Skocz do zawartości
Lurthel

Co mogło zaatakować Tridacne?

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś od miesiąca mam Tridacne, do tej pory nie było z nią żadnych problemów, sporo urosła bo jest z 0,5 cm świeżej muszli.

Dzisiaj rano się budzę i patrze a tam na tkance wyjedzona dziura... tridacna żyje bo reaguje trochę na zmiany otoczenia, oraz wciąż trzyma się podłoża.

Jak mogę jej pomóc się zregenerować, czy one w ogóle są w stanie się zregenerować?

Co mogło ją zaatakować? Głównym podejrzanym jest krewetka czyszcząca, ale nigdy się Tridacną nie interesowała.

Pasożytów na 90% nie miała, tydzień temu jeszcze ją oglądałem z każdej strony i była zdrowa jak "ryba".

Foto:

fu981_IMG_20150204_103745.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lilith

Mógł to być krab, albo wieloszczet. Daj ja wyżej na skałę i zrób lepsze zdjęcie, bo słabo widać te uszkodzenie tkanki. Jakie masz ryby? Niektóre gustuja w tridacnach.Ps. tylko jej nie odrywaj siła tylko delikatnie odetnij przy samym podłożu.

Edytowane przez Lilith (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tridacne nie powinienes trzymac na piasku!!! wlasnie tak istnieje duze prawdopodobienstwo ze zostanie zjedzona przez wieloszczety .

Ja tak stracilem swoje 2 sztuki w podobny przypadek i niestety nie udalo sie mi ich odratowac.(uszkodzenia wygladaly tak samo jak u ciebie - twalo to ok 2 dni )

Edytowane przez Normad (wyświetl historię edycji)

500L OptiW.12mm +sump112L

Odpieniacz BubbleKing mini200.Pompa obegowa New Jet 4500L/h , cyrkulacja 2xTunze6095 + multicontroler7096+JEBAO RW15 .oswietlenie Giesemann Infinity 2x250W+4xT5 ok 35kg skaly + 20kg Livesand+ Sera Siporax 3l.Automatyczna doleweka i inne duperele + TM Bio NP Pellets sie kreca.Reaktor Wapnia ala Dastaco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już szykuje tymczasowy osobny zbiornik dla niej. Próbowałem ją ustawiać na skale ale zanim się przyczepiła to zawsze spadała.

Wieloszczetów raczej nie ma bo skała była syntetyczna, nigdy żadnego nie widziałem. Ale sprawdzę to.

Z ryb tylko centropyga może być podejrzaną, ale ona w nocy śpi w norze, a to się stało w nocy.

Edit:

Z tego co udało mi się zajrzeć do środka, to z ang. "gills" są jakby mniejsze niż zwykle i zaczerwienione.

Możliwe jest aby była na coś chora od dłuższego czasu a objawy wystąpiły tak nagle?

Oprócz tego otworu od góry tkanki nie widać w środku uszkodzeń mechanicznych.

Nie jest już w stanie domknąć muszli, natomiast jeszcze wczoraj ładnie kłapała muszlą.

Nie udało mi się zrobić lepszej fotki jeszcze.

Edytowane przez Lurthel (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.