Skocz do zawartości
lapsiak84

ALGEAX max 21 dni ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem się dopytać mądrych głów jak rozumieć stosowanie ALGEAX w instrukcji jest napisane:

Dawkowanie:

10 ml AlgeaX na 200 litrów co drugi dzień, nie dłużej niż 21 dni.

Nie przedawkować- dokładnie wyliczyć dawkę!

Jak rozumieć te 21 dni ?? Czy tu chodzi o to, że mogę podać 21 dawek, czy w ciągu 21 dni (lejąc co drugi dzień) czyli około 10 dawek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pewno nie 21 dawek... ja bym powiedział że nawet mniej - 7 dawek maks

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie maksymalnie 21 dni, u mnie poskutkowało po 4 dawkach, na tym koniec, po czym duża podmiana wody plus bakterie. Dino wróciło w minimalnym zakresie tzn (małe skupiska punktowo, 2cm średnicy) 2 razy w przeciągu miesiąca.Za każdym razem dawka 10ml na 360L raz na tydzien tzn do podmiany. Po czym koniec walki z glonem, mam nadzieje że o nim już zapomne. Zyczę powodzenia.

Dziwne że masz niskie PH przy wysokim KH, zwykle twardość węglanowa powinna podnieść PH czego jak wiemy z zagranicznych forów :) dino nie znosi.

Edytowane przez blyx (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie ma tlenu to nie będzie miał pH wysokiego - mnie bardziej zastanawia życie w zbiorniku gdzie jest NO2, choć to testy z przed 2 miechów więc pewnie mało aktualne

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma sensu tego stosować...

wybijesz wszystkie bezkręgowce i życie w skale...

poczytaj wątek Walkera o H2O2

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze stratami jakimiś trzeba się liczyć (jest to jakaś trucizna w końcu). Można spróbować z mniejszą dawką niż zalecana, ale generalnie to jest tak, że jak jest coś nie tak w akwa to dino może wrócić. Ja już na pewno (chyba, ze w ostateczności) pełnej dawki nie zastosuję, zastosowałem ostatnio 50% dawki przez kilka dni i obyło się bez strat.

Algae X to moim zdaniem ostatnia deska ratunku.

Co do wody utlenionej, to jest to sposób którego skuteczność jest bardzo różna , (u mnie na przykład I i nie tylko u mnie) nic to nie pomogło ale też nie zaszkodziło.

Pamiętaj, ze dino jest tego kilkaset różnych gatunków i nie ma na to jednego sprawdzonego sposobu, o zadziała u jednego nie musi zadziałać gdzie indziej. Jest dobry temat na reefcentral o tym, warto poczytać.

Edytowane przez kolalysy (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wodę utlenioną stosowałem, i pomogła jak umarłemu kadzidło. Chociaż na poczatku wydawało się że będzie ok. Jestem już po 6 dawce algeaX i jak na razie (ale to tylko wrazenie) że pada mi jezowiec. Rozgwiada, krewetki czyszczące i wężowidło oraz kraby zapierniczają po zbiorniku aż miło, mam nadzieję że tak zostanie. Dino na razie nie widać.A mialem już naprawdę denerwujące. Wyliczeyłem dawkę i na razie strat brak tzn jedną mam.... straciłem DINO !!!

Oczywisćie zdaję sobie sprawę, że AX to tylko półśrodek i trzeba będzie powalczyć o ustabilizowanie parametrów. Jestem nowicjuszem i oczywiście nic mnie z tego nie zwalnia jednak zamiast wysadzić i zabić cały zbiornik (przez Dino) wolałem się go pozbyć najdrastyczniejszym ze sposobów i co najwyżej stracić krewetkę czy jeżowca a nie wszystko.

Edytowane przez lapsiak84 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.