Skocz do zawartości
pawel_jaw

Zaczynam!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Właśnie zaczynam przygodę z morszczyzną i mam w związku z tym kilka pytań:

1.Czy mogę w jednym zbiorniku (440 litrów) trzymać taką obsadę??- 10 błazenków, 2 chelmony rostratusy, forcipigera flaviscimusa, mandaryna, 2 krewetki boksujące, kraba pająkowego, kraba pustelnika?

2.Czy jest możliwe, aby w jednym zbiorniku uchowały mi się koralowce miękkie razem z ukwiałami??

3. I wreszcie ostatnie pytanie- Otóż marzę o konikach morskich, ale wydaje mi się, że do takiej obsady nie będą pasować, co Wy na to??????

Bardzo serdecznie dziękuję za wszelką pomoc

Paweł Jaworski

Szykuje powrot do morszczyzny w wielkim stylu :)

TYLKO WIDZEW

''Su ludia,ktorich mam proste v pici:-)))''

Aurel Hatala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wszystko byś chciał na raz. Obsadda ryb troszkę spora może załóz tyko błazenkarium z ukwiałami, bo jeden dla 10 szt. to za mało. Co do skorupiaków to nie ma problemu, ale pozostałe ryby to już troszkę problem. Po pierwsze Chelemony chyba muszą być w zbiorniku pojedynczo co jest typowe dla zbiorników morskich. Koralowce miękkie są ok z ukwiałami ale zawsze będą cierpieć w czasie wędrówki tych drugich.

Napisz coś więcej o set upie tzn ile skały jaka filtracja, oświetlenie itp rzeczy, bo bez tego trudno coś doradzić.

Aha z koników nie rezygnyj ale załóż oddzielny mały zbiorniczek dla nich, w dziale atrykuły znajdziesz fajny tekst o nich.

Powodzenia

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiscie za duzo na raz bys chcial trzymac w zbiorniku - duzo ryb i pewnie duzo koralowcow. Ukwial i koralowce miękkie to czeste połączenie w baniakach - szczególnie jak się ma błazenki. Nie wiem jak się zachowują błazenki w takiej grupie ale jak zechca wszyskie mieć swojego ukwiała to będzie problem :) . Koniki juz sie nie nadają do takiego akwarium - tak jak radził Tomek - trzeba zakładać drugi zbiornik. Generalnie 440 litrów to sporo miejsca na różne życie ale trzeba je dobierać rozsądnie. Przy duzej ilosci ryb zbiornik bedzie obciązony wiec napisz trochę o sprzęcie jaki zamierzasz kupić lub juz kupiłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc co do filtracji to docelowo znajdzie się tam ok 40 kilo żywej skały, odpieniacz Deltec AP 600 oraz refugium( 50 litrów). Co do oświetlenia to tymczasowo będą to 4 świetlówki marine glo. Nie chcę kupować hqi "samoróbek" bo boję się o zwierzęta, ale za jakiś czas na pewno zaiwestuję w oryginalną lampę. Jestem bardzo ciekawy, czy jak kupię 2 krewetki boksujące to się nie pozabijają...:)))

TYLKO WIDZEW

Aurel Hatala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Przy takiej filtracji to te kilka błazenków to max. Helmony i forcipiger (zwłaszcza on) to dla początkującego przesada. Ukwiał powinien mieć dobre światło. Koniki odpadają z powodu zbyt silnego prądu wody jaki bedziesz musiał mieć w zbiorniku.

Więcej spustoszenia w Twojej kieszeni zrobi oryginalna lampa niż samoróbka wśród zwierząt. Poczytaj i popytaj jeszcze trochę.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkim wielkie dzięki, że poświęcili chwilkę na odpowiedź na mojego posta. Jeśli jednak mógłbym prosić o podpowiedź, jaką filtrację powinienem zastosować. Pozdrawiam

TYLKO WIDZEW

Aurel Hatala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno małe pytanie : Lepiej jest kupić 2 odpieniacze( do 400 litrów każdy), czy jeden większy?? W prostym rachunku, opcja numer 1 wydaje się być korzystniejsza zarówno ze względu na cenę jak i efektywność. Proszę o komentarze

PAweł JAworski

TYLKO WIDZEW

Aurel Hatala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden odpieniacz to jeden kłopot - dwa odpieniacze to dwa kłopoty :) - wiecej miejsca zajmą w sumpie - wiecej rurek itp. Polecam jednak jeden szczególnie ze chcesz wybrac albo 1x Deltec AP 600 albo 2xWeipro. Nie daj sie jednak skusic na panujaca powszechnie opinię, że jak deltec to musi byc super hiper i sam wszystko ci w akwarium załatwi. Jest to odpieniacz jak kazdy inny - moze robi ładniejsze bąbelki od weipro ale to nie znaczy ze jest wart zakupu. Patrząc na dzisiejsze jego ceny (czemu to az tak podrozało, wirnik w pompie jest teraz ze zlota czy co ???? ) szukałbym być może innych tańszych a równie udanych modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pawel - sam od dluzszego czasu szukam jak najlepszej filtracji, co do odpieniaczy to powszechna opinia o deltecu jako o najlepszym odpieniaczu musi byc w jakims stopniu prawdziwa, gdyz zaden z jego uzytkownikow wlasciwie nie narzeka na poziom jego pracy, z drugiej strony kto jak kto, ale And wie co mowi o Deltecu, ma go przeciez, radzilbym Tobie moze zainteresowac sie odpieniaczami Tunze, troszke przeszukalem rozne fora internetowe i wiekszosc uzytkownikow jest zadowolona, a i cena jest nizsza niz za delteca, myslalem o kupieniu weipro z pompa OR2500 ale jednak spasowalem, poniewaz opinie o takim setupie wciaz nie sa najlepsze, podobno pompa Power Head OR2500 z wirnikiem igielkowym robi dobra robote, ale to juz wydatek z Weipro ok 517 zl, a za taka cene zdecydowalem sie na Tunze 3110, Ty moglbys wziac model o klase wyzszy, np 3120 i mysle, ze zrobilby swoja robote

pozdrawiam, Marcin

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawle dlaczego masz takie podejście do nie oryginalnych lamp ja tam mam lame AERO HQI 70W za 317 zł żarnik aqualine i nie narzekam po co wydawac tysiąc zeta na lampe która ma napis aquamedic na boku?

Lepiej kup naklejkę lepsza cena a efekt ten sam.

Pozdr Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Osobiście też miałem dylemat z lampą. Gdzieś na grupach coraz częściej przewija się firma Warlight. Zamówiłem lampę Lauci CLARIAS 150W i z kosztami przesyłki zapłaciłem 288zł. W ofercie mają również żarniki BLV i inne pożyteczne rzeczy również do DIY. Od zamówienia do dostawy towaru minęło 16 godzin. Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jednak chyba lepiej i taniej kupic lampe firmy zext za 195 zl, bebechy te same, obudowa estetyczna, a cena 90 zł nizsza

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca. Algi znacznie lepiej rosną gdy mają duzy przepływ wody. Jest on takze wymagany aby refugium spełniało swoje zadanie: filtrowało. Jeśli mamy w refugium błoto pompy cyrkulacyjne wspomagają wypłukiwanie pierwiastków śladowych. Koniki powinny mieć znikomy prąd, miejsca gdzie mogłyby sie zaczepiać ogonami oraz powinny być często karmione co może załamać biotop niejednego małego zbiornika.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra wiadomość co do koników!!! można je hodować w takim akwarium z innymi rybami ale jest kilka warunków. Oto one:

1-z wystroju należy np. zbudować na środku główny skalniak z rafą a po bokach umieścić dużo prostych roślin i innych rzeczy do przyczepiania ogonków.

2-W takim przypadku pompki cyrkulacyjne należy umieścić przy środku aby cyrkulacja była silna tylko nad skalniakiem z rafą przez co przestrzeń dla koników będzie miała słaby ruch wody.

3-oświetlenie najlepiej by było silne tylko nad skalniakiem z rafą bo podobno koniki nie lubią silnego oświetlenia czyli np. jedna świetlówka na długość akwarium a reszta przy środku.

4-Jednak nie polecam hodować koników w takich warunkach.

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.