Skocz do zawartości
Piotr Jan Rogalski

metalowe tloczki w szklanych strzykawkach-interakcja z RO / NWM

Rekomendowane odpowiedzi

Moj pomysl z podlaczeniem mixera pod wode RO/DI z elektrozaworem ma pewne, dosc istotne wady.

Primo: woda podawana jest za szybko (w sensie za duza wydajnosc RO/DI) i co za tym idzie, zbyt szybki wzrost pH. A i tak kalkwasser jest podawane 24 razy w ciagu 12 godzin nocnych, za kazdym razem przez 2 minuty.

Secundo: Parowanie jest na tyle duze, ze samym mixerem nie jestem w stanie uzupelnic wody (pH nad ranem przekracza 8,45).

Tetrio: jest upierdliwe odpinanie mixera tylko po to, aby uzupelnic zbiornik na dolewki woda RO.

Zawsze gdzie sie dostanie babel powietrza i zabelta mi kalkwasser gdy nadchodzi pora podawania dozowania.

Wiec pomyslalem o jakims dozowniku wody RO do mixera - najlepie DIY i nie za drogi - najlepiej na strzykawkach.

Insulinowki sa dobre, ale plastiki - a szklane maja metalowe tloczki.

I pytanie - czy te metalowe tloczki strzykawek szklanych moga wejsc w jakas reakcje z woda RO ?

A z NWM (Naturalna Woda Morska) ? Bo reaktor stoi na polce i przydaloby sie go w koncu podlaczyc. A tam tez przeplyw raczej wolniejszy niz szybszy.

Co o tym sadzicie - no niby to metal - ale w strzykawkach to chyba stal nierdzewna?

Z drugiej strony - dobra stal nierdzewna nie jest tania - a strzykawki sa dosc tanie.

Co myslicie?

Albo jak podlaczyc mixer i reaktor?

Oczywiscie znam sposob z pompa perystaltyczna :( Ale to troche kosztuje i wezyki czasem (za czesto) padaja.

P.S. Jezeli chodzi o reaktor, to wiem ze mozna zrobic odejscie wody z zaworem z glownej pompy i odpowiednio wyregulowac - ale glowne pytanie o ew. reakcje wody RO z metalem tloczkow strzykawek pozostaje aktualne.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.! włącz reaktor mała pompka tylko żeby przepchnęła wodę przez reaktor stłumiona żeby kapało ,lub odejście z innej pompy.. Dolewanie wody cały dzień przez mixer. oparte na pływakowej dolewce (poziom wody takie też robię). będziesz miał zawsze stały poziom i pH gwarantuję będzie w normie. ja tak mam od 10 lat. Metal zardzewieje .

Automatyczne dolewki - tel 501 562 051 , mail dr_witt@wp.pl ,Allegro - Dr_witt

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=513551

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.