Skocz do zawartości
marekturf

OZE dla Morszczaka czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czylivw warunkach gwarancji nie ma konieczności wykonania przeglądów (przez 10 lat) ??

I gwarancja jest ważną bez żadnych przeglądów?

Pytam ponieważ sam montuje różne urządzenia i to producenci wymagają przeglądów?!

Uff przekopałem się przez warunki gwarancji moich paneli i :

Nie ma słowa o okresowych przeglądach, kartach gwarancyjnych do podbicia etc.

jedyne co znalazłem to że przez internet należy dokonać na stronie producenta rejestracji wszystkich zamontowanych paneli z podaniem:

miejsca, sposobu montażu, firma montująca itd. i jeśli rejestracja zostanie potwierdzona to masz pełną gwarancję.

Znalazłem coś jeszcze ciekawego:

Producent po uznaniu że utrata mocy po 20 latach jest większa niż gwarantował może: wymienić panel/panele na nowe lub zwrócić pieniądze odliczając amortyzację 4%rocznie - czyli po 20 latach można maksymalnie otrzymać 20% ich początkowej wartości.

A i jeśli stwierdzą że projekt był źle zrobiony - czyli źle dobrane panele do inwertera, czy też zła ilość etc. to się wypną.

Inwerter to ustrojstwo trochę jak telewizor masa elektroniki i tyle - czy ktoś jeździ z telewizorem do serwisu na przeglądy ??

Zgodzę się że warto zrobić co jakiś czas przegląd instalacji, czy coś nie pękło, czy nic się nie odkręciło etc.

Ale największy sens ma po pierwsze obserwacja - jeśli w pełnym słońcu mamy 2000w energii z instalacji to dlaczego po 2 latach w podobnym słońcu mamy tylko 1200W i tu rola użytkownika by obserwował.

Największy natomiast sens ma badanie kamerą termowizyjną - jeśli panel jest wadliwy to w miejscu uszkodzenia mocno się nagrzewa i tylko kamera termowizyjna to jest w stanie stwierdzić.

Jeśli 2 rzędy mają podobną temperaturę a jeden zupełnie inną to coś też jest nie tak. itd itd.

bbb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mnie uspokoiłeś :-)

Czyli pełna gwarancja jest możliwa przy rejestracji, no i z tego co zrozumiałem gdy montaż jest wykonany przez autoryzowany serwis (akceptowany przez producenta),

a jaki jest koszt inwertera na 3kW

lub orientacyjny koszt całkowity instalacji (projekt, montaż - przez autoryzowany serwis, uruchomienie) 3 kW

a4fa4b9893d1871578e378f937341efau649a580.png

Opti 155x50x50, Jebao WP25 x 2szt, LED -160 W, 2x T5- 80W,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mnie uspokoiłeś :-)

Czyli pełna gwarancja jest możliwa przy rejestracji, no i z tego co zrozumiałem gdy montaż jest wykonany przez autoryzowany serwis (akceptowany przez producenta),

a jaki jest koszt inwertera na 3kW

lub orientacyjny koszt całkowity instalacji (projekt, montaż - przez autoryzowany serwis, uruchomienie) 3 kW

Tak jak pisałem wcześniej mniejsze instalacje dachowe w okolicy 6 tyś za 1kw paneli są akceptowalne.

bbb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.