Skocz do zawartości
harnas

Opinie o UPS Ever CDS

Rekomendowane odpowiedzi

Czy uzywa ktos tych upsow ? Jak sie sprawdzaja ?

Maja przystepna cene a producent zapewnia, ze na wyjsciu jest czysty sinus wiec pompa powinna spokojnie pracowac.

Jak dlugo bedzie pracowac pompa 50w na upsie 1000VA ?

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważna jest pojemność akumulatorów UPSa. Wyliczyć sie da orientacyjnie na zasadzie "pi razy drzwi" w taki sposób:

na przykład jesli akumulator w UPSie ma 24V to żeby wyprodukować 50W mocy musi podawać prąd około 2A. Moc= Napięcie * natężenie

Jeśli pojemność akumulatora (ów) w UPS wynosi np 20Ah - czyli prąd o natężeniu 2A oddawać będą przez 10 godzin.

czyli gdyby UPS miał 100% sprawność (zdolność przekształcania Energii z akumulatorów na energie w gniazdku wyjściowym) to pompa pociągnełaby max 10 godzin.

w Rzeczywistości należy do oszacowania przyjąć sprawność podawaną przez producenta. "Mój" firmowy Powerware 5125 ma deklarowane 95% sprawności przy mocy 1500VA - czyli 1350W

No i akku z biegiem czasu starzeją się i tracą pojemnośc.

Miałem w Domu założony do pieca CO UPS APC który nie mial sinusa na wyjsciu - pompa Grundfossa pracowała na oko całkowicie OK ale "bzyczała" sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podalem Tobie czas, to czas maksymalny; prawdopodobnie bedzie troche mniej, ten UPS moze oddac 650W, porwnaj sobie z tabelka

http://www.apc.com/products/runtime_for_extendedruntime.cfm?upsfamily=165

co prawda to nie ta polka, ale wartosci podtrzymania 50W urzadzenia wahaja sie od 2 do 4 h

ja mam APC 3KV - ja widac to tylko troche ponad 8h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna tabelka :)

Generalnie to polecam zakup UPSa o mniejszej mocy, najlepiej na 1 akku 12V. Akumulator ten należy wyciągnąć i schować na lepsze czasy, natomiast do UPSa podłaczyć akumulator samochodowy.

Wada rozwiązania jest jedna - UPS nie daje rady naładować tak dużego akumulatora w rozsądnym czasie i po awarii w elektrowni trzeba sie bawić prostownikiem.

Wariant ten mam przećwiczony ze starymi APC 250 i bodajże 400 - swego czasu kupowało sie to za grosze bez akumulatorów na allegro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale jak naładować prostownikiem ten akumulator jak prdu nie ma:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po awarii mówie :)

jak wróci prąd to kazdy UPS ładuje swój akku. UPS bedzie ładował samochodowy aku wieki czasu (wieksza pojemność), - wtedy żeby mieć zasilanie w razie "W" podłączasz szybko prostownik i ładujesz szybciej. Jesli prądu nie było stosunkowo krótko i akumulator nie jest rozładowany mocno to UPS doładować da rade.

Mam taki system przy piecu CO, podłączona pompaCO, dmuchawa i sterownik DIY :) (piec miałowy). Nie zdarzyło sie jeszcze żeby UPS działał dłużej niż 4 godziny tak że nie wyciągnął z dużego akumulatora nawet 1/4 prądu - nie miałem zatem powodu korzystać z prostownika bo te 25% UPS sobie doładuje w ciągu kilku godzin... Musiałem przerobić bo fabryczny akumulator UPSa dawał mi tylko godzine czyli tyle co nic, a co sie dzieje z rozpalonym miałowcem który nie ma jak przedmuchać paleniska hehe - kto ma ten wie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus: mam do Ciebie pytanie. ten ups ever, jak zreszta inne, buczy po wylaczeniu pradu. nie da sie tego buczenia wylaczyc.

czy wylutowanie glosnika to duza ingerencja ? oczywiscie utrata gwarancji na 100, ale czy nie uszkodzi sie upsa odlaczajac glosnik ?

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nic sie nie uszkodzi - można śmiało odłaczyć Buzzerek. Aczkolwiek otwarcie obudowy = rezygnacja z gwarancji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.