Skocz do zawartości
Vahiro

63l sprzęt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym zacząć przygodę z solniczką. Na początku myślałem, że 30l to będzie dobry pomysł ale po namyśle starczyło miejsca na 63l.

Zacznijmy od tego co mam czyli akwarium 60x30x35cm, fzn3 oraz parę pytań. Oświetlenie będzie robione na bazie lampki którą zaprezentował użytkownik igor255 (paski smd białe, niebieskie, czerwone oraz fioletowe/zielone) będzie tego ok 45/50W.

Pierwsze pytanie o cyrkulację. Czy wystarczy koralia 900 czy może dwie? albo jakaś inna pompka?

Drugie pytanie o wkłady. Do co filtra na początek? Nic(widziałem na forum akwaria bez filtra ani odpieniacza)? Gąbki? Wata? Absorbenty? Ceramika?

Trzecie pytanie o film na powierzchni. Zapewne po pewnym czasie się pojawi i tu pytanie. Czy robić prowizoryczny skimer z fzn3 (widziałem na forum - przy użyciu słomki) czy odpieniacz który w przyszłości mam zamiar zakupić wystarczy?

Czwarte pytanie o akcesoria czyli co jest niezbędne? Termometr, areometr czy coś jeszcze na początek?

To chyba jak na razie wszystko. Na pewno urodzi się jeszcze wiele głupich i banalnych pytań ale proszę bardzo o wyrozumiałość i cierpliwość.

OGLĄDAMY AKWARIUM

Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym

Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus

Odpieniacz: Deltec SC 1455

Obieg: Jebao DCT 6000

Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8

Filtracja biologiczna: DSB + Refugium

b176b2af91df13f8f85b2807ab712d5eu1271a1116.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

1. Ja mam Jebao RW4 ma różne tryby pracy - 1szt mi wystarcza w zupełności na 80 l w obiegu

2. Jeżeli chodzi o wkłady: żywa skała a później jakieś absorbenty phosguarg, węgiel, purigen , o odpieniaczu pomyśl według mnie niezbędny

3. Może poszukaj na alledrogo są filtry ze skimerem chyba hbl, podobno też świetnie sobie radzi i mały odpieniacz można potem wrzucić

4. Termometr salimetr, grzałka potem jakieś testy czyściki itp

Pozdrawiam.

Edytowane przez cygan (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

zależy jak ustawisz skałę - od 900 do 1200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.Ta pompka by strasznie obciążyła mój budżet chyba spróbuję z jedną koralią 900 potem ewentualnie dokupię drugą. Co do filtra - kupiłem już FZN3 kierując się popularnością na forum oraz rozmiarami (zamierzam wsadzić tam odpieniek resun sk 300) Dzięki za info o wkładach na pewno skorzystam :) Zastanawiam się czy grzałka jest konieczna. Mam akwarium 220l i 30l i oba bez grzalki utrzymują stała temperaturę 25stopni.

OGLĄDAMY AKWARIUM

Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym

Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus

Odpieniacz: Deltec SC 1455

Obieg: Jebao DCT 6000

Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8

Filtracja biologiczna: DSB + Refugium

b176b2af91df13f8f85b2807ab712d5eu1271a1116.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

grzałka obowiązkowo - i to od razu porządną kup (wiem co mówię :) )

a na lato wentylator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.