bleq Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2015 Witam Gdzies o oczy obil mi sie juz ten temat ale tylko jako informacja... Pytanie czym spowodowane są skoki przeplywu pompy ?? Oczywiscie są to jakies minimalne skoki ale w moim akwa mam obieg 4500 a akwa 150l malutki skok i woda w kominie spada w dól i zaczyna siorbać….. musze co pare dni podkrecic zawór lub go minimalnie poluzowac... Z tego co wiem w gniazdkach juz nie ma jakichkolwiek skoków napiecia….. Ktoś ma na to jakis patent ?? Pozdrawiam Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2015 (edytowane) wystarczy, że wlezie ci ślimaków bądź się syfkiem zapcha...po kilku dniach ciśnienie to przepłucze i taka jest. Drugi powód...parowanie wody i gęstość zasolenia.....a przy tym jeszcze tem.wody Edytowane 13 Stycznia 2015 przez cop909 (wyświetl historię edycji) Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2015 Skoki na bardziej czułych pompach będziesz obserwował przez prąd - siłę, natężenie czy coś w tym stylu - nie znam się na tym. U mnie bardzo reagował deltec. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2015 Pompa DC ratunkiem na takie dictum Cytuj v.1 http://nano-reef.pl/...-salonowa-rafa/ v.2 start 31.08.2013: http://nano-reef.pl/...ps-500l-oceanu/ v3 Start 17.02.2014 na Zeovit, do likwidacji, życie zostanie przeniesione do nowego szkła w wersji 4. http://nano-reef.pl/...-z-zeovit-500l/ v. 4 wystartowane 12.12.2014 130x80 i 50 cm wysokosci zasolone AF Reef Salt, bakterie probiotyczne i azotowego cyklu na start, do tego CaralA, CoralE, Pozywka bakterii probiotycznych. http://nano-reef.pl/...ra-na-powaznie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2015 jak kupowałem pierwszego delteka to nie było jeszcze na rynku pomp DC Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2015 Ja u siebie zauważyłem jedną zasadę,na pompie którą miałem w obiegu ale buczała i ja odłączyłem miałem bardzo duze skoki ,i często musiałem regulować poziom wody w kominie(Tunze 1073,040 zużycie energi 16-42W) po kupnie używanej o niebo cichszej pompy AM (OR 3500 zużycie energi 65W) nie ma wogóle skoków,mam nonstop ten sam poziom wody w kominie.Hałaś nie ma tu nic do tego tylko tak dopisałem. Może pompy o słabszym poboże W mają takie tendencje do odczuwania skoków napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer74 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2015 Pompa DC ratunkiem na takie dictum Nie do końca sie z tym zgodzę... pompy DC też są skłonne do wahań wydajności... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThoOma Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2015 Ja w mojej Jebao DC6000 musze raz na tydzień regulować spływ bo poprostu w kominie woda się obniża. Nie wiem czy mój typ tak czy jest to taki urok tych pomp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2015 To kwestia zasilacza w tej pompie. Poza tym dość czuła na zabrudzenia - spada wydajność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach