Skocz do zawartości
CNCRob

wentylator zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczął mi hałasować wentylator w zasilaczy lampy, rozkręciłem zasilacz z zamiarem wymiany wiatraka ale okazało się, że ma on 14V 0.15A, czy mogę go zastąpić jakimś komputerowym na 12V? ma taką samą wtyczkę i wielkość, jedynie nie wiem czy się nie spali.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

nie powinien

zmierz napięcie jakie tam jest

to że cooler jest 14 to nie znaczy że śmiga na 14 a nie na np. 9 - 12V :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmierzyłem właśnie i wentylator pracuje na 13,61V

Edytowane przez CNCRob (wyświetl historię edycji)

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkładaj śmiało

Wysłane z iPhone 6 za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie ma co gdybać. Można to policzyć. Kolega podał dane wentylatora przy mocy znamionowej: 14V 0,15A co oznacza, że jego rezystancja bierna wynosi 80 Ohm. Chcemy użyć wentylatora na 12V co oznacza, że musimy skompensować zwyżke napięcia elementem stratnym - czyli rezystorem. Z prawa ohma (I=U/R) policzymy że należy w szereg z wentylatorem na 12V zastosować rezystor około 13 Ohm. Z praktyki powiem tylko, że niezastosowanie go nic nie zmieni ........ wentylator na 12V się nie spali. Przyrost obrotów wpłynie tylko negatywnie na jego żywotność i hałas. Więc pomijając teoretyczne rozważania ładuj wentylator na 12V i w szereg daj rezystor 22-33 Ohm co nie wpłynie na jego wydajność a napewno wyciszy.

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

polecam wolnoobrotowe AAB - (ciche i wytrzymałe)

wpisz na alledrogo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, spróbuję zamowić jakiś nowy cichy wentylator i go zastosować, te co mam w domu jednak nie są najnowsze i również głośne. Niestety zamowić na 14V graniczy z cudem więc biorę na 12V.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz przeciąć czerwony przewód (+) i wstawić szeregowo 2 lub 3 diody prostownice, które powinny zrobić Ci spadek napięcia do okolic 12V.

325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455;

Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz przeciąć czerwony przewód (+) i wstawić szeregowo 2 lub 3 diody prostownice, które powinny zrobić Ci spadek napięcia do okolic 12V.

nie trzeba czasem z takiej diody odprowadzać jakoś ciepła? na elektronice ąz tak się nie znam ale coś mi tam świta, że one się nagrzewają?

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diody prostownicze jak każde łacze się nagrzewa. Ale przy tym prądzie nie ma to znaczenia. Dla tego przypadku istotny jest fakt spadku napięcia o 0,6-0,7 V na każdej diodzie. Tak więc łacząc 3 diody np. 1N4001 (takie najpospolitsze) w kierunku przewodzenia uzyskamy spadek ok 2V co rozwiąże problem 14V. Nie zalecam stosowania diód w tej konfiguracji przy sterowaniu obrotów wiatraka PWM lub wypełnieniem.

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator nie posiada sterowania obrotami, ma jedynie dwa kabelki zasilające.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz taka możliwość to zamiast jednego wentylatora załóż dwa połaczone w szereg. Będą zasilane napięciem 7V co obniży ich wydajność do ok 70% ale wyciszy kilkukrotnie. A że są 2 to wydajność pozostanie ta sama. Sprawdzone :). I nie trzeba kupować supercichych za 70zł. Można kupić zwykłe wiatraki komputerowe po 12zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.