yoyi Zgłoś Napisano 27 Marca 2015 (edytowane) Cześć wszystkim. Jeżeli ktoś się przymierza do zakupu pompy obiegowej Jebao Jecod z seri DCT to zapraszam do obejrzenia prezentacji z pracy modelu DCT-6000 w moim systemie filtracyjnym (akwarium słodkowodne oparte na sumpie i kominie wewnętrznym). Niestety w necie za wiele o tych pompach nie ma, także mam nadzieję, że filmik będzie przydatny dla tych co zastawiają się na jej zakupem. Porównuję również jej pracę do pomp Aqua Nova NCM 3500 i Aqua Medic Eco Runner 2700. https://www.youtube.com/watch?v=k3RV__NF0RM https://www.youtube.com/watch?v=q-byjgldupQ Pozdrawiam Yoyi Edytowane 29 Marca 2015 przez yoyi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ben73 Zgłoś Napisano 27 Marca 2015 pompy jebao z serii DC są naprawdę fajne, niesamowicie ciche i stosunkowo niedrogie. Tylko nie do końca łapię czym się róźnią te wersje DC od DCT -chyba to chwyt marketingowy - na zasadzie - co pół roku trzeba wprowadzić jakąś nowośc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi0543 Zgłoś Napisano 27 Marca 2015 Ma kilka dodatkowych funkcji związanych z kontrolerem i więcej możliwości regulacji i ustawień i chyba tylko tyle. Można powiedzieć ze to kolejna generacja tych pomp i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ben73 Zgłoś Napisano 27 Marca 2015 no i OK. pompa jak pompa - jak ją raz ustawisz to dalej nic nie ma co ruszać. Ja zamówiłem nowe jebao 12000 l po przechodzę na większe akwa i z żalem będę się za niedługo rozstawał z jebao dc 6000l. Wrażenia po uruchomieniu pompy - nie chciało mi się wierzyć że może być aż tak cicha ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukisc Zgłoś Napisano 27 Marca 2015 DC ma elekteonike też wpompie, a DCT ma wyciągniętą elektronike do kontrolera przez co kontroler jest trochę większy Pozdrawiam Łukasz Cytuj 375l z sumpem, Maxspect Gyre 150, 1x Jeba WP-25,Jebao DC 1200,Vertex Omega 180i,34kg skały, 6x 54W T5+ 60W Led multichipy, , auto dolewka, RO+DI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi0543 Zgłoś Napisano 27 Marca 2015 DC ma elekteonike też wpompie, a DCT ma wyciągniętą elektronike do kontrolera przez co kontroler jest trochę większyPozdrawiam Łukasz Słuszna uwaga aż rozkręce to i zobaczę co tam słychać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 11 Października 2015 Odkopię trochę temat. Chciałbym zmienić u siebie obieg. W tej chwili Tunze 1073.02 i zastanawiam się nad tą pompą lub wersją 4000. Chciałbym też na bypassie dołożyć filtr z węglem żeby wyeliminować dodatkową pompę. Która wersja wg Was podejdzie lepiej? 6000 czy 4000? Akwarium trochę ponad 300l w obiegu. Powrót na rurze 25 z pojedynczym locline. Ze zmianą pompy chce też przerobić wylot na podwójny. Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 11 Października 2015 Weź pod uwagę że pompa pracująca na 100 prc będzie głośno chodzić. Więc chyba lepiej kupić mocniejszą i ustawić np na 70prc zwłaszcza że różnica cenowo to chyba 30zl Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gaber Zgłoś Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Mam DC 6000 przy 430l+150 l sump chodzi na maxa i jej nie słychać założony jest bypas na trójniku fi 25 z zredukowany na fi 16 z zaworem pod Rowaphos działa super Moje zdanie jak dasz 6000 możesz dać 2 bypasy, pod coś się przyda - regulacja z bypasu do bajka pozdr Damian fotkę masz w tym temacie http://nano-reef.pl/topic/78419-rowaphos/#entry797626 pozdr Edytowane 12 Października 2015 przez Gaber (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 11 Października 2015 Zastanawiam się tylko czy ta 6000 to nie przerost formy nad treścią. Gaber U mnie w obiegu prawie o połowę mniej Niby można skręcić na sterowniku i w razie potrzeby będzie zapas właśnie na drugi bypas. Gaber trójnik masz zwykły czy 45st? Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin_ Zgłoś Napisano 12 Października 2015 Ja mam DCT8000 w 300litrach i nie narzekam ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Greg_L Zgłoś Napisano 12 Października 2015 Witam, miałem wcześniej Tunze Silence 1073.020 ale niestety po 3,5 roku kabel przy samej pompie się upalił, prawdopodobnie na skutek uszkodzenia uzwojenia puściło w najsłabszym miejscu. W związku z tym kupiłem nową, właśnie DCT 4000 Wykonanie muszę przyznać, że jest zadowalające, funkcje elektronicznego sterowania ok, ale jeżeli chodzi o głośność to skręcając ją na minimum, żeby wydajnością odpowiadała Tunze, to muszę powiedzieć, że poprzedniczka była cichsza. DCT trochę "gwiżdże" naśladując dźwięk odrzutowca. Trochę trwało zanim ją umiejscowiłem w komorze sumpa tak by zminimalizować jej słyszalność, a niestety śpię w pokoju gdzie stoi akwarium. Aktualnie przy ok. 250 l obiegu mam ją ustawioną na 3 stopniu i jak zapada w nocy cisza to ją słyszę, ale da się spać. Cytuj 325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455; Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoyi Zgłoś Napisano 12 Października 2015 Po ponad pół roku użytkowania DCT-6000 mogę śmiało polecić każdemu. Fakt faktem, że nie jest to Aqua Medic Eco Runner jeżeli chodzi o cichość pracy, jednak jeżeli ktoś nie ma zbiornika w pokoju w którym śpi to może ten aspekt pominąć. Do morskiego 300 l napewno wziłąbym DCT-8000 - szczególnie jak ma być bypass i dwa lockline-y. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach