R.I.P Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 Dzisiaj zakupiłem plankton zielony firmy Żmijka. Od dawna zastanawiało mnie co jest w planktonie czerwonym ( tej samej firmy) który podczas długiego płukania ( poprzez odlewanie kilkukrotne w przeciągu 30min) zostawia ociupinkę pyłu na dnie. Oczywiście czerwony barwnik wypłukuje się wraz z odlewanie wody. Dzisiaj ku mojemu zdziwieniu po wypłukaniu zielonego planktonu nie pozostało dosłownie nic. Jedyne co rzuciło się w oczy to silny zielony barwnik barwiący nawet łapy. Tu moje pytanie - czy te pokarmy mają jakąś wartość , czy wlewacie tą kolorową breje bezpośrednio do akwarium , czy widzicie jakieś pozytywy ze stosowania tych pokarmów? Tak jak czerwony plankton zostawia jakiś pył który można nazwać pokarmem/mini planktonem tak zielony to chyba ściema za 5 zł - woda z barwnikiem spożywczym. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 W jakiej wodzie płuczesz? P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) RO / DI Później wlewam z akwarium ( 10min) i do zbiornika. PK Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez R.I.P (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 Jeżeli to plankton morski to pewnie rozsadza go ciśnienie osmotyczne. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Dodaje zielony, czerwony i mikro na zmianę ale ostatnio bardzo rzadko. Nie wiem czy ma to jakiś pozytywny/negatywny wpływ na zbiornik. Nie przyszło mi do głowy jednak, żeby to płukać (jak to robię z pozostałymi mrożonkami). O tym, że to jest barwione też nie pomyslałem. Ciekawy temat...to warto czy sobie odpuscić stosowanie tego regularnie? Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez remkowski (wyświetl historię edycji) Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2015 Dla Żmijki pokarm robi Ichthyo Trophic http://www.ichthyotrophic.pl/home_pl.html http://zmijka.pl/oferta/akwarystyka/mrozone-pokarmy-dla-ryb-blistry/ Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Na karmienie mrożonkami jestem praktycznie skazany ( 25szt Piżamek na stanie) - podstawa u mnie to solowiec , cyclop , plankton czerwony , ikra ... i tu nie mam zastrzeżeń co do zawartości i sensu podawania - moim zdaniem pokarmy po wypłukaniu są ok. Zastanowiło mnie jedynie czy zielony plankton to jest coś co warto lać do akwarium / i jest bezpieczne a korale ( lps , zoa , gorgonie) odnoszą z tego jakiś minimalny pożytek. Co do barwnika to wywali go odpieniacz więc i z tym nie będzie problemu. Niepłukanego pokarmu nie wleję do zbiornika bo parametry są ok i nie chcę tego zepsuć. Oczywiście dodatkowo dla korali podaję suche i booster. PK Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez R.I.P (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2015 zielony plankton to prawdopodobnie fitoplankton więc jest bardzo drobny, może być niewidoczny gołym okiem. Musiałbyś zobaczyć przez mikroskop czy coś tam jest. Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2015 Też podejrzewałem że jest to " zielona woda " z akcentem na / zielona /. Szkoda tylko że na stronkach producentów i na opakowaniu nic nie piszą co w niej jest / bo jest to chyba ważne co walimy do zbiornika. Blister ląduje w koszu. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach