Skocz do zawartości
aul30

Zoa zmienił kolor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o poradę ponieważ jedena z moich odmian kolorystycznych Zoantusów zmieniła kolor z ładnego pomarańczowego fluo na brąz i nie świeci. Przez pewien czas dodawałem Grotecha ABCM,oraz RED SEA Reef Energy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedawkowales najprawdopodobniej grotecha. W ulotce jest napisane ze brazowienie świadczy o przedawkowaniu.

W 30 l dodawanie grotecha i red Sea to zdecydowanie według mnie za dużo i jest to zbędne calkowicie bo podmianę aby wystarcza żeby dostarczyć do wody tego co trzeba ew dawalabym jednej z nich w bardzo malych dawkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co zrobić jak Zoa pomarańczowe Fluo już nie jest Fluo tylko brązowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też fire$ice przestały być intensywnie ładne. A nie dodaję nic....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. U mnie, kiedy zacząłem dodawać do wody witaminę C i płyn Lugola, jeden polip Zoa także przestał świecić, i zmienił kolor z zielonego-fluo na...nijaki, coś około brązu. Przestałem dodawać oba płyny przez 2-3 dni. W ciągu tego czasu, Zoa wróciło do dawnej formy, a nawet lepiej, jak i cała reszta. Pięknie się pompuje, kolorki wspaniałe, wszystko gra. Także, również obstawiałbym przedawkowanie dodatków do wody/dla korali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tylko że te kolorki już od kilku tygodni są takie nie fluo.Zrobiłem już kilka podmian wody i nic.

Zobaczymy co dalej.

Dzięki.

Edytowane przez aul30 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni to zaden okres, to nie slodkowodne. Tu naprawa kazdego bledu trwa z miesiac.

Odczekaj ze 2 miesiace to moze koral wroci do normy :coffee:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.