Percnon Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam, jeżeli temat już jest opisany ( nie znalazłem) to prosze usunac, nie chce zaśmiecać forum. po prostu mam problem i sie pytam. Kolega ma akwa 1000l, wszystkie miekkasy i sps-y (szczegolnie) rosna jak szalone pod lampa ATI modelu dokladnej nazwy nie pamietam znam, swietlowki (8) i ledy po srodku 4 panele. Parametry wody git, wapno troche wysokie 500 i mg 1500, kh - 8. Odpieniacz swietnie pracuje, no3 - 1 do 4, po4 - 0 Od 3 miesiecy leca euphylie, rozsiane po akwa, liczac glowki z jakies 50/60, głównie euphyllia paraancora, ale byly tez i grabescens i paraancora. Z 10 rozsianych w roznych miejscach zostala jedna z 7 glowkami i tez zaczela leciec. Podmiana mniej wiecej 60l co 10 dni od 2 tyg leci duncanopsemia ostatnia przybyla euphylia jest z przed 6 miesiecy (pomaranczowa ancora) W akwa nic sie nie zmienilo, po za lampa i zastosowaniem alga x, ale to bylo 6 mc temu i dlugo po tym bylo wszystko okej. OCB? nie widze zadnych wirkow i innego dziadostwa, i podkreslam sps-y rosna swietnie tak samo jak zoa. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Policmen Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam. Przyłączę się do tematu. Podobna sytuacja u mnie jednak lecą tylko ancory. Na razie reszta w porządku. Pierwszy objaw utrata tkanki na zewnątrz szkieletu następnie stopniowe zanikanie polipów. Brak zaobserwowania wirków bądź nalotów jak przy brown jelly. Stosowałe juz kompiele w coral dip jak na razie brak zmian. Reszta LPS w doskonałej formie zoa rosną wręcz w oczach. Jak ktos ma dobre pomysły bądź rozwiązanie problemu proszę o pomoc trzy euphylie czekaja na ratunek jeszcze żyją. z góry dziekuję Artur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krk_258 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 Stosujesz węgiel? Jak tak to wymień szybko na świeży. U mnie to było przyczyną utraty właśnie małej epicki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Percnon Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 na poczatku tylko, potem juz nie. Wiem ze oczyszcza, ale czy w dużej ilości nie wyjaławia wody? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 Tak sie przypyszcza ale tego nikt nie wie Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Percnon Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2015 a moze byc cos co tylko euphylie atakuje? a jak tak to jak to rozpoznac i zabic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bob Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2015 a zasolenie sprawdziliscie dokładnie? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/61320-opolskie-morskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2015 Jakie masz ryby ? Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Percnon Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2015 zasolenie 22.5, ryby mlode (6-7 mc-y) bialobrody, 2x flavescens hepatus, de sardini, percnony, slimaki jeze itp. Katalyfylia ma sie wybornie, goniopora tez, spsy szybko rosna, niestety szybko mnozy sie rhodactis. tylko euphylie maja problem. Strach wpuszczac nowe. Akwarium w sumie ma 6 lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach