Skocz do zawartości
ireck

Coral Protec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów! Mam pytanko kto z was stosował Coral Protec? i jak to technicznie wyglądało?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę zakładać nowego tematu. Moja Monti Confusa zaczęła tracić tkanke na podstawce - w nocy szybko znalazłem ślimaki nagoskrzelne, które ją zjadają. Wykąpałem korala w Corap Protect (0.5 mln na 1 l wody z akwa przez 5 min z pompką obiegową). W wodzie potem widziałem 3 zdechłe ślimaki troche innego syfu.

Jednak po wrzuceniu korala do akwa(opłukanego wcześniej) dziś w nocy znowu siedziały na nim ślimaki i zjadały.

Teraz pytania:

1. Czy ten preparat skutecznie zabija ślimaki czy tylko ich jaja?

2. Czy większa dawka lub dłuższy czas kąpieli może pomóc?

3. Czy powinno się fundować koralowi 2 kąpielie dzień po dniu? W tempie jakim zjadają monti to za tydzień nic nie zostanie z niej;/

Acropolis 800L ++ na ZEOVIT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam dla potomnych - po 3 kąpielach w Coral Protect ślimaki nadal są i nadal w nocy ją zjadają. W akwarium mam jeszcze 12 innych montipor ale tylko Confuse jedzą. Szczepkę muszę wywalić niestety

Acropolis 800L ++ na ZEOVIT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdy tego typu środek zabija tylko "żywe" robactwo - nie ruszy jaj ani tego co jest w nich więc jeśli gdzieś się ostało chociaż jedno jajo to zawsze Ci się odrodzą

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.