Skocz do zawartości
TMK

poszukuje info o akwarium 250-350 l

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma - lub zna opis akwarium wielkości ok 200-350 l. Akwa powinno mieć co najmniej 3 lata ,bez katastrof i załamania systemu i beż przekładania do innego zbiornika.

Przyznaję bez bicia,że interesuje mnie stabilność pewnych rozwiązań, a tu same,świeżutkie akwa.

Jeżeli ktoś coś wie to bardzo proszę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje niestety nie spełnia twoich oczekiwań bo po ponad 2 latach z 240-tki przeniosłem do 300-tki, ale to co zobaczyłem podczas przeprowadzki (mam na myśli głównie niewiaryogne ilości syfu, choć wydawało mi się ża dbam o czystość) utwierdza mnie w zdaniu że warto raz na 2-3 lata przenieść obsadę do innego szkła.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że Waldek Kwiecień ma już długo, ale to nie ta liga. Nie mogę znależć akwarium starszego niż 3 lata. Wiem, ze akwarystyka morska jest młoda, ale wynika z tego że nikomu nie udało utrzymać działającego akwa tak długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadanie ciagle jednego akwarium jest poprostu nudne. Chyba o to chodzi aby cialge nowy projekt byl na tapecie.

A to zmiana szkla, a to przerobka przelewu, albo instalacje reaktora itp

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam osobę ktora ma ponad 3 lata 220 l akwarium - nie dość ze nie ma załamania to wygląda coraz lepiej - nick z forum to Darek S. Nie wiem czy czyta forum ale dziś sie wlasnie do niego wybieram oddać baniaczek na wodę więc napisz w czym problem to zmuszę go żeby to przeczytał inaczej nie oddam baniaczka :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu stawiam nowy baniak i chciałam zobaczyć jakie są stabilne rozwiązania.

Niestety już prawie doszłam do wniosku ,że nikomu nie udało się utrzymać akwa dłużej niż dwa lata. Bo albo katastrofa albo właściciel dochodził do wniosku,że działa nie tak i trzeba przenieś do większego..

O ile akwaria słodkowodne utrzymują się zwykle ok 4-6 (paletki, pielęgnice, holendry) lat to tak starych morskich trudno znaleźć

Interesuje mnie wszystko :)

Pojemność, oświetlenie, sposób dodawania wapna, czy jest coś na dnie, jaka sól, podmiany ,ile żywej skały, jaka obsada, jak rozwijało się i zmieniało akwa, jakie były problemy błedy itp. Najchętnie zobaczyłeby zdjęcia robione np co rok.

Oczywiście to powyżej to marzenia

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm.... no bez przesady z tymi 3 latami :) Kiedys w Koralle opisywano akwarium ktore zostalo zalozone w poczatku lat 70-tych i chodzi pieknie do dzisiaj, zas opisy akwariow 5-6 letnich to po prostu norma.

Poszukaj na zagranicznych forach bo u nas jest to dziedzina rzeczywiscie stosunkowo nowa i nie jest nas wielu.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usiłowałam poszukać w galerii i dziennikach, ale nie ma. dzkoda,że forum nie można przeszukiwać podając autora, wpisanie "darek s" niestety nic nie daje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na potwierdzenie twoich słów sam wlasnie po 2,5 roku przeprowadziłem baniak ale nie ze względów załamania biotopu lecz czysto praktycznych - remont i brak miejsca (300l przeprowadziłem do 225l) oraz nowych pomysłów co zrobić lepiej (inne wymiary, szafka pasująca do mebli itp). Harnas to dobrze ujął po jakims czasie musisz cos zmienic bo ile moze stać takie samo piękne akwarium - zepsuć cos trzeba zeby bylo co robic :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Skoro zostałem wywołany do tablicy więc jestem do waszej dyspozycji, miałem akwarium przez dokładnie 4 lata w lipca 2002 włożyłem skałę, a w lipcu 2006 ją wyciągnołem czyli zlikwidowałem akwarium.

Z 4 letnim bagażem doświadczeń ,czyli nabytej wiedzy oraz popełniowych błędów stawiam nowy zbiornik w nowym mieszkaniu.

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietnie, stawiasz się na przesłuchanie dobrowolnie?

W galerii są Twoje zdjęcia "wielkanoc 06" to jest to akwarium? i modernizacja w dziennikach?

Rozumiem że stawiasz nowy baniak w nowym mieszkaniu. Dlaczego nie przenosisz starego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Stawiam się dobrowolnie i przysięgam mówić prawdę i tylko prawdę !!!

zapraszam na moją stronę

www.republika.pl/akwariummorskie/

oraz do działu dzienniki - Modernizacja

Życie z akwaraium przeniosłem do sklepu po znajomości.

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Roman Rożek :

Witam

Stawiam się dobrowolnie i przysięgam mówić prawdę i tylko prawdę !!!

www.republika.pl/akwariummorskie/

Jestem pod wrażeniem, jak na stosunkowo niewielkie akwarium jeszcze bez sumpa, to wyjątkowo ładnie utrzymane.

Widzę że od początku miałeś mikser i reaktor wapienny? Pewnie pierwsza obasada to były miękkie, więc dlaczego takie dozowanie wapna? Przeważnie akwaria przerabiane ze słodkich nie mają takich bajerów.

Nie znalazłam wiele o zmianach obsady. czy wszystko Ci ładnie rosło.Jak korale bez zooksantelli? Co rosło najlepiej i najszybciej? jak dodawałeś ryby czas- kolejność? Jakieś porażki

Przypominam o składaniu zeznań pod przysięgą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TMK: Roman mial ostatnio komin i sump...zrobil slynna i praktykowana przerobke ala Roman Rozek, tez taka mialem, teraz stoi u Kraszana.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Piotr1 :

TMK zobacz ten opisik http://www.psotnik.nfo.pl/nasze_akwarium.html

Już widziałam, fajnie się czyta, bardzo ładne kolorowe zdjęcia,az się zastanawiam,czy nie podrasowane. Tylko znowu brak dokumentacji jak rozwijało się akwarium.

Postawić ładne akwarium i utrzymać je przez rok to żaden problem, często po ok roku akwa zzaczyna tracić kolory,od czasu do czasu pojawiają się glony,czasem jakieś inne drobne kłopoty. poprawki czasem coś dają a czasem tylko na chwilę. W rezultacie stawia się nowy baniak często powtazrając tem sam scenariusz.

Dlatego uparcie szukam zdjęć tego samego baniaka po roku ,dwóch i trzech latach.....

PS nigdy w życiu nie udało mi się utrzymać niebieskich grzybowieńców.po pół roku robiły się fioletowe lub brązowawe.

Jeśli ktoś się zatanawia dlaczego nagle zaczęłam się tak udzielać na forum, to informuję,że jedyne wolne miejsce siedzące, mamprzy kompie. a w tle mam generalny remont łazienki i podłogi pod akwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sledziles zbiorniki z

www.reefcentral.com

w dziale Tank of the Month? Mysle, ze znajdziesz opis czegos co dziale dluzej niz 2 lata

Niestety nie tak duza jak zamierzalem, ale praca w toku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@TMK, tak na szybko bo w pracy nie ma warunków:

- akwa zacząłem bez sumpa i na filtrze zew. FLUVAL , i o dziwo wbrew logice akwarystyki morskiej zestaw sprawdzał się rewelacyjnie, clavularie wręcz zdrapywałem z szyby, piękny okaz trachypchylli pompował się na pół akwarium,

aż do momentu jak przeczytałem pweną dyskusję chyba na tym forum i..... i odłączylem Fluvala, i od tego się zaczęło.

Może było to wbrew zasadom morszczyzny że nie stosuje się filtrów zew. ale było STABILNIE a to od tamtego czasu dla mnie podstawowa zasada Akwarystyki Morskiej - MOŻE BYĆ ŹLE ALE STABILNIE, oczywiście bez przesady bo ktoś bedzie miał "syf " w zbiorniku przez 2 lata i będzie też stabilnie.

A co było potem, potem to tylko walka o utrzymanie parametrów próby do pierwotnego stanu, doddanie miksera, dodanie reaktora, aż w końcu MODERNIZACJA czyli podwyższenie akwa o 5 cm , co dało możliwość przelewe a co za tym idzie podłączenie miniaturowego sumpa.

Poprawa była znaczna, ale tutaj kłaniają się kolejne nie pisane prawa akwarystyki morskiej "SPIEPRZYĆ MOŻNA SZYBKO ALE NAPRAWIĆ MISIACAMI ALBO NAWET LATAMI" więc modernizacja owszem pomagła nawet powiem że wychodziłem na prostą aż tu nagle - LATO z temp w mieszkaniu 35 stopni a w akwarium ..... lepiej nie mówić.

Decyzja szybka - nowe mieszkanie i nowe akwarium, życie przeniesione do sklepu czeka na nowy zbiornik.

To tak po krótce historia moich 4 letnich doświdczeń zwlotów i upadków.

Nie znam akwarystów którzy twierdzą że ich zbiorniki są idealne i nigdy nie mieli "wpadek" lub niepowodzeń, jeśli tak mówią to sami siebie oszukują albo chcą zabłysnąć, ale nie przy tych którzy już o tym hobby coś wiedzą.

Oczywiście jestem dalej do waszej dyspozycji.

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja na twój Roman problem spojrzałbym trochę inaczej, chodzi mi może o ten pierwszy etap, kiedy każdy z nas wie jeszcze niewiele. Pisałeś że w początkowej fazie wszystko chodziło jak należy i problemy zaczęły się po wyjęciu kubełka. Wydaje mi się że nawet gdybyś tego nie zrobił to plagi które nastapiły potem i tak by nastąpiły. Wszystkie te załamania zbiorników czy destabilizacje raczej wynikają na przykład w braku oszacowania zdolności filtracyjnych (samoczyszczania)naszych zbiorników - wiadomo kazdy z nas chce mieć coraz ładniejszy zbiornik, hodować coraz to coraz więcej lepszych, ładniejszych okazów korali i ryb i tak krok po kroku dochodzimy do ... problemów. Zbiornik zazwyczaj nie daje rady neutralizaować organicznych związków toksycznych produkowanych przez corz to większą ilośc zwiarząt, do tego dochodzi nasze obfite karmienie, błędy związane z filtracją i cyrkulacją wody, zaniedbaniem jakości wody RO, temperaturą itp

Na tym etapie czesto podejmuje się decyzję o przeprowadzce lub o likwidacji hodowli.

Wracając do myśli przewodniej TMK to myślę że znajdziesz takie zbiorniki, możnaby też tutaj zastanowić się wspólnie co zrobic by jak najdłużej utrzymac tank w jak najlepszej kondycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@alex, tak to jest druga strona medalu, ja napisalem o stronie technicznej "błędy sprzętowe" ty piszesz o błędach nadmiernej obsady "owczym pędem" za coraz to lepszym i ładniejszym zbiornikiem żeby tylko cyknąć zdjęcie i na forum. Może nie miałem takiego pędu ale mogłem przeliczyć się z swoim system filtracyjnym. No cóż myśle ze Ty też zakładając nowy zbiernik eleminujesz pomyłki przeszłości chyba że mam do czynienia z IDEALNYM MORSZCZAKIEM :).

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Roman Rożek :

Witam

@alex, tak to jest druga strona medalu, ja napisalem o stronie technicznej "błędy sprzętowe" ty piszesz o błędach nadmiernej obsady "owczym pędem" za coraz to lepszym i ładniejszym zbiornikiem żeby tylko cyknąć zdjęcie i na forum. Może nie miałem takiego pędu ale mogłem przeliczyć się z swoim system filtracyjnym.

I dokładnie o to biega. Po kilku latach wiem,ze nic nie wiem.Albo bardzo niewiele. Morskie potrafi reagować błyskawicznie,na zmiany, ale dużo bardziej niebezpieczne są te które się ujawniają po dłuuuuuższym czasie. Z Romanem mogło być tak, jak pisze Alex Pierwszy znany objaw to kryzys po ok roku. Czym to jest spowodowane? Niekoniecznie owczy pęd do posiadania więcej. Filtracja też najczęściej wydaje się być dobrana. Ale efekt jest taki , że akwa działające dłużej niż 3 lata (bez wielkich zmian) to wyjątkowe wyjątki;)

O czym to świadczy? Dlaczego w okresie do 2 lat prawie wszyscy zmieniają akwa? przecież większość baniaków ma odpowiednie światło, filtrację sump itp omawiane najczęściej na tym forum. Wszyscy dostają nowe mieszkania,domy i apartamenty co 2 lata? wszyscy wkładają za dużo życia do akwarium? wszystkim się nudzi piękne ustabilizowane akwarium i muszą zrobić rewolucję?

Wszyscy robią swoje pierwsze byle jak? a co z drugim, trzecim i kolejnym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kryzysy przeżywają zbiorniki młode jak i stare/wzrost korali ogranicza przepływ wody i dostęp światła do korali,wyczerpują się substancje niezbędne do życia korali/.Testy określające precyzyjnie warunki biochemiczne panujące w zbiorniku chyba nie istnieją.Te co są coś mierzą ale interpretacja wyników jest wręcz niemożliwa.Sam używam testu na fosforany Delteca i Mercka , przy zaniku tkanki akropor dodaję fosforany do zbiornika.Stan akropor się poprawia ale zaczynają rosnąć sinice a ilość fosforanów cały czas jest 0.Przerabiałem ten scenariusz kilka razy i jest to obserwacja sensowna .Pozostaje tylko bardzo szczegółowa obserwacja stanu korali i tego należy się nauczyć o ile starczy chęci,czasu i pieniędzy.

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Roman Rożek :

Witam

@alex, tak to jest druga strona medalu, ja napisalem o stronie technicznej "błędy sprzętowe" ty piszesz o błędach nadmiernej obsady "owczym pędem" za coraz to lepszym i ładniejszym zbiornikiem żeby tylko cyknąć zdjęcie i na forum. Może nie miałem takiego pędu ale mogłem przeliczyć się z swoim system filtracyjnym. No cóż myśle ze Ty też zakładając nowy zbiernik eleminujesz pomyłki przeszłości chyba że mam do czynienia z IDEALNYM MORSZCZAKIEM :).

Pozdrawiam Roman

Roman oczywiście porobiłem mnóstwo błędów choć starałem się do tego teoretycznie przygotować, niestety nie udało mi się zostać IDEALNYM MORSZCZAKIEM :) tak jak pisze Adam Rybowski pozostaje nabyć własne doświadczenie, nauczyć się dobrze interpretować pewne wskazówki które podsuwa nam baczna obserwacja biotopu, a testy niestety trzeba traktować z przymrużeniem oka.

TMK z tą wiedzą że to niby nic nie wiesz nie jest chyba aż tak źle. Doświadczenia każdego z nas nie idą w las, po prostu stawiamy sobie coraz dociekliwsze pytania, nie ślizgamy się już po temacie, zadowalając się prostymi odpoiwedziami.

Myślę ze to tez nie jest tak że wszystkim po 2-3 latach zbiorniki się załamują, ale wydaje mi się że rzeczywiście przez taki okres czasu dokonujemy jednak zbyt duzej ilości zmian (nowe korale obok tych co już chcą nam wyjść z akwarium, dorastające ryby potrzebujące coraz to więcej pokarmu)

Na marginesie: po ponad 2 latach przeniosłem swoją obsadę do innego szkła zmieniając jedynie światało na mocniejsze, zachowując cała technikę, z tą samą ilością żywej skały i podmieniając ok 80% wody - nie uwierzyłabyś jak zwierzęta na tę zmianę pozytywnie zareagowały, aż piszczą z radości :yes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
alex :

a ja na twój Roman problem spojrzałbym trochę inaczej, Wracając do myśli przewodniej TMK to myślę że znajdziesz takie zbiorniki, możnaby też tutaj zastanowić się wspólnie co zrobic by jak najdłużej utrzymac tank w jak najlepszej kondycji.

Oczywiście, że znajdę nawet taki widziałam na własne oczy w Skarżysku. Tylko to trochę wyjątek potwierdzający regułę.

Chętnie się zastanowię (wspólnie)co zrobić, aby tank był jak najdłużej w dobrej kondycji.

Może podyskutujemy o szczegółach?

interesuje mnie w miarę tani w utrzymaniu, dość bezpieczny i stabilny ekosystem, wielkości ok 300 l.

Taki aby można było bezpiecznie zostawić np na tydzień.

Nastawiony głównie na hodowle kolorowych korali miękich,

panowana obsada rybna to parka mandarynów,żółtek, może coś jeszcze? ceriantusy,gąbki, glony jak się coś da utrzymać :)

na razie mam problem z wielkością, bo miejsce jset na 120 cm i 45 szerokości, a ja chcę 100x 60, co będzie doś głupio wyglądać..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.walcz o głebokość - miałem 120x40 a mam 70x60 i mogę potwierdzić opinię innych forumowiczów, że głębokość akwarium jest najwazniejszym gabarytem, nawet kosztem długości.

2.zastanawiasz się co zrobić żeby mieć stabilne i nie wymagające stałej opieki akwarium, hmmm czy to nie jest trochę jak w tej reklamie operatora telefonii komórkowej :wink?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.