Skocz do zawartości
Darekn12

dzisiaj startuje!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

nie chciales tylko dalem 2 blazny widzisz oprocz tego 2 babki krewetki miekkasy spsy itp. To wlasnie dzieki takim jak ty w Pl akwarystyka tak kuleje i jest niestety kilka osob ktore maja pojecie o niej. Powiedzialem ci poogladaj moje zwierzaki masz je w galerii i jak chociaz jedno z twoich bedzie tak wygladac to pogadamy narazie glosno szczekach a " .... " umiesz A te stereotypowe wasze podejscie ze cos tam cos to cos tam cos to poprostu mnie rozwala.

Dodam ci jeszcze ze w tym mirabello nie ma odpieniacza

Nie berklej ja poprostu jako czlowiek ktory zalozyl ( 5 tys l ) i opeikuje sie ( 10 akwariami ) i zyje miedzy innymi z tego staram sie wam pewne kwestje uswiadamiac oraz burzyc stereotypy lat 90 ale wy jestescie uparci jak mrowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he he prosze cie nie oslabiaj mnie, to ze zalozyles kilka zbiornikow o niczym nie swiadczy. No i uwazaj z kim w chodzisz w rozmowe bo moze nie ty jeden zakladasz i zyjesz z tego? Wiedza o akwarystyce nie pochodzi z ilosci zalozonych akwari tylko z ciąglego uczenia z wlasnych doswiadczen ale tak naprawde skarbnica wiedzy są inni ludzie. Spotykam codziennie kilka osob posiadajacych zbiorniki i wypytuje ich co i jak czemu i dlaczego. Pomimo posiadanego doswiadczenia i wiedzy stale zadaje pytania. I choc spotkalem skrajnie dziwne rozwiazania to jedyne co moge zrobic to dawac wskazowki a nie krytykowac i obrazac.

No i na koniec powiedz co nam starasz sie uswiadomic? jakie to stereotypy zburzyles? bo nic takiego w Twoich postach nie widze.

początek 300 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie i najblizszym sie podoba.a to najwazniejsze.zwierzaki rosna i z tego tez sie ciesze.takze twoje wypowiedzi rs4 w sumienie wiem co mialyby wniesc do tego watku.uklad skalczy obsada to rzecz gustu.tobie sie nie poodba ok.szanuje twoja wypowiedz i tyle.najwazniejsze ze ty masz ladniejsze.przynajmniej tak ci sie wydaje.

a swoja droga jaki stereotyp lat 90 jest w moim baniaku?biobale?a moze co ninego bo sam nawet nie wiem.

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berklej nie twierdze ze zjadlem wszystki rozumy tego nie napisalem oczywiscie ze wymieniam doswiadczenia ale niestety w PL poza kilkoma osobami majacymi kontakty zagraniczne nie ma wielkiej wiedzy. Jesli chodzi o stereotypy to chodzilo mi o wypowiedz Darka i jego krytyke w stosunku do 4 ryb w 30l ( dodatkowo bez odpieniacza ) Od razu przy swojej wiedzy zajal stanowisko ze co ? ze sie nie da ? A wlasnie ze sie da to jest wlasnie przyklad xxx ksiazkowej wiedzy i to zapewne co najwyzej autora z Gdyni ( nie chodzi tu oczywiscie o Przemka ) Jesli chce ktos ze mna porozmawiac technicznie o nowinkach zapraszam nie widze sensu dalszej rozmowy w tym temacie napisalem co mialem napisac wiedzialem ze tak sie skonczy bo tak samo skonczyly sie moje wypowiedzi 2 lata temu dlatego przestalem pisac bo jesli ktos wypowiada sie krytycznie to za nim w obronie staja " dobrzy wujkowie " i calosc zamiast przyniesc korzysci staje sie nie potrzebna awantura. Moje stanowisko juz znacie oczywidcie ze kazdy baniak ma swoj urok jak ci sie Darek podoba to super ale slowa krytyki nie mowie o sobie " guru " bo takich nie ma ale od kogos kto ma duze doswiadczenie powinienes wziac sobie do serca.

Jeszcze raz Wesolych for all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak nawiasem mowie o Warszawie to zaufalbym 4-5 osobom ktore zakladaja zbiorniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmmm,moze i lamiesz jakies stereotypy wsadzajac 4 ryby do30l bez odpieniacza.ok.twoja sprawa i co przez to chcesz udowodnic nam?ze meczysz zwierzaki w 30 l brutto akwa?to ile tam jest wody?23l?zal mi tylko tych zwierzakow.co z tego ze pisza ze nemo moze plywac juz w 25l.chcialbys mieszkacw mieszkaniu 10m2?niesadze.

tak ze jak 2lata temu tak lamales stereotypy to sie nie dziwie ze ludzie na ciebie wsiadali albo ostro krytykowali twoje lamanie zasad.moze i te 30l dzialalo jakis czas ale jaki komfort mialy te zwierzaki?

takze mnie sie podoba to co mam.

a jak mi to dzisiaj kumpel powiedzial o gustach

gust jest jak du... kazdy ma swoja....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rs4 - masz moze jakies fotki tego co zakladales albo zbiornika swojego w chwili obecnej? jakby co to na priv. Pozdrawiam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do czytania ksiazki.rs4 mialem doslownie jedna w rece i nie wciagnela mnie.raczej info od spotkan na zywo z morszczakami i net.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra krytyka to konstruktywna krytyka... ja jestem nowicjusz jesli idzie o morska - totalny newbie - do tej pory tylko slodkie zbiorniki posiadalem... I szczerze mowiac jak czytam takie watki, to chcialbym uslyszec krytyke, ktora cos wniesie bo tak to sa tylko puste slowa... Wkrotce posole pierwsze akwa, ale poki co podpatruje, przygladam sie, czytam... Jesli, ktos pisze - ze dany uklad jest zly, a wrecz do bani -- to licze rowniez, ze napisze szczegolowo o co chodzi, a nie jakies puste ogolniki, aby taki newbie jak ja nie popelnil takich samych bledow ? W koncu pozniej, beda czytali to rowniez Ci co zaczynaja.

Coz z tego, ze ktos napisal - ze zbiornik Darka jest zle zaprojektowany - skoro nie wiem dlaczego ??? Coz, z tego fragmentu watku i tej krytyki, jesli newbie nie doczytaja o tym co jest zle...

Coz, ja nie jestem dobrym wujkiem, pisze tutaj od kilku dni (choc czytam juz od dluzszego czasu), wiec to moje obiektywne spojrzenie.

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vdr z tego co wywnioskowalem to:

zle poukladana skala

za duzo korali

za blisko siebie posadzone

za duzo grzybkow ktore beda sie plenily

pompka nie schowana

chyba wsio

skoro rs4 pisal 1,5 roku temu to sie dziwie zie nie pomogl mi wtedy wyeliminowac niektorych bledow bo wlasnie 1,5 roku temu zakladalem akwarium....jaka szkoda.

a teraz moge tylko liczyc ze jak bedzie przeprowadzka to bede wsio demowlowal i moze mi pomoze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo ale to sa wlasnie ogolniki... jesli juz ma byc konstruktywnie to IMHO powinno to wygladac mniej wiecej tak:

Dlaczego zle poukladana skala...

Jak ukladac by bylo dobrze ?

Za blisko korale i za duzo...

Ile i w jakiej odleglosci je umieszczac ? Na co zwrocic uwage. Jakies wytyczne ??

Za duzo grzybkow...

Ile grzybkow w takim razie ?? Na co zwrocic uwage ? Jakies wytyczne ?

Kurde niech krytyka niesie jakies rady, ktore cos wniosa do dyskusji a nie tylko -- bledow jest tyle, ze trzeba by nowy zbiornik zalozyc.. czy cos w tym stylu. Swietnie - wlasnie zakladam - i jest swietna okazja aby na przykladzie, te bledy wyjasnic... prawda ? :) A tak to sobie moge je tylko powielic :)

Pozdrawiam.

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vdr niestety to czego oczekujesz nie ma najmniejszego sensu nie ma dane przykladu baniaka morskiego kazdy jest inny kazde akwa jest inne. Nie moge ci napisac tak skala dobrze ten kawalek zle poprostu patrzac na akwa z perspektywy czlowieka ktory zajmuje sie tym od kilku lat widze pewne bledy ktore nalezaloby wyeliminowac a wiec

1. Skala ulozona bezn najmniejszego sensu dla takiej wielkosci baniaka Ja bym ulozyl jakas lekka konstrukcje np z wysunieta do przodu podpora tak aby ryby mogly miec schronienie bo o to wlasnie chodzi. Twoim tokiem rozumowania i twoim naskoczeniem " chcialbys plywac przy przedniej szybie 15 h na dobe w naturze ryby jak nie zeruja to lubia chowac sie w szczelinach grotach itp oczywiscie w zaleznosci od gaunku. Mam jedno akwa pod opieka jest tam semicirculatus wielkosci dloni i powiem wam ze pieknie rosnie i sie czuje lecz zeby go zobaczyc trzeba byc min 5 m od akwa badz miec niezlego farta ta ryba w naturze zyje wlasnie w schronieniu i nie wyobrazam siobie aby nie mial gdzie sie schowac. Powiem tam najprawdoopdobniej dlatego tak dobrze sie trzyma i nie opsypuje suie ze stresu ma sie poporostu gdzie schowac.

2. Za bardzo pomieszana i bezsensownie ulozona obsada tzn grzyby obok .... cos obok ... korale szybko rosnace obok wrazliwych np seriatopora pomieszane swiatlolube z mniej ogolny widok chaosu . Jak zrobisz porzadki tzn wrazliwe wyzej mniej nizej oraz rozstawisz je min 4-5 cm od siebie zbiornik narazie nie bedzie powalal ale korale beda sie czuly lepiej. Wracajac do mieszanej obsady to nigdy niestety nie beda wygladaly tak jak w naturze niestety pewnie znowu ropetam wojne nie nalezy mieszac obsad z wlasnego doswiadczenia zauwazylem ze jak pomieszasz miekkie z twardymi to zasne nie wygladaja tak jak powinny. Obecnie mam w akwa zakladajac 100 koralowcow twardych i jedna gorgonie jesli chodzi o cos miekkiego :) I wtedy dopiero widac jak powinny wygladac twardziele.

3. na grzyby trzeba uwazac sa mocno parzace i ich obecnosci potrafi niezle zestressowac kolegow obok poza tym koca sie jak kroliki.

Wole dostawac pytania i probowac odpowiadac niz pisac co zle jak zle itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krytyka jest każdemu potrzebna bo pokazuje co można zrobić lepiej,ale w tym wątku naczelny krytyk chyba troche przegina. Zbiornik Darekn12-a podoba się jemu samemu i to jest najważniejsze. To że skała jest ułożona tak a nie inaczej, korale są blisko siebie to jego sprawa. Jeśli nie powoduje to pogorszenia warunków w akwarium to OK. O gustach się nie dyskutuje. Co do korali to zawsze można troche poszczepić i już nie będą sie "parzyć" na potęge.

Zwierzaki w akwa wyglądają na zdrowe i z fotek wynika że akwarium sie rozwija.

Jakie są te stereotypy o których tu tak wiele napisane, może też moje wyobrażenia o akwarystyce jest całkowicie błędne i żyję w błogiej nieświadomości ? Również chciałbym zobaczyć jakieś aktualne fotki bo może moje korale są w stanie agonalnym a ja o tym nie wiem ??

P.S.Taka krytyka to nie krytyka tylko czepianie sie bez powodu.

Pozdrawiam serdecznie i wszystkiego dobrego na święta i cały przyszły rok :)

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek zacznij czytac ksiazki tylko nie te z Pl moge ci podac ok 20 tytulow ktore warto przeczytac jest to mozolne bo sa albo niemieckie albo z usa ale warto zaufaj mi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z calym szacunkiem rs4, ale objezdzanie baniaka od lewa do prawa mija sie z celem. Rzadko widze tutaj, na nano-reef.pl zbiornik projektowane w kontekscie najblizszych dwoch - trzech lat. Dlatego nie widze nic kardynalnie karygodnego w zbiorniku Darekn12.

Przytaczasz ksiazki z USA - spojrzmy do E. Borneman'a "Coral & Coral Reefs" - jedno z moich akwarystycznych guru mocno utrzymuje, ze Acropory i bardziej wymagajace twardziele winny byc wprowadzane minimum rok po zalozeniu akwarium - w wiekszoci zbiornikow zakladanych u nas jest zupelnie inaczej. A efekt bywa i swietny w zbiornikach lewo co zalozonych, z mieszana obsada.

Mi osobiscie zbiornik Darekn12 srednio pasuje - nie lubie "barokowego" przesytu, mam nadzieje, ze w docelowym zborniku kazdy z moich korali bedzie mial mozliwosc rozrosniecia sie w spora kolonie. Ale jednoczesnie nie widze jakis szczegolnie niezadowolonych korali w omawianym zbiorniku. Owszem, nie jestem ekspertem, ani za takiego nie chce sie uwazac, ale korale u Darka wydaja mi sie w calkiem niezlej kondycji. Moze nie sa tak fenomenalne jak u andrniew'a lub Szymona, ale nie sa tez w jakies oplakanej kondycji. Po prostu nie lubie opini "Moja droga jest jedyna prawdziwa i ktokolwiek od niej odstepuje jest gorszy". Przedstaw prosze zbiorniki pod swoim utrzymaniem, wtedy ja przedstawie swoj i z checia wyslucham ewentualnych uwag.

Odrobine od tematu, ale nawiazujac do wspomnianej literatury - natknolem sie ostanio na bardzo sympatyczny cytat z oblatanego Baumeistera: "Wlasnie na tym zroznicowanym obszarze, jakim z pewnoscia jest akwarystyka morska, kazdy akwarysta jest zobowiazny do ciaglego rozszerzania i udoskonalania swojej wiedzy". To dla tych wszystkich ( w tym pewnymi momentami mnie), ktorzy sadza, ze wiedza o akwarystyce morskiej wszystko. Z bozonarodzeniowo-studencko-pijackim pozdrowieniem,

Maciek.

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rs4 - dobry jestes:D Pewnie sie znasz, tamten zbiornik co jest w galerii jest calkiem calkiem. Zastanawia mnie tylko jedna kwestia z psychologicznego punktu widzenia - "to jest be, ja dla przykladu jestem cacy, spojrzcie tylko":) Wolalbym samo "to jest be", byloby bardziej wiarygodnie i mniej obciachowo. Nie wiem czy to kwestia charakteru czy miasta, w ktorym mieszkasz. Swoja droga wytykanie rzeczy ocziwistych ludziom mija sie z celem i niczego nie dowodzi. Pozdrawiam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kazdy robi baniak jaki mu sie podoba i mnie naprzykald to nie przeszkadza bo to nie moj baniak :) ja rowniez na tym forum dawno przestalem pisac , jedynie w off-topic`u od cazsu do cazsu z nudow cos dorzuce , przez pomylke raz na pol roku w innym temacie :) Darek jest zadowolony , podoba mu sie i niech tak zostanie , nauczy sie to zrobi wiekszy ladniejszy , zreszta w malym baniaku i tak wiele nie nawalczy, wiem bo mecze wlasnie u siory zabudowe komina , latam jak poparzony skalke docinam to sucha to zywa dobieram ze sklepu i jeszcze nei skonczylem :) fajna zabawa nom :) Szymona korale jak dla mnie sa jeszez za ciemne i lepsze nie beda chyba ze na ZeoVit przejdzie , no ale to musial by wziac nowy kredyt :D

...........i wszystkiego naj... dla wszystkich zycze .

Ps; Rs4 lepiej ze mna pogadaj o ZeoVit`cie :)( a przy okazji to thx za pare dobrych rad :)

Ps2; Ten termometr na przednije szybie to nie moja sprawka , w zyciu bym tego nie zawiesil, ale tez sie klocil nie bede bo to nie moj baniak :] :D

baniaczek.jpg

Pozdrawiam Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Swir2 :

Szymona korale jak dla mnie sa jeszez za ciemne i lepsze nie beda chyba ze na ZeoVit przejdzie :)

Eureka!!:) jestes genialny Swir, a juz myslalem, ze sa najlepsze na swiecie - jestescie wszyscy zajebisci w tym profesorowaniu. Jak widac mam internet i wiem, jakie panuja tendencje w swiatowej akwarystyce i jak wygladaja najlepsze akwaria - czy to czyni ze mnie mentora i geniusza? Przypomina mi sie dziecinstwo - a kolega mojego kuzyna dziewczyny to ma bmx ze stanow - i co z tego skoro ty nie masz?

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze napisalem o koralach nie znaczy ze post byl skierowany do ciebie , ode mnie otrzymales juz dawno tutaj na forum przyslowiowego ignora synku :] a swoim baniakiem to spadaj na ukraine straszyc i splac kredyt bo mozesz tego baniaka nie miec:D i EOT bo sie zrzygam zaraz ciebie czytajac.

Pozdrawiam Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to smacznego w takim razie:D

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie i panie,wiewiorki i swinki morskie:D

prosze przeniscie swoje kulinarne zwyczajei upodobania na priv.nic to nie wnosi do watkua szkoda go zasmiecac.

zdrowych i weoslych wam zycze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krocz spokojnie wśród zgiełku i pośpiechu - pamiętaj, jaki pokój może być w ciszy.

Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha. Jeśli porównujesz się z innymi, możesz stać się próżny lub zgorzkniały, albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od Ciebie. Ciesz się zarówno swoimi osiągnięciami jak i planami.

Wykonuj z sercem swą pracę, jakkolwiek by była skromna. Jest ona trwałą wartością w zmiennych kolejach losu. Zachowaj ostrożność w swych przedsięwzięciach - świat bowiem pełen jest oszustwa. Lecz niech Ci to nie przesłania prawdziwej cnoty, wielu ludzi dąży do wzniosłych ideałów i wszędzie życie pełne jest heroizmu.

Bądź sobą, a zwłaszcza nie zwalczaj uczuć: nie bądź cyniczny wobec miłości, albowiem w obliczu wszelkiej oschłości i rozczarowań jest ona wieczna jak trawa.

Przyjmuj pogodnie to, co lata niosą, bez goryczy wyrzekając się przymiotów młodości. Rozwijaj siłę ducha, by w nagłym nieszczęściu mogła być tarczą dla Ciebie. Lecz nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności. Obok zdrowej dyscypliny bądź łagodny dla siebie.

Jesteś dzieckiem wszechświata, nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy Ci to jest dla Ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki, jaki być powinien.

Tak więc bądź w pokoju z Bogiem, cokolwiek myślisz o jego istnieniu i czymkolwiek się zajmujesz i jakiekolwiek są Twoje pragnienia: w zgiełku ulicznym, w zamęcie życia zachowaj pokój ze swą duszą.

Z całym swym zakłamaniem, znojem i rozwianymi marzeniami ciągle jeszcze ten świat jest piękny. Bądź uważny, staraj się być szczęśliwy.

Ps; Coz dodac ?:]

Pozdrawiam Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem malu rifresz fotek nie wiesz chyba zrobie nowy dzial tzn fotki nie takie nowe ale nie mam czasu w tej chwili je wrzucac pojawia sie w nowym temacie jak bede wiedzial jak to zrobic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.