesz cykl słoneczny w akwa. I bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miszak ma racje. Poza tym korale czesto zwiekszaja swoja powierzchnie aby chwycic wiecej swiatla gdy jest za slabe.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do cyklu swietlnego i "sezonowosci" otwierania sie korali (rano i wieczorem) to nie pomyslalem o tym, bo przyznam sie nigdzie nie natrafilem na takie zaleznosci.

A to ze niektore ryby wyruszaja na zer przed wschodem slonca, to wiem z praktyki wedkarskiej :)

A jezeli szersze otwieranie sie korali nie jest wynikiem mniejszej "swiatlolubnosci" tylko /niezaspokojonych potrzeb swietlnych/ to moze zmniejszajmy oswietlenie aby korale wciaz byly szerzej otwarte.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przez ponad rok narzekalem na moje grzyby, rozmnarzaja sie bardzo dobrze natomiast sa male i nie rozwijaja sie tak jak u innych- tak myslalem,zwalalem na cyrkulacje itepe

przez caly ten czas moglem obserwowac zbiornik tylko wieczorem, nawet w weekendy. u innych zbiorniki widzialem w ciagu dnia.

i co???? jak mam mozliwosc widziec moje grzyby w dzien to okazuje sie ze sa tak duze jak u innych.

pora dnia ma bardzo duze znaczenie.

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.