Skocz do zawartości
maziblondi

Kosteczka 42 litry w Krakowie

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze chciałbym wszystkich powitać jako, że jest to mój pierwszy post :),

Ale teraz do rzeczy, zamierzam założyć swoje pierwsze akwarium rafowe i zastanawiam się nad paroma aspektami.

Zacznę od tego, że akwarium będzie miało wymiary 35x35x35h (około 42 litrów), w akwarium chciałbym trzymać 2-3 ryby i do tego korale miękkie, może jakiegoś SPS.

Jako oświetlenia chciałem użyć lampy ECOLIGHT DUO z świetlówkami MARINE 11W oraz ACTINIC 11W

Do tego filtr kaskadowy FZN-2 (do jednej komory chciałem wrzucić biopalety) i filtr przepływowy sunsun wavemaker JVP-100, wydajność do 2000 l/h (wybrałem filtr kaskadowy o mniejszej cyrkulacji i przeznaczony stricte do mniejszych zbiorników, po to aby jeszcze dołożyć filtr przepływowy)

Dalej:

-żywa skała, 5-6 kg

-żywy piasek, około 2 kg

-sól Instant Ocean lub Marine Environment

Secundo:

Jeżeli chodzi o obsadę to przede wszystkim 2 ocellarisy i babkę piaskową (Cryptocentrus Cinctus) plus może z 2 ślimaki turbo i krewetkę wundermanni ( do 2 maksymalnie ).

Myślę, że to tyle

Proszę o opinię i konstruktywną krytykę

Kamil

:baby:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też dopiero zaczynam ale trochę mogę podpowiedzieć, jak chcesz jakiegoś spsa to musiałbyś oświetlenia trochę dodać, skały poszukaj od kogoś z działającego zbiornika (na sklepowej będzie ci dłużej zbiornik dojrzewał bo sporo organizmów umrze i zacznie się rozkładać w twoim baniaku), żywy piasek też można dać, co do obsady to nie podpowiem bo sam dopiero będę dobierał tylko do nieco większego baniaka, w tak małym nie wiem czy zdecydowałbym się na jakąś rybkę z uwagi na ciężkie utrzymanie parametrów wody (możesz mieć problemy z no3 i po4). Ewentualnie zastanów się nad panelem za akwarium i jakimś małym odpieniaczem.

Akwa 140x62x55 opti

Odpieniacz DIY na pompie 6500l/h, lampa T5 8x54w, cyrkulacja Jebao rw-15 i wp-25, obieg NJ4500,

778c96e53634a40408c328b9ee81fc9fu1149a1006.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Takie tam moje:

Biopallety po co ?

1. Zmienił bym fzn-2 na 3. Więcej miejsca w kaskadzie, możesz nawet wepchać resuna sk300 i spora komora zostaje.

2. Pomyślałbym czy nie pójść o krok dalej i nie zmienić kaskady i innych na sumpa (pudełko lub komin zewnętrzny). ;)

3. JVP zamieniłbym na koralie nano 900 jest mniejsza i lepiej wykonana ..

4. Oświetlenie dołożyłbym "coś" jedną niebieską 20k.

5. Jak to pierwsze to zakładaj większe :).

1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO

Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225

90b67987de6d96d3807ab58d2d91ebebu287a684.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biopalety chcialem dac,aby wzmocnic dzialanie filtra mechanicznego, co do pompy cyrkulacyjnej to chce jej uzyc w symbiozie z kaskadowym filtrem, dlatego wzialem fzn 2, aby nie byl zbyt mocny ruch w wodzie (fzn 3 jest szersza, co z kolei wplywa na szerokosc tafli wplywajacej do akwarium) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do oświetlenia, jeżeli wybierasz Aquael Duo to pomyśl o Leddy tube zamiast kompaktów po 11w. Aquael ostatnio wprowadził je na rynek celem zastąpienia właśnie tych modułów. 1x Aquael leddy 10000k + 1x Aquael leddy tube 20 000k

Piszę o tym dlatego, że ich cena jest praktycznie taka sama na allegro a opinie wskazują na lepsze świecenie tych ledów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biopalety chcialem dac,aby wzmocnic dzialanie filtra mechanicznego, co do pompy cyrkulacyjnej to chce jej uzyc w symbiozie z kaskadowym filtrem, dlatego wzialem fzn 2, aby nie byl zbyt mocny ruch w wodzie (fzn 3 jest szersza, co z kolei wplywa na szerokosc tafli wplywajacej do akwarium) :D

Kaskady FZN maja bardzo fajna regulacje wydajności myślę ze lepiej wziaść mocniejsza i lekko przykręcić przepływ, ja w takim akwarium dokładnie jak ty miałem fzn 2 itylko ze roślinnym i na początku ruch wody był duży ale po pewnym czasie jak wkłady sie dało i tp to nawet mocniej bym chciał dac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.