Krs Zgłoś Napisano 26 Maja 2015 Na jesieni ubiegłego roku kupiłem w pewnym warszawskim sklepie z akwarystyką morską szczepkę montipory zielonej fluo. Praktycznie nie przyrastała, w przeciwieństwie do moich innych, zauważalnie rosnących montipor od forumowiczów. W grudniu ta sklepowa dostała jakiś szarych plam i zaczęła obumierać, wkrótce to samo stało się z moimi innymi montiporami. Próbowałem odrywać te martwe strefy, ale nie pomagało. Nawet moja ulubiona, szara montipora wielkości dłoni przestała istnieć... Na wiosnę nie miałem już żadnej. Winię tą sklepową szczepkę, ponieważ żadne inne zwierzaki ani koralowce nie wykazywały problemów. Pytanie moje jest takie: czy teraz, pół roku później, mogę znowu zaryzykować wprowadzenie jakiejś montipory (strasznie mi się podobają) czy też mi padnie? Cytuj Start 18.03.2014. Obecnie przesiadka z 160l do 100l. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 26 Maja 2015 Jeden koral sie przyjmie inny nie..tak to jest. Wiele od wody, swiatla zalezy ale bywa roznie. ja ze 4 razy hystrixa di baniaka wprowadzalem i padal. Za 5 razem ok i rosnie ze hohohoh Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skala Zgłoś Napisano 26 Maja 2015 A szkielet był miękki ? kruszył się? Cytuj Akwarium 112L 80x35x40 + 22L sump Odpieniacz DIY, Oświetlenie: 2x24W T5, 21W Led Cyrkulacja :Koralia nano 900, JVP-100 2500L.Jakis sunsun 650L Obieg: Eheim 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 26 Maja 2015 (edytowane) Przemyslalbym jednak dobor korali , moze poprostu konfliktuja sie miekasy z monti Kazdy z tych korali jednak preferuje troszke inne warunki ,napisz jakie parametry wody masz ? Mialem zbiornik z miekasami trzy monti ktore mialem staly w miejscu na koncu padly . Jesli spsy przewazalyby i woda pod sps to miekasy dadza rade Ale odwrotnie juz nie Edytowane 26 Maja 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margo Zgłoś Napisano 26 Maja 2015 Może miałeś slimaki które lubią jeść montipory - Montipora eating nudi ...mobilnie Cytuj Akwarium 90x60x55h (komin wewnętrzny) FullOW + sump; ponad 300l wody w obiegu, odpieniacz Deltec Sc1455; 2x Tunze 6045; Obiegowa Tunze Silence 1073.04; Lampa LED Maxspect Razor 16000K; 28,5 kg LR; 20kg LS; 200ml biopelletek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 26 Maja 2015 Hmmmm. może to zbieg okoliczności, albo przyniosłeś coś z monti sklepową. Muszę nauczyć się robić kąpiel nowych korali jak będę miał już nowy system. Niewiele to kosztuje, a można dużo zyskać albo raczej nie stracić Jak rosły Ci jakieś monti, a później wszystko padło i zaczęło się od teh sklepowej to obstawiam jakiegoś szkodnika (pasożyt, bakteria, grzyb nie mam pojęcia) selektywnego względem montipor. Można by ustalić jeśli takie coś miało miejsce i sprawdzić ile żyją formy przetrwalnikowe... jeśli oczywiście odnajdziesz przyczynę wymarcia montipor. Pozdro Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krs Zgłoś Napisano 26 Maja 2015 A szkielet był miękki ? kruszył się? Raczej tak. Całość to były takie szare plamy martwicy, na największej porosły nawet glonem :/ Ślimaków szukałem ale wykluczyłem je. Jak sobie wpiszecie w google "montipora turning gray" to da wam obraz o co chodzi. Musiało coś przyjść na tej sklepowej, może przetrwalniki czegoś co nie miało warunków do rozwoju tam, a znalazło u mnie :/ Cytuj Start 18.03.2014. Obecnie przesiadka z 160l do 100l. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach