diesel810 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 Drodzy forumowicze Chciałbym Was prosić o poradę dotyczącą mojej Euphylli Krótki opis akwarium: poj 150 L, prowadzę od roku czasu odpieniacz sera marine 400 zewnetrzny lampa blau 4 swietłowki 2xActinic + i 2x Lagoon Blue, swiecę start na aktynicznych od 10 potem po 3 godzinach dołączają się białe o 20 kończą się białe i do 21 30 aktynika Mam filtr zewnętrzny fluidyzacyjny z węglem oraz phosguardem pompa tunze nanostream 6025, wczesniej miałem ustawione 2 sztuki ale moim zdaniem cyrkulacja mogłabyć zbyt silna sól:tropic marine, cotygodniowe podmiany ok 10% Nie posiadam ryb, Raz w tygodniu dokarmiam korale przy użyciu reef pearls Światło wymienione aktynika tydzień temu w lutym wymieniam białe, swietlówki chodza od lipca Parametry stabilne choć dolewam Ballinga "z ręki" stąd jakies wachania mogą wystąpić Posiadam tylko LPSy kh- 7,7 ca-420 mg-1280 no3-niewykrywalne po4-? dawno nie mierzyłem, ale raczej niskie od dłuższego czasu borykam się nie wiem czemu z Euphyllia Sa pochowane, zmarnowane i nie mam pomysłu jak to rozgryżć, nie polipują i sa tak jakby napuchnięte czasem Kompletnie nie mam pomysłu co może nie grać dlatego zwracam się z prosba o pomoc Nie jestem super doświadczony, dlatego proszę o wyrozumiałośc jesli czegos nie napisałem poniżej zamieszczam zdjęcie korala Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie Adam Uprzedzając pytania czytałem posty innych użytkowników ale nie znalazłem odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 a może by tak trochę podkarmić mocniej tak aby to no3 było więcej niż 0 ?Wg mnie masz za czysto ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diesel810 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 Dałem koledze do przetrzymania inna Euphyllie glabrescens na przechowanie bo podobnie sie zachowywała do typowego akwa SPSowego na zerowych parametrzach no3 i po4 i odzyła!! a u mnie wyglada nieciekawie i cos czuje ze jak ja ponownie wpuszcze to tak sao bedzie wygladała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosciej72 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 Może za mocno na nią dmucha ?? jak tylko LPS to za sterylne warunki NO3 podbij do 5/10 i tak jak pisał jarek PO4 trochę w górę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diesel810 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 ale tak jak pisałem oddałem koledze inną glabrescens na przechowanie a ma zerowe parametry i odżyła stad zagwostka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosciej72 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Jak możesz wrzuć fotę całego baniaka a tak z ciekawości cyt Mam filtr zewnętrzny fluidyzacyjny z węglem oraz phosguardem po co Ci ten filtr ?? Edytowane 3 Stycznia 2015 przez kosciej72 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rally8pl Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 Jakie masz zasolenie ? i czym mierzone ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diesel810 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 zasolenie 1,025 mierzone spławikiem Miałem remont w lipcu łazienki i nie ukrywam ze wtedy zaczeły się problemy, ale udało mi się je w moim mniemaniu naprostować, kiedys euphyllie miały się rewelacyjnie, filtr z phosguardem zamontowałem, bo wywaliło mi sporo zielonego badziewia-glonów wiec zdecydowałem powalczyc z po4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinos75 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 czym mierzysz NO3 i PO4 , może tu tkwi problem, może warto by u jakiegoś kolegi sprawdzić czy ci testy nie przekłamują (sprawdź też może datę ważności testów). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diesel810 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 testy saliferta na no3 Data waznosci w porzadku Ale takie chowanie się Euphylli to chyba nie raczej wpływ po4 i no3, poprawcie mnie jesli się myle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikolaj85 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 kolego mam ten sam problem z euphyllią puki miałem bagienko było wszystko ok teraz no3 0 po4 0.001 wszystkie korale miękkie Lps i Sps mają się świetnie tylko euphyllie grymaszą i nie wiem czemu Cytuj http://212.182.113.4:83 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diesel810 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 kolego mam ten sam problem z euphyllią puki miałem bagienko było wszystko ok teraz no3 0 po4 0.001 wszystkie korale miękkie Lps i Sps mają się świetnie tylko euphyllie grymaszą i nie wiem czemu Uważasz ze w po4 i no3 tkwi główny problem?? kiedys miałem akwarium głownie spsowe ale po wielu porazkach postanowiłem zostac przy LPs, ale tak jak pisałem dokarmiam te Euphyllie wieć maja papu poza tym czerpia żarcie raczej głownie ze światełka w akwa Dodam ze nie wszystkie Euphyllie mają się zle tylko 3 sztuki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikolaj85 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 Nie uważam tak że to może być przyczyna tylko po4 i no3 może coś innego na to wpływa. Czym ie karmisz i w jaki sposób Cytuj http://212.182.113.4:83 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diesel810 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 wg instrukcji coral vitalizer oraz reef pearls ze strzykawki raz w tygodniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 ktoś kiedyś powiedział, że akwarium z samymi rybami bedzie miało się swietnie, za to akwarium z samymi koralowcami długo nie pociągnie. jesteś kolejną osobą która ma problemy z euphyliami i ma zerowe parametry i akwa bez ryb. według mnie brakuje odchodów ryb i całego biologicznego procesu z tym zwiazanego, brak organiki z której korzystają bakterie, bakterie te znowu są pokarmem dla koralowców... ta euphylia ma bardzo podkurczoną tkankę, musisz działać bo odpadnie od szkieletu, ja zrobił bym podmianke na wodzie z działającego akwa, taką z N03... no i wpuścił ryby pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2015 Dodam ze nie wszystkie Euphyllie mają się zle tylko 3 sztuki Euphyllie ogólnie nie są specjalnie wrażliwe na wahania parametrów ale nie wszystkie lubią wyjałowioną wodę . Piszesz że NO3 - 0 , phosguard w filtrze więc pewnie PO4 też bliskie zeru . Przy moich euphylliach zauważyłem ogromną zależność pomiędzy poziomem PO4 i stopniem napompowania - glabarescens lubi czystą wodę jak pod spsy (przy PO4 > 0,20-25 zaczynała grymasić ) co ciekawe paraancora dokładnie odwrotnie (kiedy PO4 spadło poniżej 0,20 przestawała się pompować , natomiast polipowała do granic możliwości np. w PO4 - 1,2 - taki poziom fosforanów wynikał z felernej skały oddającej je do wody ). Paraancory miałem 2szt. i zawsze reagowały tak samo . Cyrkulacja raczej nie miała wpływu - w 432l miałem jakieś 25tys l/h więc nie mało . Korale powinno karmić się co 2-3 dni. Raz na tydzień to trochę mało. Na początek proponuję zmierzyć PO4, i jeśli masz możliwość to jakimś fotometrem - salifert na PO4 jest do niczego ( taki wyjątek od reguły... ) Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Greg_L Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2015 Przyłączam się do opinii, są głodne. Ja karmię, można powiedzieć codziennie, ponieważ dostają RedSea A i B (w płynie), H2Ocean w proszku, mrożony Coraz food BCUK i zawsze z innych mrożonę dla ryb też coś złapią. Jeżeli chodzi przepływ to ważne by bezpośrednio nią nie szarpało, u mnie falownik buja delikatnie euphyliami we wszystkie strony i mają się świetnie. Cytuj 325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455; Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach