kaliOCB1 Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 witam wszystkoch foromowiczow planuje zalozenie akwarium morskiego 100x40x50 + sump 70x40x40 mam pare wątpliwosci do do komina zewnetrznego gdzie go umiejscowic jakie duze otwory w szkel zrobic dla spływu , rewizij i powru pompa obiegowa 2300 Podnoszenie: 2.4m ' jescze nie wiem jakiego światla uzyc jakiej mocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) komin tam gdzie nie widać / spływ i rewizja pod rury 25 powrót pod 20 lub 16 zależnie od pompy / zmień pompę bo czuję że ma być NJ - albo Tunze 1073.020 albo AB UP3000 albo Jebao DCT4000 Edytowane 6 Marca 2015 przez Kroczek (wyświetl historię edycji) Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaliOCB1 Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 (edytowane) dzieki czemu zmienic pompe z tego co czytalem do takiego akwariumu ludzie uzwaja slabszej pompy 1700 i daja jakos rade jeszcze jedno jakiego typu przeloty przez szklo uzyc ? 1 http://allegro.pl/przelot-przez-szklo-mitoja-25-wroclaw-i5131182477.html 2 http://allegro.pl/przelot-przez-szklo-vdl-20mm-k-ce-i5120442824.html Edytowane 7 Marca 2015 przez kaliOCB1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 pompę chodziło o zmianę ze względu na jakość. NJ nie są ciche a do tego prądożerne - weź Tunze lub Jebao bo tam masz regulacje a są ciche i oszczędniejsze. Tylko i wyłącznie VDL - czyli link drugi i dokładnie ten typ ASZ http://www.budmech.com.pl/asz.html , czyli wklejane rurki po stronie poza akwarium a po stronie komina wciskane. Ten link co podałeś to jest pod rurę 20 czyli ewentualnie powrót. Narysuj sobie dokładnie jak to ma wszystko wyglądać, co Ci potrzeba Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 Tylko i wyłącznie VDL - czyli link drugi i dokładnie ten typ ASZ dlaczego tylko vdl te czarne przeloty aqua medica sa zle? masz jakies z tym doswiadczenie? no i 2 rzecz dlaczego typ asz? ja polecam asu sa bardziej mobilne niz asz. to tez mozesz wyjasnic? ja osobiscie uzywalem asz i asu. asu sa dla mnie lepsze i tansze z tego co pamietam. nie mialem stycznosci z przelotami tymi czarnymi z absu ale nie slyszalem tez zlych opini a zalezy mi na tym czy sa dobre bo wlasnie mam je montowac do nowego akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaliOCB1 Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 dzieki a spływ nie moze byc ten 1 link? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 dlaczego tylko vdl te czarne przeloty aqua medica sa zle? masz jakies z tym doswiadczenie? nigdy nie używałem więc nie wiem - chodziło mi aby nie kupił np tych co są w erybce gdzie rurka idzie na przelot a dokręcana jest od góry nakrętką no i 2 rzecz dlaczego typ asz? ja polecam asu sa bardziej mobilne niz asz. to tez mozesz wyjasnic? ja osobiscie uzywalem asz i asu. asu sa dla mnie lepsze i tansze z tego co pamietam. nie mialem stycznosci z przelotami tymi czarnymi z absu ale nie slyszalem tez zlych opini a zalezy mi na tym czy sa dobre bo wlasnie mam je montowac do nowego akwarium te dokręcane to jest własnie asu z tego co pamiętam i ta uszczelka co jest pod nakrętką lubi po pewnym czasie puszczać więc uważam że lepszym jest rozwiązanie klejenia tak jak jest właśnie w asz. do tego np wysokość tego gwintu w asu jest jak dla mnie za duża - na redukcje to jeszcze ujdzie ale na spad to już przesada 6 cm przy rurze 25 gdzie w asz masz 2 cm (tak pi razy drzwi) Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaliOCB1 Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 no czaje czyli spływ i rewizja 25mm http://allegro.pl/przelot-przez-szklo-vdl-o-srednicy-25mm-i5108791831.html średnica otworu w szkle:34-38 [mm] a powrót http://allegro.pl/przelot-przez-szklo-vdl-20mm-k-ce-i5120442824.html średnica otworu w szkle 27-32mm jeszcze mialem jedno zapytanie dotyczace filtar ro czy wystarczy taki 1 http://allegro.pl/osmoza-akwarystyczna-fro3-75gpd-promocja-i5083120477.html 2 http://allegro.pl/filtr-akwarystyczny-osmoza-ro-4-100-gpd-demi-mb400-i5074369038.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MB075 Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 Cześć. Ja bym pompę zmieniła, do cichych tak jak kolega pisał nie należy a wydajność spada po jakimś czasie pomimo czyszczenia. Ja miałam kostkę 65x50x60h i była w sam raz, do większego może być za słaba. Cytuj Pozdrawiam Magda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaliOCB1 Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 Cześć. Ja bym pompę zmieniła, do cichych tak jak kolega pisał nie należy a wydajność spada po jakimś czasie pomimo czyszczenia. Ja miałam kostkę 65x50x60h i była w sam raz, do większego może być za słaba. no to jest 200 l ja tez takie chce wiec nie wiem oco ci chodzi pozatym dostalem w rozliczemiu troche sprzetu do akwarystyki morskiej i dlatego taki sprzet a nie inny sprawdze jak bedzie chodzilo na takim a w przyszłosci sie zmieni jestem świezakiem i dopiero chłone wiedze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 jesli chodzi o pompe to ja uwazam ze nawet tunze byla za slaba ja bym bral do 200l cos w okolicach 3000l/h. i rure zzasilajaca dal bym 25 a nie 20 przy 20 czulem ze tunze ma opory za duze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MB075 Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 Sorki pomyliłam cyferki, 200 to miałam w całym obiegu jak dobrze liczę będziesz miał o ponad 100L więcej. Ps. Chciałam tylko podzielić się swoim doświadczeniem Cytuj Pozdrawiam Magda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaliOCB1 Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 dam mniejszego sumpa i bedzie ok ale powiecie mi cos na temat tego filtra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 VDL - tak jak podałeś - kwestia powrotu to kwestia wyboru pompy i wybrania optymalnej średnicy. Otwory pod śrubunki zrób w środku podanych zalecanych wymiarów. Filtr weź http://allegro.pl/filtr-akwarystyczny-odwrocona-osmoza-ro-4-100-gpd-i5065355829.html + korpus z żywicą Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 dam mniejszego sumpa i bedzie ok ale powiecie mi cos na temat tego filtra? ale co do tego ma wielkosc sumpa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 Ciekawe rzeczy piszecie :-). Ja mam właśnie pompę NJ2300 na obiegu jak ja odpaliłem 2 lata temu tak chodzi bez czyszczenia i żadnych spadków wydajności. Przeloty tez mam te z erybki i jakoś nie widzę problemów. Nie rozumiem skąd takie teorie? Szczególnie od osób które nie używały tego sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaliOCB1 Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 to moze ty mi cos podpowiesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach