Damian07 Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Jeżeli kolega miał 7kh przed podmiana to podmieniając 10% ile powinna mieć solanka żeby podnieść do 20 kh? Uważam , że albo pomiar poprzedni był zły oraz woda RO nie jest wodą RO . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaspy Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Jestem ciekaw czy masz przykryte akwarium i jak masz rozwiązane odpienianie. Oczywiście wodę do podmian przed i po dosypaniu soli warto by było zmierzyć w pierwszej kolejności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 mam przykryte akwarium odpieniacz cały czas chodzi i pieni na brunatno dziś zrobie podmiane zmierze wszystko przed i po podmianie ,razem z woda podm,iankową Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Sprawdź czy nie lejesz do akwarium odcieku po RO zamiast czystej wody, bo właśnie tak to wygląda po parametrach. Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arnik86 Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Zrób test na swieżej solance i wszystko bę dzie jasne. Jeszcze raz sprawdz zasolenie solanki i w akwarium. Pozdrawiam Cytuj 250L + 120L sump wystartował 13.9.2016 Ok 20kg skały Siporax 13L Szkło 100x50x50 przód i boki opti Obieg Jebao Dct 6000 odpieniacz DIY na pompie New Jet 6000 i meshu made by Robas78 lampa 6x39 1xJebao rw-15 Dozownik Jebao dp-4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Solanka musiała by mieć tak ok 120 kh żeby przy 10% podmian ie zrobić takie kuku wiec nie możliwe . Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 16 Marca 2015 Też tak miałem ostatnio. Z tym że ja walcze z niski m KH. Zrobiłem test w niepukanej w wodzie z akwarium fiolce i tak jak kolega wlałem całą strzykawkę i test się nie zabarwił. Następnie wypukałem drugą fiolkę w wodzie akwarium i test wyszedł już inaczej. Wydaj mi się że przed każdym testem trzeba wypukać fiolkę w wodzie z akwarium. P.S. test był sprawdzany z płynem wzornikowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach