Sebastek Zgłoś Napisano 18 Maja 2015 (edytowane) Mg - 1650 ??? czym mierzone bo Salifert się kończy na 1500 a do tego to tak z 300 za dużo, Ca też za wysokie A gdy naciągniesz do strzykawki jeszcze jeden ml i kropisz dalej do zmiany koloru a później przeliczasz ? Edytowane 18 Maja 2015 przez Sebastek (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 19 Maja 2015 A gdy naciągniesz do strzykawki jeszcze jeden ml i kropisz dalej do zmiany koloru a później przeliczasz ? Oczywiście, że można i tak, tylko wydaje mi się, że to raczej błąd jest i niech kolega @nosens się lepiej upewni Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom-81 Zgłoś Napisano 19 Maja 2015 Na jakiej wysokosci wisi lampa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nosens Zgłoś Napisano 23 Maja 2015 (edytowane) Na jakiej wysokosci wisi lampa? Lampa wisi na wysokości 12 cm od tafli wody. Oczywiście, że można i tak, tylko wydaje mi się, że to raczej błąd jest i niech kolega @nosens się lepiej upewni Chłopaki zaciągali strzykawkę dwa razy, błędu nie było. Wprowadziłem pierwsze życie w postaci koralowców euphylie, claustrea, pavone, dunke, montipory. Dziś także trafiła do akwarium pierwsza rybka pterapogon , ślimaki astralium i turbo. Parametry na dziś: KH - 7.0 NO3 - 0 Mg - 1440 Ca - 430 PO4 - O zasol. 1026 W akwarium nadal glonów brak, skała czyściutka Edytowane 23 Maja 2015 przez nosens (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maximus44 Zgłoś Napisano 23 Maja 2015 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom-81 Zgłoś Napisano 26 Maja 2015 Dzieki za info:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olinek94 Zgłoś Napisano 26 Maja 2015 Lampa wisi na wysokości 12 cm od tafli wody. Chłopaki zaciągali strzykawkę dwa razy, błędu nie było. Wprowadziłem pierwsze życie w postaci koralowców euphylie, claustrea, pavone, dunke, montipory. Dziś także trafiła do akwarium pierwsza rybka pterapogon , ślimaki astralium i turbo. Parametry na dziś: KH - 7.0 NO3 - 0 Mg - 1440 Ca - 430 PO4 - O zasol. 1026 W akwarium nadal glonów brak, skała czyściutka Przydały by się jakieś fotki a co do dojrzewania na suchej skale to jeszcze sobie poczekasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nosens Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2015 Przydały by się jakieś fotki a co do dojrzewania na suchej skale to jeszcze sobie poczekasz. Na razie nie ma czego fotografować, akwarium ma się dobrze. Glonów brak, zrobiłem pierwszą podmiankę a w poniedziałek zmierzę parametry. W poniedziałek trafią także do akwarium dwie nowe rybki escenicus stigmatura i decora. Z obsady zastanawiałem się nad parką symbiotyczną cintus + krewetka pistoletowa...tylko czy ona jest na pewno bezpieczna? Z większych ryb myślałem nad centropyga bicolor. Chciałbym też jakiegoś ładnego szorstnika. Następnym zakupem będzie pompa dozująca i przymiarka do ballinga. Wieczorną porą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2015 Trzymam kciuki za akwarium, pisz dużo; wkrótce zakładam morskie o identycznym litrażu. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maximus44 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2015 Kuba znam tego korala wieczorną porą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Jak głębokie jest wycięcie na grzebień do przelewu ? Wciąż waham się z dyspozycją do realizacji. Chciałbym jak najpłycej, może masz jakieś sugestie ? Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nosens Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2015 Jak głębokie jest wycięcie na grzebień do przelewu ? Wciąż waham się z dyspozycją do realizacji. Chciałbym jak najpłycej, może masz jakieś sugestie ? Sugestie? Kup pierw grzebień i pod niego zaprojektuj wycięcie. U siebie mam 6 cm wyciecie i mam jeszcze możliwość regulacji, zostawilem poziom wody narazie 2-3 cm od krawędzi akwarium ale to z mysla o mocniejszym falowniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nosens Zgłoś Napisano 11 Lipca 2015 (edytowane) Siema, W akwarium zaszło parę zmian. Dołożyłem cyrkulację RW8 no i teraz dopiero ładnie buja. Z Ballinga dozuję na razie tylko KH bo na resztę konsumpcji nie ma. Za dozowanie odpowiada Kore 5TH zarówno płynów jak i kropelek. Naprawdę polecam ten dozownik, mega dokładny i prosty w obsłudze. Zaczynam też dozować Coral A, V, B, E po kropelce, połowę dawki. Odpieniacz ładnie wywala syfek, w końcu udało mi się go ustawić na sucho. No i zaczęło się dojrzewanie po upałach. Trochę brązowych glonów na skale no i gluty na piasku. Nie panikuję, wziąłem węgiel na wstrzymanie i nic nie robię. Samo przyszło samo pójdzie. Na razie nie dodaję więcej ryb. Uzupełniam ekipę czyszczącą o krewetki, wężowidła, ślimaki. W akwarium pojawiło się parę prostych spsów od Debory. Przyrosty widać, także jestem dobrej myśli Parametry na dziś: KH – 7.0 NO3 – 0.2 Mg – 1440 Ca – 450 PO4 – 0.00 Hanka Zasol. 1.027 Fotka pod samymi ledami Pozdrowionka Edytowane 11 Lipca 2015 przez nosens (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maziblondi Zgłoś Napisano 11 Lipca 2015 Nosens jakie bakterie dodawałeś lub dodajesz do zbiornika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nosens Zgłoś Napisano 11 Lipca 2015 Nosens jakie bakterie dodawałeś lub dodajesz do zbiornika? Na starcie zbiornika BioS, a teraz podaję ProbioS i ProF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maziblondi Zgłoś Napisano 11 Lipca 2015 A podajesz ProBioF? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nosens Zgłoś Napisano 11 Lipca 2015 Mam i czasem podaje naprzemiennie z ProF, ale w związku z zakupem dozownika, jak się skończy nie zamierzam podawać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maziblondi Zgłoś Napisano 11 Lipca 2015 I poźniej zamierzasz tylko podawać ProbioS i ProF? Pytam, bo zamierzam podobnie prowadzić akwarium, a widzę, że Twoje naprawdę fajnie się prezentuje A dodajesz fitoplankton? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nosens Zgłoś Napisano 12 Lipca 2015 (edytowane) I poźniej zamierzasz tylko podawać ProbioS i ProF? Pytam, bo zamierzam podobnie prowadzić akwarium, a widzę, że Twoje naprawdę fajnie się prezentuje A dodajesz fitoplankton? Tak właśnie zamierzam, ale to tylko z powodu mojego lenistwa. Chociaż gdzieś widziałem opisy AF że w swoich zbiornikach stosują jedynie kropelki. Fito nie dodaje. Zbiornik docelowo będę prowadził tak: Sól Probiotyczna + Bakterie, Pełny Balling + strongi w późniejszym czasie + coral A,V,B,E. Edytowane 12 Lipca 2015 przez nosens (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nosens Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 Mała aktualizacja Dojrzewanie w pełni, brązowe gluty atakują. Ryb nie dokładam póki się sytuacja nie unormuję. Jedynie uzupełniam ekipę czyszczącą. Parametry na dziś: KH – 7.4 NO3 – 0 Mg – 1500 Ca – 410 PO4 – 0.01 Hanka Kiepska jakoś fotek z telefonu ale coś widać. To brązowe to glony czy przesadziłem z bakteriami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2015 Nosens Czy jesteś zadowolony z pompy obiegowej Tunze 73.020. Jak ją masz ustawioną ? Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nosens Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2015 Jestem bardzo zadowolony. Cicha, niesłyszalna, pracuje na powrocie na silikonowym wężu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2015 Tego właśnie potrzebuję: ciszy. "Ustawiona jest na maksymalne obroty czy nie ma takiej potrzeby ? Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nosens Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2015 U mnie jest bardzo cicho. Pomp ustawiona na max, nic nie skręcałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nosens Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2016 Tak teraz wygląda moje szczepkarium. Porównując do poprzedniej fotki widać że koralowce rosną. Wyzwaniem jest zrobienie fotki pod ledami, nie wiem kiedy mi się to uda, na żywo jest ładniej Plany na przyszłość: - dodanie strongów do ballinga, - filtr z phosphate minus oraz węglem, nie mogę sobie poradzić z okrzemkami na szybach, skała i piasek czyściutkie, - kupno paru rybek, dołożenie acropor oraz Lpsów na dno Parametry: KH 8,0 Mg 1320 Ca 340 (cały czas podbijam) Po4 0 No3 0 Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach