karollo_c Zgłoś Napisano 12 Marca 2016 Co zrobić z cyano a sumpie szczegolnie na spaghetti? Trochę na piasku. mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 12 Marca 2016 Ja czekam cały czas aż samo zejdzie. Spaghetti wywaliłem od siebie, bo mi rosnąć nie chciało w ogóle, i zbierało syf jak gąbka, zwalniając przepływ przez całe DSB. Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 12 Marca 2016 Mam takie same przemyślenia. U mnie jest pół na pół spaghetti i prolifera. która o dziwo, rośnie super szybko. Cyano jest tylko na spaghetti i troche na piasku. A w akwarium na górze czysto. Teraz nie wiem czy czekać. Nawet pomyslalem o chemiclean mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 12 Marca 2016 Ja na caularepie miałem cyjano, na szybach w sumpie też, piach czysty, gora czysta i uzylem chemicleanu. Po 2 dniach czysciutko. Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 12 Marca 2016 Moze to jest jakis sposob. mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 12 Marca 2016 Zostaw chemie, poczekaj samo zejdzie, ja tez mialem w sumpie, tam nawet nic nie dotykam, tylko karmie... Przez te wszystkie lata mialem nauczke jak rece pchalem do akwa, teraz kompletnie nic i widac efekty, niech natura sama zrobi swoje Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 12 Marca 2016 Macie pomysł z czego zrobić plenum w dsb bez robienia rusztu ma całej powierzchni? Czy kubeczek z dziurkami robionymi igła wystarczy? Tapnięte mobilnie Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 12 Marca 2016 Mysle ze pudelko z dziurami wystarczy wazne przymocowac dosc dobrze wezyk do odsysania co by go nie zasypalo Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
papryk1 Zgłoś Napisano 13 Marca 2016 (edytowane) Cześć, karollo_c nic nie rób samo zejdzie, może to potrwać kilka miesięcy ale prędzej czy później natura sama da sobie z tym radę. U siebie zauważyłem, że jak oddam kilka szczepek makro glonów na następny dzień po wzruszeniu wierzchniej warstwy DSB pokazują mi się ogniska cyjano. Po kilku dniach się rozpuszczają. Niżej zdjęcia po kolejnych tygodniach od zasypania refugium. 1. 16.02.2016-po zasypaniu DSB(start) 2. 05.03,2016 3. 13.03.2016-po oddaniu kilku szczepek makro glonów Zastanawiam się czy zmniejszyć czas oświetlania refugium aby przyhamować wzrost makro glonów? Obecnie świeci się 45W LED niebieskie 15 godzin na dobę. W głównym zbiorniku oświetlam na przemian z dolnym 8 godzin tak aby parametry były stabilne przez całą dobę. Co sądzicie aby sump był oświetlany 12/12h? Edytowane 13 Marca 2016 przez papryk1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 13 Marca 2016 (edytowane) OK czasem wystarczy zaczekac. Tak zrobie tymbardziej, że 20 stycznia przekladałem z 72 l z panelem do 126 + sump. Ale przyznam ze szczegilnie na spaghetti mnie drażni. mobilnie Papryk1 czy to pompa lezy na piasku? Po lewej stronie? mobilnie Edytowane 13 Marca 2016 przez karollo_c (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
papryk1 Zgłoś Napisano 13 Marca 2016 Częściowo leży na piasku ale jest tak zrobione że piasku nie wciaga do odpieniacza :-) Spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) Zalacze jescze foto prostego rozwiazania Plenum Rurka posiada nawiercone otwory ktorymi wypelni sie woda. Edytowane 15 Marca 2016 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 15 Marca 2016 panowie mam w swiezym dsb sporo detrytusu czy to problem ? za słaba cyrkulacja ? jakas mała pompke dołozyc? Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) Nie mysle ze problem jest z cyrkulacja, moze zbyt malo odbiorcow jest w Dsb, jak zycie w piasku ? Edytowane 15 Marca 2016 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) zycoa osobiscie nie wprowadzałem piasek mam tylko w dsb dołozyłem tam kawałek zyywej skały i jak narazie spagetti a jeśli chodzi o robaczki to nic niezauwazyłem dsb ma 3 tyyg Edytowane 15 Marca 2016 przez Insider (wyświetl historię edycji) Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 15 Marca 2016 Lej fito i cierpliwie trzeba czekac. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 15 Marca 2016 Czy zasilanie np. phytoplex KENT ktoś próbował? To niby plankton . mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 15 Marca 2016 Chyba działa to DSB, bo ostatnio znacznie zwiększyłem karmienie, acropory zaczynały tracić tkankę z głodu, a nutrienty jak były zerowe tak są. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 16 Marca 2016 Marku dziala i to dobrze dziala tylko uwazaj co by nie przekarmic bo inne problemy przyjda. Mniej znaczy wiecej Czy zasilanie np. phytoplex KENT ktoś próbował? To niby plankton . mobilnie Ja kupuje z pewnej hodowli sprawdzonej. Dobrze by bylo popytac o cos z polecenia pewnego bez nawozow. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 16 Marca 2016 W sprawie fito i zooplantonu piszcie do Konrada on ma hodowle fito i roznych zooplanktonow i sprzedaje w butelkach. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 16 Marca 2016 od jakich dawek zaczac lac ito jak cos? Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 17 Marca 2016 Zalacze jescze foto prostego rozwiazania Plenum Rurka posiada nawiercone otwory ktorymi wypelni sie woda. Czy ta konstrukcja musi być na całej powierzchni dsb czy wystarczy tylko na części? Druga sprawa: jak długo trzeba piasek płukać, czy woda po płukaniu musi być krystalicznie czysta? Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 17 Marca 2016 Wystarczy na czesci, woda powinna byc czysta i test na po4 tez powinien pokazac zero Ja pierwsze plukanie do czystej wody zrobilem kranowka a potem koncowe RO Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 17 Marca 2016 Ja plukalem w kranowie. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 18 Marca 2016 Powiedzcie czy oświetlanie naprzemian dzień/noc z głównym zbiornikiem ma sens w przypadku refugium w panelu które i tak jest w dzien w jakis sposob oświetlone światłem słonecznym. Nie ma jako takiej nocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach