Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No szkoda ale niestety tak jak kazde forum, mnostwo krzykaczów a ci co mają coś do powiedzenia wplatają sie delikatnie w dyskusje i odchodzą gdy widzą jak zwykle są zawsze mądrzejsi i swoimi metodami (niekoniecznie na temat) propnują nowicjuszom takimi jak, wmówić, ze mozna wpisać np. Wódka i cały problem zniknie. Proszę wpisać to w wyszukiwarkę i znaleźć odpowiedź na nurtujace nas początkujących problemy. Nie chce tu kogoś obrazić ale podziękować(glownie szlachcie morskiej) za trudne milego początek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No szkoda ale niestety tak jak kazde forum, mnostwo krzykaczów a ci co mają coś do powiedzenia wplatają sie delikatnie w dyskusje i odchodzą gdy widzą jak zwykle są zawsze mądrzejsi i swoimi metodami (niekoniecznie na temat) propnują nowicjuszom takimi jak, wmówić, ze mozna wpisać np. Wódka i cały problem zniknie. Proszę wpisać to w wyszukiwarkę i znaleźć odpowiedź na nurtujace nas początkujących problemy. Nie chce tu kogoś obrazić ale podziękować(glownie szlachcie morskiej) za trudne milego początek

Prawda, co do większości forów jest taka jak definicja sepulki u Lema

"Sepulka – l.mn. sepulki, odgrywający doniosłą rolę element cywilizacji Ardrytów (ob.) z planety Enteropii (ob.). Ob. sepulkaria.

Sepulkaria – l.poj. sepulkarium, obiekty służące do sepulenia (ob.).

Sepulenieczynność Ardrytów (ob.) z planety Enteropii (ob.). Ob. sepulki"

Fakt - jest masa rzeczy na forum, ale przebrnięcie przez większość z tematów to droga przez mękę. W co drugim temacie są odwołania do wyszukiwarki i archiwum, gdzie znowu są odwołania do archiwum, a jak już znajdzie się posty na taki czy inny temat trafia się na nieaktualne linki do zabytkowych portali.

Sinularie jednak bym usunął ze zbiornika. Szkoda jej. Adsorbent fosforanów raczej usuń - być może zaburza równowagę fosforanów i azotamów. Lać bakterie, nie podmieniać wody, cyrkulować i czekać. Ale ja słony młodziak jestem....

Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za wcześniejszy wpis ale miałem już dość, dziękuję,że w temacie, żadko sie zdarza aby dwie podpowiedzi były tak zbierzne, znalazłem filtr do pellets h2ocean, może pomorze, a w sinularie nadal wierze, uspokoiła sie trochę i nic juz z siebie nie wyrzuca, jeszcze raz dzieki za odzyskanie wiary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys wszedlem na to forum po przeczytaniu trzystu postow stwierdzilem ze nic nie rozumie.

Wszyscy tacy madrzy ale nie potrafia wytlumaczyc mi w prostych slowach co gdzie kiedy.

Dzis czytajac wasze posty widze dokladnie siebie !!!!!!!!!!! Krzyczacego

Ale dzis juz wiem ze wam sie nie da pomoc a wy jeszcze tego nie wiecie ?

DLACZEGO zadacie gotowej podpowiedzi na problem ktorego tak naprawde nie macie.

Kazdy zbiornik dojrzewajacy jest jak niemowle, trzeba obserwowac cierpliwie i czekac

Na dojrzalosc

W tym poscie jest wiele podpowiedzi ,ale sa dla was nie czytelne, dlatego trzeba czytac,czytac i jeszcze raz czytac

Na przyklad Stani podpowiedzial Konkretnie co masz zrobic , w podziekowaniu jestes obrazony

Edytowane przez marine (wyświetl historię edycji)

DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST

POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW

Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pisalem cicho. :blushing: Ale zauwazylem to samo co Piotr. Czesto sa odpowiedzi sensowne, mimo ze sie miedzy soba roznia.

W tym przypadku zapytalem, po co, przy "zerowym" jak pisze autor PO4, tam jest adsorber PO4 tym bardziej, ze NO3 jest wysokie ? Bo inni tak maja ? Bo jest drogi a ja juz go mam ? Tez nie otrzymalem odpowiedzi, to po co pisac dalej ?

Moje pytanie bylo odpowiedzia.

Gdybys mial wysokie PO4 i zerowe NO3, to Twoje dzialanie adsorberem byloby dla mnie zrozumiale.

Gdyby obydwie wartosci byly przeszkadzajaco wysokie, to moglbys popatrzec w strone wodki lub innych srodkow.

Rownowagi biologicznej nie osiagniesz, stosujac adsorber, dzialajacy wybiorczo na jeden parametr, gdy ten jest zerowy, takze moim zdaniem, Twoje dzialanie jest kontraproduktywne.

Dojrzale akwarium poradzi sie sobie bez adsorberow.

Pozdrawiam

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybys mial wysokie PO4 i zerowe NO3, to Twoje dzialanie adsorberem byloby dla mnie zrozumiale.

Gdyby obydwie wartosci byly przeszkadzajaco wysokie, to moglbys popatrzec w strone wodki lub innych srodkow.

Rownowagi biologicznej nie osiagniesz, stosujac adsorber, dzialajacy wybiorczo na jeden parametr, gdy ten jest zerowy, takze moim zdaniem, Twoje dzialanie jest kontraproduktywne.

Dojrzale akwarium poradzi sobie bez adsorberow.

Pozdrawiam

I to jest konkret. Kilka zdań na temat PO4/NO3 - zebrane krótko w jednym miejscu, z wyjaśnieniem co, jak i dlaczego. Normalnie, przeglądając kilkadziesiąt postów, taka odpowiedź składa się jak puzzle. Tu klocek, tam klocek..a czas płynie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lee.

Bez prawka nie jezdzimy autem bez podstaw ze akwarium wymaga wody ,nie zakladamy zbiornika.

Pierwszy post w Nasze Akwaria przeczytany od deski do deski prowadzi cie przez wszystkie tzw problemy po waszemu

Napisalem wyraznie ze jesli nie rozumiecie co napisal Stani, nie jestescie gotowi na jazde tym hobby

Potrzebujesz zrozumiec czemu sluzy no3 po4 jak je zbijamy i czemu jedno bez drugiego nie spadnie

Co mam teraz napisac tysieczny post o tym co juz tu jest gotowe na tacy, a ty i tak nie zrozumiesz

KONKRETNIE potrzebujesz osoby do startu ktora cie poprowadzi przez start zbiornika i forum

Tutaj ktos poswieca cenny czas co by wytlumaczyc wszystkie wasze pytania

http://reefhub.pl/

Edytowane przez marine (wyświetl historię edycji)

DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lee.

Bez prawka nie jezdzimy autem bez podstaw ze akwarium wymaga wody ,nie zakladamy zbiornika.

Pierwszy post w Nasze Akwaria przeczytany od deski do deski prowadzi cie przez wszystkie tzw problemy po waszemu

Napisalem wyraznie ze jesli nie rozumiecie co napisal Stani, nie jestescie gotowi na jazde tym hobby

Potrzebujesz zrozumiec czemu sluzy no3 po4 jak je zbijamy i czemu jedno bez drugiego nie spadnie

Co mam teraz napisac tysieczny post o tym co juz tu jest gotowe na tacy, a ty i tak nie zrozumiesz

KONKRETNIE potrzebujesz osoby do startu ktora cie poprowadzi przez start zbiornika i forum

Tutaj ktos poswieca cenny czas co by wytlumaczyc wszystkie wasze pytania

http://reefhub.pl/

Czemu tak personalnie? Odpuść troszkę mentorski ton ;)

Nie ja pytam o dojrzewanie i nie ja założyłem wątek....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda, co do większości forów jest taka jak definicja sepulki u Lema

"Sepulka – l.mn. sepulki, odgrywający doniosłą rolę element cywilizacji Ardrytów (ob.) z planety Enteropii (ob.). Ob. sepulkaria.

Sepulkaria – l.poj. sepulkarium, obiekty służące do sepulenia (ob.).

Sepulenieczynność Ardrytów (ob.) z planety Enteropii (ob.). Ob. sepulki"

Fakt - jest masa rzeczy na forum, ale przebrnięcie przez większość z tematów to droga przez mękę. W co drugim temacie są odwołania do wyszukiwarki i archiwum, gdzie znowu są odwołania do archiwum, a jak już znajdzie się posty na taki czy inny temat trafia się na nieaktualne linki do zabytkowych portali.

Nie nie jest to personalne :secret: Odnosze sie do twojego postu odnosnie definicji przejscia przez meke

i kolegi ktory zalozyl tysieczny temat dzieki ktoremu tacy jak ty beda przechodzic przez meke :thumbup:

DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie jest to personalne :secret: Odnosze sie do twojego postu odnosnie definicji przejscia przez meke

i kolegi ktory zalozyl tysieczny temat dzieki ktoremu tacy jak ty beda przechodzic przez meke :thumbup:

Spoko. Przez tę mękę przechodziłem jakiś czas temu. Jednakże jest to właściwe przy każdum nowym forum i jakimś tam nowym zainteresowaniu. Choć to forum to pikuś w porównaniu do elektrody np. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za delikatne podniesienie powiedzmy głosu pisania ale już nie wiedziałem kogo i o co zapytac, wczesniej mialem kilka lat małą kostkę, w której kręciła sie para ampifrionow, krewetek i krabów. Wystarczyły podmiany, abc reef i wszystko się kręciło(swoją drogą mega mocne zwierzaki, ze to przetrwały i cieszą się dzisiaj większą przestrzenią). Gdy trafiłem na to forum nagle zapaliła sie nieodparta potrzeba rozwinięcia skrzydeł. Poczytałem tu i tam, skompletowalem sprzet i się zaczęło. Wszystko nagle przestalo do siebie pasować, metody startu różne i róźniste, później co dolewać a czego nie. Jest tyle juz postów, ze naprawdę jak sie niema sporych podstaw to można się rozminąć jak te puzzle poukładać. Dzięki za schlodzenie głowy i jakieś ukierunkowanie co robić dalej. Na przyszłość postaram sie bardziej wczytywać w stare posty. Jednak to w przyszłości na ta chwile parę razy poproszę pewnie nie raz o jakąś radę. Na tą chwilę pozdrawiam wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.