Skocz do zawartości
Foxface

Co jeszcze dodać żeby nie przesadzić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Obecnie mam 30l akwarium którego niżej wymienioną obsadę będę przenosić w piątek do 90l zbiornika.

2 x Amphirion ocellaris

4 x Chromis viridis

1 x Lysmata debelius

2 x Paguristes cadenati

4 x Turbo fluctuosa

Proszę o radę co lepiej jest dokupić: rozgwiazdę x 1 (Astropecten polycanthus) czy Nassarius sp. (2 sztuki) bo czytałam rozbieżne opinie in ie mogę sięz decydować.

Pytanie drugie: co jeszcze mogłabym dodać aby nie przesadzić? Podejrzewam, że to co mi się akurat podoba nie może się znaleźć w tak małym zbiorniku, więc proszę o sugestie.

Edytowane przez Foxface (wyświetl historię edycji)

Akwarium 60x35x45, Filtr zewnętrzny Tetra Tec EX 800PLUS, Grzałka: Tetra 100W, Oświetlenie: Arcadia 21W, Cyrkulacja 2500, Skimmer: Tunze 9004, Żywa skała: około 12kg, Podłoże: piasek żywy I suchy 50/50 około 3kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o przekopywaczy piachu to myślę, że w Twoim przypadku lepiej zdadzą egzamin ślimaki, rozgwiazda prawdopodobnie będzie głodować. Co do ryb to myślę, że limit już wyczerpałaś, ewentualnie możesz dodać coś małego, co nie obciąży za mocno systemu np. gobiodona okinawae.

Pozdrawiam

Edytowane przez Chruscik (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za radę co do ślimaków.

Naprawdę nie mogę dołożyć nic więcej? Myślałam żeby zakupić tak ze 2-3 sztuki.

Jako jedną z rybek planowałam Centropyge loricula lub Centropyge bispinosa i myślałam że mogłabym zakupić młode rybki i potem kiedy podrosną wymienić je na mniejsze (Pan w sklepie akwarystycznym tak doradził).

Kolejna ewentualność to parka Pterapogon kauderni.

Natępna propozycja Cryptocentrus pavoninoides lub Gobiodon okinawae (jak zasugerowano).

I nie wiem może przesadzam, ale to jakoś tak pusto będzie wyglądało, a może po prostu się nie znam :p

Edytowane przez Foxface (wyświetl historię edycji)

Akwarium 60x35x45, Filtr zewnętrzny Tetra Tec EX 800PLUS, Grzałka: Tetra 100W, Oświetlenie: Arcadia 21W, Cyrkulacja 2500, Skimmer: Tunze 9004, Żywa skała: około 12kg, Podłoże: piasek żywy I suchy 50/50 około 3kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o przesadzanie, to już z tymi 4 Chromisami przesadziłaś... Będzie rzeźnia w tych 90 litrach, po jakimś czasie zostanie w najlepszym przypadku parka.

Jeśli jesteś początkująca, to odradzam ryby z rodzaju Centropyge.

Parka Pterapogonów już lepiej, tylko koniecznie z hodowli, w UK nie powinno być z tym problemu.

Krewetce zafunduj towarzysza, będzie się mniej stresowała i będzie ją więcej widać.

Jeśli Cryptocentrus, to tylko parka z odpowiednią krewetką pistoletową i na dłuższą metą akwarium może być za małe.

Gobiodon niech będzie, ale to też nie jest taka prosta ryba i jeśli nie masz SPS-ów, może się stresować.

Co powiesz na Gramma loreto? Albo na parkę Chrysiptera hemicyanea?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odzpowiedź.

Chromisy doradził Pan w akwarystycznym, chcieli mi wcisnąć 6 ale wiedziałam, że to przesada.

Parka Petrapogonów w takim razie zostaje :)

Co do krewetki to rozumiem że muszę dokupić kolejną tego samego gatunku? Chciałam kupić krewetkę czyszczącą ale czytałam że jest konflikt pomiędzy tymi dwoma gatunkami i że krewetka czyszcząca może skańczyć jako obiad.

W takim razie Cryptocentrus odpada.

SPS zakupię dziś lub jutro zanim zakupię Gobiodona więc z tym nie byłoby problemu. Nowe rybki i tak planuję zakupić za jakiś czas.

Gramma mi się podoba, rozumiem, że może byś tylko 1 na akwarium?

Jeszcze znalazłam Elactinus oceanops mogłaby być parka?

A co powiecie na to Synchiropus splendidus?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omijaj ten sklep szerokim lukiem :)

Gramma faktycznie, raczej jedna na tak male akwarium. Teoretycznie, jesli trafilabys dobrana parke, to mooooze cos by z tego bylo, ale lepiej nie ryzykowac.

Elacatinus jak najbardziej, z tym ze musi to byc takze dobrana parka, inaczej zostanie ta silniejsza rybka... Poobserwuj na spokojnie w sklepie i wybierz dwie rybki, ktore stale plywaja ze soba.

Synchiropus niestety nie przezyje w tak malym zbiorniku...

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.