Skocz do zawartości
Pawel Gol

Miniflotor moje spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Umieściłem Miniflotorka w zastępstwie nieczynnego chwilowo

Weipro 2014 i nasunęły mi się pewne spostrzeżenia wynikające

z bezpośredniego porównania pracy obu odpieniaczy.

Miniflotor jest gorszy to widać od razu. To zaczy odpienia ale

jakoś inaczej. Nie udało mi się uzyskać brązowej cieczy.

Moim zdaniem odpieniacze na kostkę mają za mały cug

aby zassać mechaniczne zanieczyszczenia i odpieniają tylko

substancje białkowe faktycznie rozpuszczone w wodzie

a one są raczej zółtawe.

Odpieniacz na pompę dodaje jeszcze do piany drobne zawiesiny

które zabarwiają na ciemniejszy kolor zbieraninę w zbiorniczku.

:)

Paweł G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawel-nie wiem czy dobrze pamietam, ale chyba masz akwa 250 litrow? a miniflotor jest do 200 litrow chyba.... oczywiscie, ze odpieniacze kostkowe sa poprzednia generacja w stosunku do pompkowych, ale moze ta roznica w odpienianiu wynikla w Twoim przypadku ze zbyt duzej objetosci akwa? bo raczej do 100 litrow to wiekszosc ludzi chwali miniflotora, a gani Weipro

PS sam kupilem Tunze 3110, wiec nie optuje za zadnym z ww odpieniaczy

pozdrawiam, Marcin

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi !

Tak mam 250l.

Miniflotorek był umieszczony czasowo bo musiałem.

Miałem na uwadze odpienianie zawiesin. On po prostu ich nie chwyta.

A co do Weipro to fakt, że ma niedoróbki.

W moim przypadku lekko pociło się z niego na rurce wyjściowej więc

umieszczony jest w wodzie tak na wszelki wypadek.

Co do jakości odpieniania uwag nie mam. Może dlatego, że nie używałem

nigdy markowych odpieniaczy droższych x5.

Da się ustawić tak, że mam ciemną i cuchnącą ciecz.

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Twój miniflotor był ewidentnie źle ustawiony (za głęboko zanurzony). U mnie dobrze ustawiony miniflotor wyrzuca zawsze ciemnobrązową i jak najbardziej cuchnącą ciecz. Zdarzyło mi się też kiedyś na kilka dni podnieść poziom wody w panelu o kilka cm i wtedy rzeczywiście zaczął wyrzucać do kubeczka więcej wody, przez co zawiesina była rzadka i żółtawa w kolorze, a przez ten sam okres przybywało jej 3-4 krotnie więcej.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do jakosci odpieniania to trudno cos powiedziec, nie widzialem nigdy Weipro w akcji i tez nie mam porownania, co do cen to bez przesady, np H&S kosztuje kolo 900 zl, a Weipro z polecana pompa (OR2500) 400 zl, a z OR2500+wirnik igielkowy to juz 500 zl. Ja sam zastanawialem sie nad Weipro, ale w zwiazku z tym iz nie mam sumpa to po prostu stchorzylem :) Balem sie, ze cos ktoregos pieknego dnia peknie i wypompuje mi akwa na podloge, a tego bym chyba nie przezyl (tyle zycia do kosza brrr....) :)

Z Weipro to troche chyba jest tak: wiekszosc narzeka, ale jednoczesnie uzywa nadal, czyli jest to dobry odpieniacz, a ze nie mozna go porownac do Delteca? i co z tego, wazne, ze w zbiorniczku wszystko jest okey.

Moze np Midiflotor (do 400litrow), zasilony pompka powietrzna o wiekszej mocy zasysalby te zawiesiny? Nie znam zasady dzialania odpieniaczy z biernym przeplywem, wiec nie wiem.

PS racje ma Tomek, miniflotor wymaga odpowiedniego ustawienia poziomu wody w rurze, mozliwe, ze to takze mialo wplyw na jego prace

pozdrawiam, Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam chyba ten sam problem z miniflotorem (do TomkaS) na jakiej wysokości powinien być ustawiony albo ile cm od dna?

Pozdrawiam Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(do baz)

Nie ma na to reguły.

Dużo zależy od pompki.

Zauważyłem, że pompka po włączeniu ma większą wydajność i po 1/2h

maleje.

(do TomekS)

Też mi nie pasowało, że tak głęboko ale po podniesieniu żaden z bąbli

nie mógł w całości podejść w górę. Może moja pompka Hailea 2203

jest za słaba?

:Dozingoff

Używałem do mojego Weipro pompę OR2500 ale zamieniłem na PJP1500.

OR2500 za głośno warczała po obciążeniu zwężką w Weipro.

Teraz moja PJP1500 jest cichutka a efekt jest moim zdaniem wystarczający.

Paweł G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baz - napiszę wieczorem jak wrócę do domu i sprawdzę.

Do zasialnia miniflotora używam pompki Hagen Elite 801. Ma ona wydajność 2500cm3/min.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki, mam taką samą pompę

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cala przyjemnosc po mojej stronie :)

jak tam tank Tomek? kiedy cd "Pamiętnikia minimorszczaka"????

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tank jak najbardziej OK :). Cały czas zabieram się do uzupełnienia "Pamiętnika" o nowe wiadomości i zdjęcia, ale jestem w tej chwili tak zawalony pracą, że chyba dopiero na urlopie (czyli w Sierpniu) znajdę trochę więcej czasu żeby się tym zająć. Z ciekawostek to dzisiaj właśnie odebrałem preparat Sea Lab Formula 28 znany i stosowany w USA, u nas raczej rzadko. Zacznę go dozować od dzisiaj, zobaczymy jakie będą efekty (liczę głównie na zwiększenie KH, bo obecne 6-7 wydaje mi się trochę za niskie, pH (8,0-8,1) też mogłoby być większe).

A jak tam nowa 150-tka? Już działa?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba KH winno byc w granicach 8-12, ale i wyzej tez 3maja (tak czytalem na pra), co do Formuly 28 to MUSISZ opisac szerzej dzialanie i efekty (to rowniez dozuje wapn i magnez, dobrze kojarze?), jestem strasznie ciekaw tego preparatu, a o ile pamietasz akwarystyka amerykanska to dla mnie natchnienie;)

sam zastanawiam sie czy nie skreslic paru slow o specyfiku, ktory stosuje, czyli B-Ionicu, nie jest moze najtanszy, ale u mnie dziala (moze skreslimy jakis artykulik razem, od razu na 2 tematy?)

150-tka w toku, zamowilem Tunze 3110 (jednak:D), zarnik dostalem, teraz mysle o stoliku, albo wzmocnie, ten ktory juz stoi, albo zbuduje nowy

bede kibicowal "Pamietnikowi" i czekam

pozdrawiam, M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisze bliżej ten preparat w osobnym wątku. Na początek podam to co jest napisane w instrukcji, a potem efekty działania. Myślę, że mógłbyć również skrobnąć coś o B-Ionicu. A co 2 wątki to nie jeden, będziemy nabijać statystykę, nie? :)

Trzymam kciuki, życzę pomyślnego składania setupu. Kilka szafek już sam zrobiłem, jakby co to służę pomocą.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.