Skocz do zawartości
kivi

Wrzuciłem kilka fotek

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby ktoś chciał zobaczyć jak się ma moje ponad 300l akwa na dwóch swietlówkach t5 54W, to wrzuciłem kilka fotek do galerii.

http://www.nano-reef.pl/plug.php?p=gallery&id=716

Do tego pompa deltec 5500l/h + cyrkulacja 2000l/h i 1000l/h. Odpieniacz deltec (włączam go na jakieś 20h tygodniowo) Zadnych mikserów, reaktorów, falowników itp. Wodę dolewam z ręki, z butelki pet, bezpośrednio do akwarium :-) do tego kapię Araga milk. Akwarium ma prawie 2 lata, pływa w nim jedna ryba - mandaryn. Ale zamierzam mu wpuścić białobrodego (trzeba bedzie częściej włączać odpieniacz ;-). Wodę ostatnio podmieniałem... o ho ho, już prawie pół roku temu. Ale właśnie zasoliłem 20l i zrobię w weekend podmianę, a co tam.

pozdrawiam

370L 2xT5-54W cyrk- 8000l/h foto: http://www.nano-reef...e=gallery&f=716

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładne akwarium

fajnie glony wapienne porastają Ci skałke (trzecia fotka od góry po prawej stronie)

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ladne.

Z bialobrodym mozesz miec troche klopotow...

Zaczniesz go podkarmiac to i odpieniacz bedziesz pewnie czesciej wlaczal.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to akwa było chyba w jakims watku ze 3m-ce temu tylko zupełnie co innego było w srodku. Czy moze mi się cos pokręciło? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było w wątku o oświetleniu i kiedyś przy okazji ożywiania skały, ale w środku raczej wciąż to samo, może poza grzybami w prawym górnym rogu i sinularią w lewym. Oczywiście jest też więcej pozostałych korali, bo od kiedy mam wyłączony odpieniacz rosną jak głupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietnie :)

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ta xenia obok clawularii to wersja pulsująca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kivi :

bo od kiedy mam wyłączony odpieniacz rosną jak głupie.

A napowietrzasz jakos, czy tylko przez ruch powierzchni wody?

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BartY :

a ta xenia obok clawularii to wersja pulsująca?

To chyba Xenia egipska. Moja minikolonia za cholere nie pulsuje, ale u Pilota widzialem ten koralik w akcji. Pieknie synchroniczne i bardzo intensywne pulsowanie - "zwykla" odmiana wysiada :)

Dom bez szumu odpieniacza jest dla mnie za cichy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to xenia egipska. Pulsuje i wygląda to nieżle jakby cała kolonia nadymała sie i kurczyła. Zwykła xsenia rośnie u mnie marnie, za to to białe dziadostwo z 3 krzaczków rozrosło się niemożebnie. Ale niebrzydka jest, niech sobie rośnie.

Poza odpienianiem nie napowietrzam dodatkowo. Myśle, że sprawę nie tyle załatwia ruch powierzchni, co przelew.

Kupię pewnie jakieś ryby jedna może dwie. Miałem kiedyś ryby i wraz z ich padnięciem skończyły się wszelkie problemy z utrzymaniem akwarium. Pływa sobie mandaryn, karmic go nie trzeba i jest ok ;-) Widze teraz jasno, że większośc problemów jakie ludzie mają z utrzymaniem akwrium wiąże się z przerybieniem.

pozdrawiam

ps. W opisie walnąłem się akwarium ma niecałe półtora roku a nie 2 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kivi w 100% ciebie rozumiem, niedawno straciłem swoje 2 ukochane pokolce (zatrute przez rozszarpanego pompą ukwiała) i postanowiłem bardzo uważać z obsadą ryb. Moją obsadę stanowi 0 ryb a za chwilę 2 małe błazny. Przeniosłem akwarium do nowego szkła - oprócz szła i trochę mocniejszego światła nie zmieniło się nic, za to obserwuję miły dla oka proces samoczyszczania skały, nie mam brudasów (pokolców) - nie mam brudu, to jest jedyny pozytywny aspekt baku moich ulubionych ryb.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kivi :

Poza odpienianiem nie napowietrzam dodatkowo. Myśle, że sprawę nie tyle załatwia ruch powierzchni, co przelew.

U mnie plywaja 3 szt. chysiptera parasema i dwie krewetki, kilka slimakow, kilka krabow pustelnikow. Reszta to korale. Akwa 150 l. + sump.

Przy wylaczonym odpieniaczu juz po 24H widac pierwsze negatywne skutki. A po 36H Sarcophytonowi juz brakuje sil i przewraca sie na bok. Po nim idzie Lobophyton, a pod koniec drugiej doby sinularia tez sie zwija.

Zeby to wrocilo do normy, to tydzien trzeba czekac.

A wszystko to wiem dlatego, ze nawalila mi pompka powietrza i zanim ja naprawilem to troche minelo i nie chodzili Midiflotor.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha, kolejne akwarium prawie bez odpieniania i to 300 litrow! Bardzo ladne, naprawde:)

A masz tam cos twardych?

Niestety nie tak duza jak zamierzalem, ale praca w toku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha, ja też mam bez odpieniacza i sam sie dziwie bo jestem zwolennikiem mocnego odpieniania. A to trzyma sie ładnie tylko zmiany trzeba robic powoli bo jest spore opóźnienie zanim baniak sie dostosuje do zmian ( np wieksze karmienie , nowe zwierzaki itp) tyle ze moje ma 70l.

Akwa bez odpieniacza nie jest trudne w utrzymaniu o ile nie mamy zbyt dużego obciążenia biologicznego, chociaż akwa Kiwiego przeczy wielu zasadom:) bo wg mnie powinno mieć sporo żywej skały , trochę glonów wyższych i mocne oświetlenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:con:con:con To Ja juz nie wiem czy wsadzac BiostarFlotora do nowego akwa, czy robic przelew czy co...:con:con:con

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoj wybor:D Ja bym zrobil sumpa i komin, odpieniacz jak chcesz to kupuj, jak chcesz to uruchamiaj.. ja kiedys kupilem pierwotnie do tego tam malenstwa Mini Flotora i stoi do dzis nie uzyty ani razu. A propos obsady w mojej skromnej 80-ce bez odpieniacza sa trzy ryby, tylez krewetek, sporo slimakow roznej masci, miekkie, LPS-y (w tym trzy gatunki Goniopor) i nawet dwa SPS-y- rozowa montipora w ciagu poltora miesiaca urosle 2cm. Zadnych kalkwaserow, reaktorow, ballingow, jodow i strontow i innej menazerii. Po prostu gola sol do RO. Wszystko :yes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Drop@ ja bym nie rezygnował z odpieniacza u mnie poprostu spaliła sie pompka a drugiej szukam juz 8my miesiąc:)

a obsadę podobną do tirno tyle ze dodałem reaktor bo nie nadążałem z uzupełnieniem KH ,Ca i pilnowaniem Mg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tirno z twardych mam tubiphore musica, a w piatek dołożyłem favię.

@BartY glonów wyższych mam sporo (czerwonych), skały też jest dużo ożywionej, ale moim zdaniem, w tej chwili, nie ma różnicy między żywą a ożywioną (co ciekawe na ożywionej wyrastają mi stwory których nie ma na żywej :).

Oświetlenie słabe ale moim zdaniem wazniejsza cyrkulacja, a tą mam dość mocną

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie wymiary ma to Twoje akwarium (no i sump, jak jest)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.