sebmccane Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2015 Witam, Obecnie prowadzę pico rafkę w której zmierzylem dziś poziom KH wynik 5 test sery. Wynik dość niski jutro podmiana 2,5l wody pytanie czy po podmianie poziom KH wróci do poziomu 8? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2015 jeśli nawet by wrócił to kategorycznie nie może mieć miejsca tak duży skok odrazu Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemoT Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2015 Nie wróci do poziomu 8. Nie po tak małej podmianie. Cytuj Start 25.02.2013 Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2015 po podmianie sprawdź kH, potem kH bufer i powolne podnoszenie Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebmccane Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Która metodę polecacie kH buffer czy soda oczyszczona spożywcza? Edytowane 26 Stycznia 2015 przez sebmccane (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateusz89 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2015 To chyba to samo kH buffery robi się raczej z wodoroweglanu sodu i ewentualnie węglanu sodu. Tylko jak możesz to lepiej Cz albo Czda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2015 Ja bym zapytał kiedy była ostatnia podmiana skoro w piko rafce takie spadki są. Masz tam las SPSów? Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomasz Kuliński Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2015 U mnie w 42l codziennie idzie 12ml (soda 9g/100ml), aby kH na poziomie 8 utrzymać. Cytuj Pozdrawiam Tomek To było moje akwa Teraz jest to akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
APAP75 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2015 Kiedy miałem 30l to co chwilę mi KH spadało. Dawałem sodę oczyszczoną (po koralach było widać, że jej nie lubiły). Jak udało mi się wrócić do 8, to po kilku tygodniach znów w dół do 5 i tak w kółko. Po skasowaniu 30'stki okazało się, że pod skałami miałem bardzo dużo, nie wiem jak to się dokładnie pisze - detrytu. Być może to przez niego. Obecnie inaczej ułożyłem skałę i zatrudniłem babkę kopiącą. Na razie KH jest ok - ale to dopiero początek drogi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebmccane Zgłoś Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) Witam, Ja bym zapytał kiedy była ostatnia podmiana skoro w piko rafce takie spadki są. Masz tam las SPSów? To pierwsza podmiana od założenia zbiornika, zbiornik powstał na przełomie listopada i grudnia. Funkcjonował na zasadzie dolewania samego ro. W akwarium na chwilę obecną grzybki, Xenia, brareium, calustera, do tego dwie sexy shrimp, ślimak tectus. Zrobiłem podmiankę w tamten czwartek. Zmierzone kH wynosi 7. W weekend zrobię ponownie podmianę wtedy zobaczymy czy wróci na poziom 8. Testy mam sery.Sól do podmiany rodzimej firmy Aquaforest Reef salt. Na razie nie stosowałem żadnych preparatów do podnoszenia KH. U mnie w 42l codziennie idzie 12ml (soda 9g/100ml), aby kH na poziomie 8 utrzymać. Jak wyliczyłeś ilość sody do objętości wody? Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi. Edytowane 3 Lutego 2015 przez sebmccane (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach