ikell Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2015 Witam Chciałem rozrobić sobie płyny do ballinga light, ale mam problem z Chlorkiem wapnia, w instrukcji napisane jest aby rozpuścić 2 kg FM CaCl2 x 2H2O w 4 litrach wody, a ja chciałem użyć do tego CaCl2 AF i tu moję pytanie ile muszę użyć CaCl2, tak aby uzyskać takie same stężenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2015 jak af to masz na opakowaniu napisane lub zaleznosci jaki masz chlorek wapnia znajdziesz na reef hub tam masz podane co i jak w tabelce .pozdrawiam Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2015 W Fauna Marin rozpuszczasz 2kg w 4 litrach ale dopełniasz RO do 5l by mieć 5l roztworu.. W Fauna Marin masz dwuwodny chlorek wapnia a w aquaforest jest bez wodny. Ja akurat nie robię dawek roztworów podanych przez FM a podanymi przez Ballinga gdzie 147g dwuwodnego = 111g bezwodnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikell Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2015 Ja wiem jak się sporządza roztwór. Nie wiem tylko jak zmienić 2 kg chlorku wapnia dwuwodnego na X kg chlorku wapnia bezwodnego bo taki akurat posiadam i chciałem go wykorzystać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2015 Rafał Ci napisał ile i jak rozrobić Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikell Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2015 Wkleiłeś mi tabele do zastosowania w ballingu podstawowym z użyciem soli bez soli, a mi chodzi o ballinga light Fauna Marin (roztwory stężone, nasycone jakoś tak) tak jak napisał Rafał trzeba rozpuści 2 kg chlorku wapnia dwuwodnego. Ja posiadam chlorek wapnia bezwodny i dlatego prosiłem o pomoc w konwersji CaCL2X2H2O na CaCl2, czyli jeśli dobrze obliczyłem potrzebuje mniej więcej 1500 g, gdzie 2000g dwuwodnego = 1500g bezwodnego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2015 Około 1510g rozpuść bezwodnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2015 tu czytałeś? : http://nano-reef.pl/topic/51076-fauna-marin-balling-light/ Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach