Quest Zgłoś Napisano 31 Maja 2015 Witam mam obecnie kostkę w obiegu 80 litrów , planuje postawić kostkę drugą wstępne wymiary 70*60* i rozważam wysokość między 45-65 i mam kilka pytań podpatrzyłem na japońskim forum rozwiązanie takiej hydrauliki , wlot jest przez dno i wystaje tylko kilka cm nad dno i pytanie jest takie jak to zabezpieczyli że w przypadku braku prądu nie zleci mu cała woda do sumpa ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moorecki1994 Zgłoś Napisano 31 Maja 2015 Zawór przeciw zwrotny Ale nie jestem jakoś przekonany do takiego rozwiązania ;p wydaje mi się że tradycyjne bardziej sprawdzone i będzie mniej problemów sprawiać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Quest Zgłoś Napisano 31 Maja 2015 jakie problemy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert2678 Zgłoś Napisano 31 Maja 2015 Woda na podłodze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Quest Zgłoś Napisano 31 Maja 2015 czyli nie zawsze ten zawór działa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cavalinho Zgłoś Napisano 31 Maja 2015 Na rysunku nad pompą jest jakiś zawór, zapewne coś takiego: a czy zadziała zawsze? trudno powiedzieć, zawsze może coś się zdarzyć, popiera kolegę wyżej, tradycyjne i sprawdzone rozwiązania są najlepsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reigher Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2015 Prócz niepewności dojdzie więcej prądu bo pewnie trzeba silniejszą pompę żeby pokonywała siłę sprężynki lub wagę samej kulki w zaworze. Z drugiej strony zwykłe zawory w instalacji CO działają po 20 lat i więcej a zasada taka sama. Pytanie tylko: czemu by miało służyć takie akurat rozwiązanie? Poza oczywistym "bo można". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ilarios Zgłoś Napisano 1 Lipca 2015 Też jestem za tradycyjnym rozwiązaniem. Jakoś nie mogę dopatrzyć się zalet zastosowania o którym piszesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dorian90 Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Polecam wysokość zbiornika 65 Cytuj 160x60x75h Deltec SC 2060, ATi 8x54w i inne graty Wykonuje stelaże pod akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Zawór może z czasem zarosnąć i zacznie trochę puszczać, a wtedy woda na podłodze... Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Uzywam zaworu od ponad 1,5 roku tylko bez sprężyny - sama kulka. Nie ma żadnego problemu. Przy czyszceniu sumpa zawór trzyma poprawnie. Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtekinfo Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Miałem zawór bez sprężyny, sprawdzał się jak był w idealnym pionie, gdy go dałem pod lekkim kątem to z czasem przepuszczał. Zawór jest rozbieralny i warto go od czasu do czasu przeczyścić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kalah Zgłoś Napisano 19 Października 2015 Jeżeli będzie Ci się chciało go czyścić to czemu nie. Ale jak tam niespodziewanie wpadnie ślimak i zanik prądu? Myślę, że za duże ryzyko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach