zwischen Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2015 Witam, akwarium jest 11 dni po zalaniu od wczoraj zauważyłem na żywej skale brązowy nalot i zaczyna się to cholerstwo rozprzestrzeniać. Wiem że to nie jedyna plaga która zaatakuje moje akwarium ale pewnie należy z nią walczyć może ktoś podpowie co czynić na początku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
W32darWin Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2015 Z taką plaga to będziesz mógł walczyć jak akwa będzie miało rok i dalej będzie taki efekt. Teraz daj sobie na wstrzymanie . Patrz, podziwiaj, nie stresuj się za bardzo . Pozdrawiam Cytuj START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 , ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800. http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zwischen Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2015 Czyli samo przyszło samo pójdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krystianf Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2015 Jak akwa ma 11 dni to jeszcze wszystko przed tobą tym się wogóle nie stresuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zwischen Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2015 Spoko dzięki wiec czekam na kolejne plagi;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2015 Masz zwykle dojrzewanie , dobrze jest zapodać na start zbiornika jakies bakterie nitryfikacyjne które przyspieszają dojrzewanie . Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zwischen Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2015 Masz zwykle dojrzewanie , dobrze jest zapodać na start zbiornika jakies bakterie nitryfikacyjne które przyspieszają dojrzewanie . Podałem już serię Prodibio z odżywka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2015 Tak doczytałem już , pozostaje tylko cierpliwie czekać i obserwować . Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gentelman Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2015 Po podmianie będzie się nasilać Cytuj https://www.youtube....eature=youtu.be Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukhil Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Założyć akwarium bez wiedzy podstawowej. Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez lukhil (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zwischen Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2015 Założyć akwarium bez wiedzy podstawowej. No jakaś wiedza tam jest, a kto pyta nie błądzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukhil Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2015 Bo nie widzieć co to jest okrzemek i jakie plagi są pokolei. Podstawy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2015 75L w budowie...........brzmi dumnie Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukhil Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2015 A co ma do tego stary opis. I w 75 l można włożyć kilka ładnych tysięcy i zrobić cudo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2015 Lukhil ma racja podstawowa wiedza jest niezbedna na starcie inaczej zaraz bedzie koniec hobby Czy w 5 litrach czy w 1000 litrach O dojrzewaniu jest tysiace postow, czytac czytac i jeszcze raz czytac bedzie latwiej Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zwischen Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2015 Witam wszystkich Jako ze jestem poczatkujacym akwarysta morskim pozwolilem sobie na zalozenie postu o dojrzewaniu akwarium Chcialem w ten sposob zapytac doswiadczonych kolegow czy moj proces dojrzewania przebiega prawidlowo. Jako ze nigdy nie mialem do czynienia z cyklem azotowym w czasie ktorego pojawiaja sie brazowe cyjanobakterie (sinice).... dlatego chcialem sie upewnic czy to "dobrze" u mnie wyglada. Bardziej doswiadczeni koledzy odpowiedzieli w sposob krotki i wezlowaty za co im bardzo dziekuje. A kiedy pojawi sie kolejna faza glonow zielonych wywolana wzrostem stezenia NO3 iPO4 rowniez bez wachania o to zapytam i dolacze stosowne zdjecie aby kolejne osoby zaczynajace morska przygode mogly zobaczyc co ich czeka i jak sie to odbywa. Nikogo nie prosilem o weryfikacje mojej wiedzy a jesli bede o to prosil to zaloze odrebny watek w dziale dla poczatkujacych pod tytulem "Czy mam juz podstawowa wiedze do zalozenia akwarium" Dziekuje wszystkim za troske i zycze milej niedzieli Przepraszam za brak polskich znakow ,pisze z zagranicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Przeczytaj swo post j tytul w ktorym prosisz o pomoc odnosnie dojrzewania ???? O nic takiego nie prosisz Jesli przeczytales choc jeden post o dojrzewaniu napewno bys wiedzial i nie potrzebowal potwierdzenia To co jest na twojej skale to okrzemki , nie krzyczal bys ze cos niedobrego sie dzieje, napewno bys wiedzial ze to cos dobrego,dojrzewanie w calej krasie Ps. Watek w dziale nasze zbiorniki bedzie bardziej wskazany wszystkie zbiorniki ktore tam sa przechodzily lub przechodza te same procesy co twoj http://nano-reef.pl/forum/65-nasze-akwaria/ Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach