tadzik443 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2015 Wiesz nie ma czego zazdrosic w piatek ide kupic kolejne 2 wiatraki szybkoobrotowe byc moze pomoga w schlodzeniu dzis o 5 rano temp 27.9 nie zalaczalem swiatel dopiero jak wroce do domu zalacze oswietlenie Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2015 widzę to tak masz ukrop -zrobimy pieczarkarnie kupimy kunia,(kunia znasz ) będzie kuń,będzie nawóz ,będą pieczarki, będzie zbyt wchodzisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2015 duzych plonow nie bedzie bo bede walczyc z woda w piatek jade kupic wiatraki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2015 (edytowane) klimatyzacja w domu lub chłodziarka do obiegu - wybierz co lepsze EDIT: a jako że masz skraplającą się wodę wszędzie to chyba lepiej klima do domu aby osuszyć powietrze - jak jeszcze nie wyszedł to wyjdzie Ci za moment grzyb i wtedy zaczną się problemy Edytowane 3 Czerwca 2015 przez Kroczek (wyświetl historię edycji) Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2015 i kup i zamontuj w oknach siatkę / moskitierę I WIETRZ mieszkanie a nie tylko poruszaj tym "bagnem" w powietrzu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2015 (edytowane) i jeśli klilma w doma to obowiązkowo wyprowadzenie powietrza do odpieniacza na zewnątrz Edytowane 3 Czerwca 2015 przez Kroczek (wyświetl historię edycji) Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2015 A mnie się to wszystko nie klei. Jeśli rzeczywiście wszędzie się woda skrapla, to musisz mieć wszystko zimne, a powietrze przesycone wodą (wysoka wilgotność względna), inaczej to co się skropli to szybko wyparuje. Jeśli wszystko jest zimne, to znaczy, że mury są niedogrzane, więc mało prawdopodobne, aby w domu panowała wysoka temperatura. Choć z drugiej strony jest to możliwe, jeśli mieszkasz w piwnicy, ze słąbą izolacją ścian od ziemi, albo starej, nieocieplonej kamienicy. Jeśli rzeczywiście masz wysoką wilgotność względną i wysoką temperaturę, to Ci nie zazdroszczę, mieszkanie w takich warunkach... No, ale możesz sprzedawać bilety - "Dżungla amazońska w Polsce." - i jeszcze zarobisz. - Żart. Dość prawdopodobne jest, że lampa tak bardzo dogrzewa Ci wodę, może warto parę centymetrów unieść lampę??? Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt. Soro wilgotność powietrza jest duża, to parowanie powinno się zmniejszyć, czyli to 30l/dobę jest mało realne. Do tego nalezy dodać, że jeśli nie będzie parowania, to nie będzie chłodzenia, inaczej, przy dużej wilgotności otoczenia wiatraki, ile by ich nie było, będą niewydolne. No nic. Popatrzę jeszcze co wykombinujesz, bo poradzić już więcej nie można. Tak jak koledzy piszą, sprawdź wentylację w mieszkaniu (czy kratki kratki wentylacyjne mają ciąg). Powodzenia. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2015 Co 2 lub 3 dni 30l jutro zrobie fotke a przynajmniej sie postaram na hydraulice swietnie widac krople okno otwarte tj uchylone cala dobe temp w akwa 28 nawet wylaczylem wiatrak zeby zobaczyc po ok godzinie moze mniej chyba z 27.8 czy podskoczy temp no i tak jak mowie zalaczylem wiatrak grzyba ani plesni brak ale czuc wode w powietrzu no coz patrzalem na osuszacze powietrza to mozna by bylo zainwestowac ale ten prad min 150w na godz lepiej chyba w lampe zainwestowac hyhy akwa mniej pradu pobiera niz wentylacja masakra :)jeszcze takie pytanie co ile wam sie dolewka zalacza bo troche mnie to nurtuje 2 lampy sa na nozkach to sa razory to powiedzcie mi czy to jest nisko jedynie pacyfik jest troszke nozej ale zawsze moge go podciagnac wyzej bo jest na linkach Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Musza miec ciag kratki bo kominiarz chodzi co pol roku chyba albo co rok nie pamietam teraz Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2015 Krople na hydraulice? Jakiej? Od zimnej wody? Czy hydraulice akwarium? Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 (edytowane) a ja ci trochę zazdroszczę, wyłączyłem wczoraj grzałkę i dziś mam 22 stopnie w zbiorniku,teraz się zastanawiam czy zostawić jak jest czy włączyć spowrotem Tak trochę się podepnę pod temat bo też u mnie niestety problem z temperaturą..Powiem szczerze też tak bym chciał . Ja też należę do grona gdzie grzałka mi jest nie potrzebna W akwarium świeci 6x54W (T5) Obieg New Jet 4500 cyrkulacja jebao wp-40/rw-8/rw-15/ Pompa odpieniacza tunze 9430.04/ Nad sumpem wisi 4x140mm wentylatory praca 100% i zimą stała temperatura 27 stopni niżej nie udało się zejść mając nawet kaloryfer zakręcony . Teraz ciepłymi dniami otwieram szafkę i tak rano mam 27 stopni wieczorem 29,w domu mam otwarte okna i drzwi by wietrzyć i chłodzić akwa ale to nie daje rezultatów.W nocy mam jest otwarte okno i rano w akwarium mam 27 stopni więc temperatura się zbija może być to wina świetlówek ,że tak nagrzewają wodę ? może na odbłyśnikach dać z dwa wentylatory 140mm by chłodzić i nie podnosiło to tak temperatury ?.Myślałem nad chłodziarką ale to słaby interes bo chłodzi tylko akwarium.. Patrzyłem na klimatyzatory i na taki metraż to niestety nie jest przyjemnie patrzyłem na klimatyzator ale niestety pobiera 4kw/h więc na miesiąc całą wypłata tylko za prąd .Taniej by było kupić zamrażarkę i przez nią przepuścić wodę z akwarium . Z temperaturami to niestety od 1 akwarium mam problem... zawsze miałem co najmniej 27 stopni czy to 120l czy 200 czy teraz..... Ma ktoś może jakiś ciekawy pomysł na to ? Sam jestem zdziwiony jak na tak wielki litraż ,że jest tak ciepła woda Edytowane 4 Czerwca 2015 przez Robteos (wyświetl historię edycji) Cytuj Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukisc Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 (edytowane) Ja też mam 6x54W w obudowie, wentylatory utrzymują mi 24,8' , natomiast latem przy upałach dochodzi do 26,7' - 27'. Dmucha mi na tafle 5 wentylatorów 80x80 plus dwa wentylatory z boku 80x80 które włączają się wraz z oświetleniem i wydmuchują gorące powietrze z jednego końca obudowy na drugi koniec przez kratkę wentylacjną. Wentylatory nad sumpem w moim przypadku nic nie dawały . Ostatnie pietro pod dachem, w lecie naprawde w domu jest bardzo ciepło Pozdrawiam Łukasz Pozdrawiam Łukasz Edytowane 4 Czerwca 2015 przez lukisc (wyświetl historię edycji) Cytuj 375l z sumpem, Maxspect Gyre 150, 1x Jeba WP-25,Jebao DC 1200,Vertex Omega 180i,34kg skały, 6x 54W T5+ 60W Led multichipy, , auto dolewka, RO+DI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 Widac nie tylko ja mam problem z cieplem hydraulika w akwarium cala mokra tez myslalem ze ponad 600l w obiegu to nie takie hop siup nagrzac kupilem grzalke eheima 150w i sie zastanawialem czy nie za malo tylko nigdy jej nie uzylem bo nie mam potrzeby a swietlowek nie chcialem tylko z 2 powodow bo trzeba je wymieniac co roku* i daja wiecej ciepla niz ledy Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Jakosc zdjec kiepska gdyz szybka aparatu strzaskana i brud dostal sie pod obiektyw Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 Na mokrą szafkę wewnątrz,to ja polecam w środku zamontować wentylator 120mm lub inny i zrobić z boku otwór by wyciągał powietrze z szafki, problemu powinieneś się w 100% pozbyć.Ja mam tak u siebie.I w środku po za sumpem sucho. Cytuj Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukisc Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 Ja tak mam zrobione pod szafką jeden wentylator 120x120, załącza się razem z wentylatorami chłodzącymi i pod szafeczką ani grama skraplającej się wody Pozdrawiam Łukasz Cytuj 375l z sumpem, Maxspect Gyre 150, 1x Jeba WP-25,Jebao DC 1200,Vertex Omega 180i,34kg skały, 6x 54W T5+ 60W Led multichipy, , auto dolewka, RO+DI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 Na moje oko, to problem jest w temperaturze panującej w szafce. Skoro na hydraulice skrapla się woda, to zanczy, że rury (i woda w akwarium) mają mniejszą temperaturę od tej co panuje w szafce, a do tego w szafce jest strasznie wilgotno (bo nie ma wentylacji). Zobacz, czy w szafce coś nie grzeje (zasilacze, pompa zewnętrzna, ewentualnie wywal z szafkę, jeśli to możliwe), daj jakąś wentylację w szafce i powinno być ok. Może być tak, że skraplająca się woda w szafce cieknie Ci pod rzeczony fotel ;-). Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 Szafka jest obudowana procz tylu jest po calej dlugosci 40cm szerokosvi wywietrznik w sumpie mi szlag trafil wentylator od wody skroplila sie na nim czuc wode w mieszkaniu tak przynajmniej mi sie wydaje musialby ktos ocenic kto nie ma akwa byc moze sobie to wmawiam Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 Kurde, chłopie, chcę Ci pomóc, ale muszę Twoje posty czytać po kilka razy, bo nic z nich nie rozumiem. Wiem, że cieżko się pisze na komórce, ale może choć kropkę, przecinek postaw, jeśli ze skleceniem zdania masz problem. Tak czy inaczej. Daj zdjęcie całej szafki, sumpa, akwarium, bo chyba bawimy się w rebusy. Zmierz dokładnie temperatury w domu, w akwarium, w szafce. Możesz też kupić najprostszy higrometr, zobaczysz czy rzeczywiście masz w domu wilgotość 100%. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 Może masz możliwość podpięcia zasysania odpieniacza z dworu, kilka lat temu też mialem zimą wodę na szybach i parapetach ale od kiedy podlaczylem zasysanie powietrza z balkonu to problem z wilgocią nie występuje i nawet podczas mrozów nie mam zaparowanych okien. 2000 l/h niby niewiele w skali kubatury mieszkania, ponad 220m3, ale różnica jest znacząca. Cytuj http://www.advanceda...ul-beyond-words http://nano-reef.pl/...la/page__st__40 http://nano-reef.pl/.../page__hl__4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robbi2708 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 Mimo wszystko sprawdź wszystkie elementy elektryczne, głównie pompy.Jeśli grzeje się obiegówka lub pompa odpieniacza to można by spróbować przerobić na zewnętrzne.Nie grzały by wody i parowanie było by mniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 Też zasysam do odpieniacza zza okna. W zimę dodatkowo żeberka z peszla 16mm za kaloryferem. Nie ma problemów z wilgocią w pokoju ( okna z mikronawiewem oczywiście,blok nieocieplony,parter,zbiornik otwarty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 . W zimę dodatkowo żeberka z peszla 16mm za kaloryferem. ) Możesz rozwinąć o co chodzi z żeberkami? Cytuj http://www.advanceda...ul-beyond-words http://nano-reef.pl/...la/page__st__40 http://nano-reef.pl/.../page__hl__4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 Zrobione żeberka z peszla 16mm. By ogrzały powietrze. Umieszczone pomiędzy ścianą a grzejnikiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 No jezeli chodzi o mnie nie mam mozliwisci poprowadzenia za okno weza z odpieniacza, akwarium stoi na 2 koncu pokoju gdyz balem sie o glony w tym sinice z ktora walczylem w slodkowodnym, aktualna temp 27.5 okna uchylone a wiatrak chodzi caly czas. 2 rzeczy mnie martwia wilgoc i temp Jak wyciagnac wilgoc z szafki gdzie jest sump wiatrak w froncie szafki zeby wdmuchiwal powietrze z pokoju do szafki lub zasysal powietrze z szafki do pokoju ? Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 U mnie to 6 metrów od okna. A było w starym zbiorniku 8m i narożnik pokoju. Peszel 16mm,łączki i bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 Z frontu szafki to nie będzie wyglądać estetycznie a po drugie w 100% dostaniesz kur.icy od tego ,że kabel przechodzić między szafką a drzwiczkami albo będzie luźny na tym połączeniu i będzie zawadzać przy pracach.Osobiście polecam w miarę możliwości z jednego lub drugiego boku szafki.U mnie wentylator powietrze z szafki wyciąga i jest wszystko suchutkie Cytuj Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach